RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На чисту воду: Українські компанії Ecosoft та "Аквафор" замовчують свої зв’язки з Росією

Компанії з очищення води співпрацюють із країною-агресором

Компанії з очищення води співпрацюють із країною-агресором Фото:

Компанії Ecosoft та Аквафор-Вест, що працюють на українському ринку продукції та послуг для очищення питної води, мають зв'язки з Росією. Варто зазначити, що будь-які економічні взаємовідносини з країною-агресором є фактичною участю у фінансуванні війни проти України через оподаткування. Попри це продукція та послуги Ecosoft та Аквафор-Вест займають значну частку ринку, що продовжує зростати. Докладніше про це у матеріалі "Апострофа"

Зниження якості питної води в Україні, зменшення або відсутність доступу до останньої, створило великий національний ринок з багатомільярдним обігом. По суті ринок складається з двох основних компонентів – власне питна вода як продукт, та системи для очищення води як для побутового споживача, так і у промислових масштабах: для потреб водоканалів, підприємств, станцій подачі питної води у містах та селищах, тощо.

Ситуація з питною водою в Україні

Згідно з Національною доповіддю за 2021 рік про якість питної води та стан питного водопостачання, останнє майже на 80 відсотків забезпечується з поверхневих джерел і на 20 відсотків з підземних. Більшість басейнів річок згідно з гігієнічною класифікацією водних обʼєктів за ступенем забруднення можна віднести до забруднених та дуже забруднених, які не відповідають вимогам санітарного законодавства на джерела питного водопостачання.

Водночас наявні очисні споруди, технології очистки та знезараження питної води в деяких випадках не спроможні очистити її до рівня нормативних показників. Моніторинг якості води поверхневих водойм свідчить про те, що їх екологічний стан практично не покращується.

Такі умови впливають на значне розширення ринку послуг та продукції, що пов’язані з постачанням та виробництвом чистої питної води.

Цинічний профіт та російський слід: одні знищують інші заробляють та фінансують агресію

23 лютого 2022 відбулося повномасштабне воєнне вторгнення Росії. Ті руйнування, які російські війська завдають Україні, призвели до екологічної катастрофи в окремих регіонах вже зараз.

Катастрофічна ситуація з доступом до питної води вже зараз існує у всіх селищах та містах, що наближені до лінії фронту. Справжнім ударом став підрив Каховської гідроелектростанції.

Раніше Фокус розповідав, про наслідки підриву Каховської ГЕС. Тоді Богдан Красько, начальник відділу готовності й реагування на надзвичайні ситуації, повідомив, що основні ризики пов’язані з доступністю населення до чистої питної води.

Читайте також: Україна внесла в список спонсорів війни топового виробника їжі у світі

В такі критичні моменти значно зростає попит на технології та товари по очищенню води в домашніх або промислових умовах. Одними з лідерів є Компанії Ecosoft та Аквафор-Вест. Але що не так з цими компаніями? На нашу думку, їхня діяльність прямо або опосередковано загрожує безпеці країни.

Ecosoft об'єдналася з австрійською BWT, яка працює на російський ринок

Про себе Ecosoft розповідає як про компанію, витоки якої знаходяться у маленькій лабораторії радянських часів, яка не стояла на обліку у КДБ.

Після створення компанії, зі слів самої засновниці, клієнтами Ecosoft стали споживачі з Польщі та Росії. Отже східний напрямок для розвитку бізнесу з самого заснування є традиційним.

У 2018 році Ecosoft продали частку компанії одному з найбільших гравців у цій галузі – австрійському холдингу BWT.

BWT, зареєстрована назва BWTAG, є австрійською компанією-виробником систем очищення води зі штаб-квартирою в Мондзеє. Станом на сьогодні є активним гравцем в розбудові російської економіки.

В Україні BWT опинилася після майже повного поглинання Ecosoft. На російському ринку австрійський виробник діє відкрито під власним брендом і продовжує фінансувати злочини російської армії сплачуючи податки. Причини купівлі українського бренду з 30-річною історією, на нашу думку, полягають в тому, щоб захопити частку національного ринку, що їм успішно вдається. На території Росії BWT реалізувала аналогічну стратегію та поглинула компанію “Барьер” одного з найбільших виробників продукції для очищення води якому належить 40% всього російського ринку.

Лінійка продукції компанії вкрай широка і охоплює як побутових споживачів, так і клієнтів на промисловому рівні. На рівні споживачів - це фільтри, системи очищення для будинків, квартир, тощо. Промислові – системи для водопідготовки, системи очищення води для використання у харчовій промисловості, біотехнології та фармацевтика, муніципальні потреби, тощо.

BWT- Ecosoft Україна

Компанія реалізує і в Україні і в Росії одну й ту ж саму продукцію навіть не намагаючись здійснити ребрендинг і приховати свою діяльність.

Отже, маємо ситуацію, коли на українському ринку працює компанія, яка має юридично опосередковану але беззаперечну причетність до співпраці з агресором. Вони приймає участь у забезпеченні засобами доступу до питної води міста та селища, модульні поселення для ВПО, які постраждали внаслідок збройної агресії, і одночасно є одним з донорів цієї агресії. Що це, як не край цинізму? У таких обставинах чи не є логічною адекватна реакція з боку уповноважених органів влади?

"Аквафор-Вест" – естонська “дочка” з російським корінням

Компанія Акафор-Вест є українським відгалуження глобальної компанії AquaphorInternational яка зареєстрована у Естонії. Компанія виробляє продукцію для домашньої та комерційної фільтрації води.

В реєстрі зазначені засновники, один з яких Джозеф Л. Шмідт.

Компанія працює по всьому світу і має представництва у багатьох країнах.

Можливо задля того, щоб не провокувати глобального споживача в переліку регіональних представництв Росія не зазначена. Але в той же час Aquaphorпродовжує розвиток свого бізнесу на території країни-агресора.

Після 24 лютого 2022 року експорт до Росії склав понад 60 мільйонів доларів США.

Ні на сайті компанії, ні на її сторінці у Wikipedia не зазначені будь-які зв'язки з глобальноюAquaphor. І цьому є причина – спосіб виходу на глобальний ринок під нібито європейським брендом.

Ймовірно, щоAquaphorInternational - це глобальна версія російської компанії. Отже, на рівні сенсів правильно буде говорити не про світового, а про російського виробника продукції для очищення води.

OOO “Аквафор” була заснована у Санкт-Петербурзі у 1992 році.

Тут нагадаємо, що ім’я одного з бенефіціарів та засновників української та глобальної Aquaphor – JosephLSmidt. При більш детальному дослідженні російських реєстрів можна знайти згадки про засновників російської ООО “Аквафор”. В них фігурує “Иосиф Львович Шмидт ”.

Иосиф Шмидт є російським мультимільйонером. І власне йому належать як глобальна компанія, так і українське її відгалуження.

За даних обставин ми маємо не просто компанію, яка працює на ринку Росії. Ми маємо російську компанію, яка під час війни працює і розвивається на ринку України.

Аквафор Росія

Підсумовуючи варто додати, що такі випадки непоодинокі. Росія довгий час здійснювала економічну та політичну експансію. Зараз дійшла справа до спроби повного поглинання. І будь-яке потурання російському бізнесу або співпраці з російським бізнесом – це, як нам здається, потурання воєнній агресії та співучасть у фінансуванні війни в Україні. Подвійних тлумачень такі ситуації мати не можуть, як не можуть бути присутні російські компанії в українській економіці.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Новини партнерів