RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Увага, повітряна тривога: чи зможе Росія влаштувати ракетний терор взимку

Скільки ракет накопичила Росія та як до зими підготувалась українська ППО

Скільки ракет накопичила Росія та як до зими підготувалась українська ППО Росіяни готують ракетні удари, але у них є проблеми Фото: poglyad.tv

З наближенням зими ймовірність ракетних ударів ворога по цивільній енергетичній інфраструктурі зростає. У ГУР кажуть, що у росіян ще достатньо ракет. Та чи зможуть рашисти повторити минулорічну ракетну кампанію і головне, як Україна підготувалася до захисту неба - на ці питання в етері Апостроф TV відповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков.

Ракетний потенціал ворога

Якщо поточні запаси ракет росіян порівнювати з тими величезними запасами, які ворог мав рік тому під осінньо-зимову ракетну кампанію - то цифри просто неспівставні. Якщо у жовтні ворог взагалі не використовував крилаті ракети, окрім восьми одиниць Р-500 від оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-К", то звісно, що всі ракети, які ворог виробив для кораблів ("Калібри"), літаків (Х-101), потрапили на склади. Плюс додаються ті ракети, які росіяни не використали під час осінньо-зимової кампанії.

Читайте: Не без впливу з Москви: чому Німеччина "гальмує" з передачею ракет Taurus Україні

З квітня по вересень ворог використовував крилаті ракети - "Калібри", Х-555, Х-101. Їхня кількість, яка була запущена за ці місяці, корелюється з тим, скільки може випускати рф. Тобто якщо говорити про накопичення саме крилатих ракет, то росіяни зараз мають стільки ракет, скільки у жовтні випустили і накопичили, плюс поточне виробництво. Орієнтовна кількість цих ракет, навіть якщо брати до уваги збільшену кількість їх виробництва - можна спиратися показник до 100 одиниць.

Відносно балістичних ракет, ворог помірно використовує ракети для "Іскандерів". Дуже давно не використовувалися "Кинджали" і Х-22.

Таким чином, якщо брати загалом, то можливості повторення один в один осінньо-зимової ракетної кампанії у ворога немає. Але це не означає те, що ударів не буде. Ворог активно використовує літако-снаряди типу "Шахед" і вже показав можливість випускати за місяць понад 500 одиниць (у вересні). Якщо брати показник жовтня. то це приблизно 280 "шахедів". Також у ворога залишається значна кількість балістичного озброєння. Ворог, знову таки, може завдавати комбіновані удари - "шахеди", якасть кількість крилатих ракет і балістичне озброєння.

Тому треба готуватися до того, що ворог продовжуватиме завдавати концентровані удари по українській цивільній інфраструктурі.

Читайте: У Кремля закінчилася фарба для "червоних ліній": чи загрожують світу ядерні випробування в Росії

Що стосується локалізації виробництва тих же "шахедів" в росії - це доволі довготривалий процес. Навіть якщо ці дрони і збираються на російських заводах, то там все ще використовується значна частина компонентів, яка постачається або з Ірану, або абстрактно з Китаю. Але сказати скільки виробляється тих чи інших дронів зараз в рф - дуже важко. Це здебільшого закрита інформація.

Чим відбиваємо атаки

Для відбиття масованих атак "шахедів" ми використовуємо велику кількість різноманітних, але однотипних систем. Це своєрідний зоопарк, а інакше не виходить. Тому що все впирається банально у виробничі потужності. Багато артилерійсько-зенітних систем є фактично однотипними, але можливостей жодної компанії не вистачає для того, щоб самотужки закрити потреби бодай у цих системах для України. Тому й замовляється все одразу і у всіх.

Водночас є такий момент, що ракет до радянських ЗРК не стає більше з кожним пуском. Ворог все чудово розуміє і вміє рахувати. Але ця проблема також вирішується за допомогою проекту FrankenSAM - до радянських ЗРК інтегруються західні ракети. Роботи над цим процесом почалися ще влітку, а вже дещо вже передано. Тобто цей ракетний пробіл закривається.

З іншого боку ворог залишає за собою можливість завдання ударів ракетами, для перехоплення яких необхідно використовувати комплекси Patriot і SAMP/T. Лише ці комплекси можуть ефективно боротися з балістичними ракетами, Х-22 та "Оніксами". Ворог це розуміє і може певною мірою сконцентруватися на більш активному використанні цих засобів. Особливо коли мова йде про Х-22. Тим паче, що ворог провів модернізацію цих ракет зі збільшення бойової частини у півтора рази - то півтори тони орієнтовно. Це доволі значна загроза і проблема. Тому що систем Patriot в Україні офіційно дві, плюс третю збирає Німеччина.

Однак кількість таких систем має бути значно збільшена. Можливо відповіддю на це є проект FrankenSAM на Patriot, про який вже оголосили. Тобто береться пускова з ракетами Patriot і інтегрується з українською РЛС, яка є ядром будь якого ЗРК. Таким чином можливо вдасться збільшити кількість таких ось ерзац "петріотів", які зможуть боротися з такою загрозою як Х-22.

Дивіться: Таганрог, у вас пропущений: на військовому аеродромі окупантів потужна "бавовна", фото

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців