RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На дорогах розблоковано майже 900 одиниць транспорту - спікер ДСНС про сніговий Армагеддон

Олександр Хорунжий про ситуацію на автошляхах України

Олександр Хорунжий про ситуацію на автошляхах України Найважча ситуація в Одеській області Фото: ДСНС Одеської області

Негода спіткала багато міст України. Через хуртовини автомобільні дороги перетворилися на пастки для водіїв. Багато доріг заблоковано. Рятувальники ж закликають українців менше користуватися автомобілями і за можливості пересідати на громадський транспорт. Детальніше про ситуацію в Україні загалом в етері Апостроф TV розповів речник ДСНС Олександр Хорунжий.

- Яка ситуація зараз по регіонах країни?

- Ситуація з погодними умовами непроста, але однозначно контрольована. На державному та регіональному рівнях функціонують штаби з ліквідації наслідків негоди.

На даний момент (станом на 9:00), за інформацією "Укренерго" знеструмлено 219 населених пунктів у 16-ти областях. Найбільше знеструмлень зафіксовано у Полтавській, Одеській, Миколаївській і Київській областях. Там працюють наразі бригади Обленерго та ДТЕК.

Дивіться: Десятки авто потрапили у снігові пастки: яка ситуація на дорогах України на ранок, відео

Відбуксовано 892 транспортних засоби і прибрано 103 дерева. До ліквідації наслідків негоди зараз залучено понад півтори тисячі осіб і понад 400 одиниць техніки.

На даний момент перекрито рух транспорту на 14-ти автодорогах, зокрема це Миколаївська, Одеська, Кіровоградська області. Крім того, на п'ятьох автодорогах заборонено рух великовагових транспортних засобів. Це у Черкаській, Одеській, Кіровоградській, Київській областях та у Києві.

- Де зараз негода може завдати руйнівних наслідків? Які зараз регіони можуть бути в небезпеці через негоду і як довго вона вируватиме?

- На даний час опади продовжуються. Єдине, що хочу зазначити - в Одеській області вони припинилися, але там випало дуже багато снігу і у нас залучається там потужна рятувальна техніка. Там де потрібно, у нас зараз функціонують мобільні пункти обігріву, щоб надати допомогу водіям, населенню, яке цього потребує.

Щодо погодних умов, то ми завчасно попереджали населення, що в Україні 26-27 листопада очікується штормова погода. Тому ми були до цього однозначно готові.

Читайте: Україна в сніговому полоні: коли припиняться опади і вщухне буря, карти

Щодо порад водіям, то я хочу звернутися з великим проханням - не виїжджати в таку погоду на літній гумі. Сьогодні на Київщині я бачив картину, як буксували водії на літній гумі. І взагалі, краще обмежити рух. За потреби можна скористатися громадським транспортом, щоб не створювати затори на дорогах. Однозначно потрібно дотримуватись дистанції, зокрема не перевищувати швидкість руху на перехрестях, пішохідних переходах. Треба призупинятися, щоби людям, які переходять дорогу було безпечно. По друге, щоби не створювати аварійних ситуацій. Це основні поради для водіїв.

- Як ви сказали, сотні одиниць автомобільної техніки фактично були визволені зі снігового полону. Менше з тим, які поради, якщо людина з'їхала з траси, або не може рухатися і ускладнився рух? Як звернутися до рятувальників і діяти в тих чи інших ситуаціях?

- У нас працюють штаби з ліквідації наслідків несприятливих погодних умов. Гаряча лінія штабу з ліквідації наслідків на дорогах - (067) 400-60-80. Лінія працює цілодобово. І у разі надзвичайної події на дорозі, коли людина не може самостійно вибратися з кювету, або є надзвичайна ситуація, яку людина не може самостійно вирішити, можна телефонувати на цей номер. Чергові цілодобово обробляють інформацію і направляють необхідну техніку туди, де потрібна допомога водіям.

Чергові отримують інформацію і оперативно вирішують, яку краще техніку залучити - чи це буде автомобіль ДСНС, чи достатньо буде менш габаритного автомобіля тощо, чи можна надати певну психологічну допомогу.

Хочу зазначити, що на Одещині навіть військова техніка залучалася до ліквідації наслідків негоди. Зокрема працював БТР. Тому ситуація така, що вимагає різних підходів і різної техніки.

- До якого часу обмежений в'їзд великогабаритного транспорту до Києва? І чи утворюються зараз затори з вантажівок на в'їзд до Києва?

- У нас немає інформації, що утворюються затори, тому що, як я наголошував, було вчасно обмежено рух великогабаритних транспортних засобів. Це вчасне і правильне рішення з боку "Укравтодору" і Нацполіції, бо у самій столиці немає заторів. Це відпрацьована схема, яка використовується кожного року при наздвичайних подіях.

- Кілька десятків трас як загальнодержавного так і регіонального значення зараз обмежено функціонують. Хто ухвалюватиме рішення про повне відновлення функціонування тієї чи іншої автодороги? Поліція, ДСНС, Автодор?

- Як я вже казав, на державному і регіональному рівнях у нас функціонують штаби з ліквідації наслідків негоди. Відповідно ці штаби отримують всю необхідну інформацію для прийняття певних рішень. Це інформація від Нацполіції, ДСНС, Укравтодору, Укренерго та інших зацікавлених служб, які працюють для ліквідації наслідків негоди. Тому за результатами обробленої інформації і будуть прийматися рішення щодо відновлення або припинення подальшого руху.

Читайте: На Крим зійшов потужний шторм: майже півмільйона людей без світла

Читайте також

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

Новини партнерів