RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повістки поштою і інші питання: що треба міняти в мобілізації

Нардепи та військові працюють над новим порядком мобілізації

Нардепи та військові працюють над новим порядком мобілізації Мобілізація в Україні потребує змін Фото: УНІАН

Зміни до порядку мобілізації, над якими активно працюють депутати спільно з військовими, - одне з найбільш наболілих питань у суспільстві. Парламентарі планують до кінця року розробити комплексний документ. Яких саме змін потребує мобілізація сьогодні - в етері Апостроф TV розповів нардеп від "Слуги народу" Сергій Козир.

На сьогоднішній день питання мобілізації - це найголовніше, яке зараз виникло у суспільстві. Як вірно зазначив президент, у цьому питанні сьогодні потрібні зміни.

Повістки через Дію

Думки і пропозиції, які лунають від моїх колег по парламенту - це особиста думка кожного. І на сьогоднішній момент кожен з депутатів відповідає за свої слова. Але хочу зазначити, що новий законопроект точно готується - відпрацьовується у комітеті, готується на різних рівнях з пропозиціями, які вносять військові, нардепи, Кабмін. Весь цей процес контролюється ставкою Верховного головнокомандувача.

Читайте: Мобілізація по-новому: три важливі питання

Тобто питання дуже актуальне і його потрібно вирішувати. Тому до кінця року - за участі Міноборони і Генштабу - ми плануємо розробити комплексний документ, який буде відповідати на ті складні питання, які на сьогодні виникли. І ми досягнемо консенсусу, який задовольнятиме всі сторони і відповідатиме на ті реалії військового часу, які на сьогодні існують.

Що стосується заяв на кшталт повістки поштою або в "Дії" - це все передчасно. Тож давайте дочекаємося того документу, який даватиме відповіді на ці питання.

Читайте: Ухилянтів уріжуть у правах: в "Дії" може з'явитись аналог військового квитка

Мобілізація силовиків

Щодо мобілізації представників силових структур, то на сьогодні їх представники на 100 відсотків представлені на фронті. У тій же Нацпроліції сформовані цілі батальйони - нацгвардійці точно воюють. Знаю, що і представники НАБУ і ДБР точно залучені і знаходяться на передній лінії фронту. Не знаю, в якій кількості, але точно знаю, що вони є. На жаль, є прикрі випадки, коли ми втрачаємо людей з цих структур.

Читайте: Рейди ТЦК по спортзалах: чому влада пішла на цей крок

Разом з тим, я впевнений, що у майбутньому законі ми звернемо увагу і на муніципальну варту. Тому що це питання назріло і його потрібно вирішувати.

Рекрутинг

Зараз Міноборони пропонує так би мовити систему рекрутингу як автоматичний відбір. Розуміємо, що всі ці ганебні випадки, які ми бачимо з боку представників ТЦК - не повинні бути у нашому цивілізованому суспільстві. Також розуміємо, що нам треба підняти бойовий дух наших людей, тоді як деякі речі деморалізують і дуже тяжко на них дивитися. Але все ж таки, ми як влада працюємо над цим законом разом з військовими і іншими структурами. Наприклад, розглядається питання веб-порталу з вакансіями, тому що є люди які готові бути задіяні у штурмових діях, хтось займався дронами і буде доречним у роботі з БПЛА. Тому ми хочемо напрацювати в такому руслі, щоб люди самі могли обрати спеціалізацію, на яку вони мобілізувалися б.

Демобілізація і мотивація

Щодо демобілізації - питання специфічне. Військові, з якими я постійно спілкуюся, кажуть про ротацію і більший відпочинок. І у цьому напрямку якраз основний уклін роботи, який потрібно зараз зробити.

Читайте: Чарівне слово "де­мобілізація": хто воюватиме проти російських окупантів

Що стосується мотивації, то ми розуміємо, що її потрібно повернути до того рівня, який у нас був на початку широкомасштабного вторгнення, коли були черги у військкомати. Тому на сьогоднішній день нам потрібно зрозуміти, в чому є демотивація і її виправити. Тому в першу чергу навчання і психологічна підготовка, а не умовно сьогодні людину мобілізували, а завтра вона вже під Бахмутом або Авдіївкою. У цьому напрямку йде дискусія. Але треба врахувати, що на сьогоднішній день цивільні, зокрема депутати, не можуть вказувати військовим, як і що робити. Вони точно це знають краще нас. І разом з ними ми думаємо над тим, щоб мотивувати людей. І ми повинні ментально підійти до того, що у нас сьогодні війна, і розуміти, що якщо ми всі не мобілізуємося як громадяни - кожен у своїй сфері, кожен на своєму місці - то точно не зможемо перемогти цього підступного ворога.

Війна не десь там, а в нашій країні. І ми в жодному разі не повинні повертатися до прикладу 2014-15 років, коли десь проходило АТО, а в інших регіонах нашої держави просто йшло мирне життя.

Мобілізація депутатів і чиновників

Ми розуміємо, що за роки незалежності інститут депутатства десь себе скомпрометував. Але дивіться. На всю країну 400 нардепів, і якщо не дай боже щось трапиться з енною кількістю депутатів, то ми розуміємо, що в країні зупиниться законотворча діяльність, зокрема бюджетні процеси. Тобто немає в країні жодного інструменту, який може замінити депутатів.

Дивіться: "Бабуся на лижах": у Львові ухилянт влаштував на дорозі шоу і потрапив до рук поліції, відео

Не всі питання є примхами депутатів, як думають люди. Деякі питання і постанови - це робота того ж Кабміну та інших структур, які приймають одноосібно рішення. Тим паче, 24 лютого ми дали великі повноваження для Кабміну, щоб максимально швидко реагувати на реалії війни.

Хтось з депутатів на фронт їздить, хтось в тилу допомагає, хтось реально воює. Депутати - це не найбільше зло у нашій країні. Є ще дуже багато різних структур у кожній області. А одна військова адміністрація в області - це більше ніж кількість депутатів по всій країні. Тому ми відповідаємо перед людьми, допомагаємо, спілкуємося, нікого не боїмося. За два роки - більше 70 поїздок на фронт, а хтось з колег воює.

Читайте: З’явитися в ТЦК упродовж 48 годин: як в Україні буде проходити мобілізація за новими правилами

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців