RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

З’явитися в ТЦК упродовж 48 годин: як в Україні буде проходити мобілізація за новими правилами

В Україні зміни у законодавстві щодо мобілізації можуть передбачати обов'язок громадян прибуття у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) упродовж двох діб після одержання повістки на електронну пошту чи рекомендованим листом.

Про це інформує видання "ВВС-Україна".

Читайте також: Демобілізація та відпочинок для військових: які нові правила звільнення з армії готують в Україні

Це випливає із тексту пропозицій майбутнього законопроєкту, з яким ознайомились журналісти.

"Повістки зможуть вручати не тільки особисто під розпис, а й шляхом направлення на електронну пошту або рекомендованим листом. Після повідомлення громадянин буде зобов'язаний з'явитися до ТЦК протягом 48 годин", - йдеться у статті.

Варто зауважити, що про такий варіант вручення повісток раніше розповів народний депутат Федір Веніславський, якого після такої заяви зняли з посади представника президента у Верховній Раді.

За словами журналістів, у законопроєкті пропонують прописати запровадження у застосунку "Дія" аналога військового квитка, який матиме назву "Сертифікат захисника". Його вимагатимуть продемонструвати під час низки дій, зокрема, у разі купівлі нерухомого та рухомого майна, під час процедури одруження чи розлучення, у випадку здобуття вищої освіти, отримання послуг у медзакладах, під час перетину державного кордону.

Також представники ТЦК матимуть більше інструментів для перевірки військово-облікових документів українців на вулицях, доставлення у військкомати, оголошення їх у розшук.

За ухилення від отримання повістки передбачається збільшення терміну арешту та розміру штрафів. Зокрема, з'явиться можливість заочно притягувати громадян, які порушили закон, до відповідальності. Звузять коло осіб, які матимуть право на відтермінування від служби.

Остаточної редакції проєкту закону щодо мобілізації поки що немає, над документом працюють у Верховній Раді.

Як відомо, єдиною базою в країні, де електронна пошта прив'язана до імен та прізвищ, є застосунок "Дія". Водночас голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров неодноразово заявляв, що через застосунок не розсилатимуть повістки.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіки укладали фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю, щоб уникнути мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Затримання поліцією на вимогу ТЦК: адвокат відповів, наскільки це законно

Як за законом повинні вручатися повістки: у ТЦК розвіяли 10 міфів

На пари можна не ходити: як чоловіки ховаються від армії в університетах