RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ракетні удари по Києву: Росія змінила тактику, намагаючись злякати українців

Микола Маломуж про новий ракетний терор армії Путіна

Микола Маломуж про новий ракетний терор армії Путіна Розбиті автівки внаслідок ракетного удару по Києву 13 грудня Фото: КМДА

Російські окупанти двічі за три ночі обстріляли Київ балістичними ракетами. Всі ракети були знищені силами ППО - 8 ракет 11 грудня і 10 ракет 13 грудня - але й уламки накоїли лиха в столиці. Для ударів по Києву ворог ймовірно використовує перероблені ракети С400. Чому окупанти змінили тактику ударів і як можна боротися з цим типом ракет - в етері Апостроф TV пояснив ексглава Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж.

Ворог перенавчається. Вивчивши досвід попереднього року, коли наносилися удари крилатими та балістичними ракетами, ворог зрозумів, що балістика ефективніша. І не лише в плані нанесення ударів, а й з точки зору психологічного впливу, оскільки сигнали тривоги не звучать перед ударами. Тому ворог наносить свого роду подвійний удар. З одного боку він намагається нанести шкоду цивільній та енергетичній інфраструктурі, а з іншого - психологічний формат, який начебто формує постійний переляк у людей, дезорієнтує їх.

Дивіться: Росія атакувала Київ ракетами: понад 50 людей поранено, уламки впали на лікарню, фото

Ворог зрозумів, що ми за рік підготувалися, маємо ешелонну систему протиповітряної оборони. І тому ворог перейшов до тактики активного застосування балістики, запускаючи ракети не з літаків, а з землі. Бо коли злітає МіГ-31К, то ми вже психологічно готові, що можуть бути пуски "Кинджалів", і контролюємо ситуацію. А тут використовуються пускові установки, які фіксуються вже після того, коли ракета виходить на велику траєкторію. Але часу дуже мало, тому й тривога звучить або в період вибухів, або одразу після них. Ворог використовує цей формат ударів, щоб дезорієнтувати нашу систему ППО, не допустити попередження людей, щоб більше постраждало, і наносити удари по цілях.

Але ми освоїли і цю тактику ворога, тому наші протиповітряні системи цілодобово націлені на виявлення як крилатих ракет, так і балістики. І ми фактично їх збиваємо. Такі системи як Patriot чи Iris-T автоматично виявляють ці цілі, автоматично ловлять і наносять удар. Тобто тут ми справляємося з цими атаками.

А от уже сигнал тривоги - для цього потрібен час. Тому ми й потерпаємо від того, що не маємо вчасної інформації. І найголовніше - часу мало для того, щоб сховатися в укриттях. Бо це лічені хвилини і немає можливості добігти до укриття. Тому рекомендуємо людям по можливості ховатися там, де можливо - це правило двох стін, а якщо встигаєте, то швидко спуститися у підвал. Бо може бути багато ударів.

Плюс після балістики здійснюється серія ударів безпілотниками, як цієї ночі. Але ми освоїли й цю тактику ворога і збиваємо ворожі "шахеди", як цієї ночі на Одещині.

Взагалі сьогодні був колосальний успіх - збили 10 балістичних ракет і 10 безпілотників. А нові домовленості у США дозволять нам ще ефективніше боротися з ракетними атаками ворога.

Дивіться: Є поранені і багато руйнувань: ворог атакував Одещину "шахедами", фото

Що стосується ракетного потенціалу ворога, то ми бачимо, що вони накопичили і балістичні ракети типу "Іскандер", і крилаті ракети Х-101, Х-555, і "Кинджали" вони мають. А от ракети С400 вони модернізували. Раніше ці ракети били на 150-250 км, а зараз вже понад 300 км. Тому вони і дістають з півночі до Києва. Цакета С400 летить до Києва буквально 1-2 хвилини. Вони переробили цю ракету з протиповітряної системи на наземну. І в даний момент це найбільш ефективна модель, щоб дезорієнтувати нашу систему виявлення. Але у нас є ефективні засоби збиття С400 - системи Patriot, Iris-T і Samp/T виявляють їх в автоматичному режимі, після чого миттєво вилітають ракети, які їх збивають.

Слабкою стороною ракет С400 є те, що росіяни можуть розміщати пускові установки на найближчих точках до нас - це кордони Бєлгородської, Ростовської, Брянської областей тощо. А це зона досяжності наших безпілотників і навіть вітчизняних ракет. Тому треба їх виявляти і бити на території росії. Тим паче, ми маємо приклади знищення установок С400 в Криму. Тобто є перспективи виявляти пускові як для С400, так і "Іскандерів", і знищувати їх.

Читайте: Ракети, снаряди і не тільки: що США пообіцяли Україні в новому пакеті допомоги

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами