RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новорічні подарунки: що змінюється в Україні з 1 січня

Тарифи заморожені, а соціальні виплати зростуть

Тарифи заморожені, а соціальні виплати зростуть Які зміни з 1 січня 2024 року Фото: з відкритих джерел

У першому місяці 2024 року на українців очікують зміни, пов'язані зі зростанням мінімальної заробітної плати. А вона тягне за собою решту соціалки. Уряд пішов на цей крок, незважаючи на бажання МВФ не збільшувати під час війни соціальні витрати. Про головні зміни з 1 січня розповідає "Апостроф".

Перша мінімальна

З 1 січня набирає чинності закон України "Про державний бюджет на 2024 рік", в якому передбачено зростання доходів на 25%, і при цьому двічі підвищуватимуть мінімальну заробітну плату. Перший раз – з Нового року (другий – з 1 квітня). Розмір мінімалки зросте із встановлених ще у жовтні 2022 року 6700 гривень до 7100 гривень. Погодинна мінімальна зарплата підвищиться до 42,6 грн.

Читайте: Більше жодних премій? Кабмін змінив механізм виплат урядовцям

З 1 січня зміниться і розмір прожиткового мінімуму:

- 3196 грн – для дітей віком від шести до вісімнадцяти років;

- 3023 грн – для працездатних осіб;

- 2563 грн – для дітей віком до шести років;

- 2361 грн – для осіб, які втратили працездатність.

Загальний показник прожиткового мінімуму зросте із нинішніх 2589 гривень до 2920.

Перерахунок пенсій

Вже одразу після Нового року на українських пенсіонерів очікує підвищення пенсій. Перерахунок з 1 січня запланований на підставі підвищення розміру мінімальної зарплати до 7100 грн. Перерахунок стосується українців, які досягли віку 65 років, та мають 30 або 35 років стажу, для жінок та чоловіків відповідно.

Читайте: На пенсіонерів чекає диво 2024 року: на скільки підвищать виплати

Пенсія для таких громадян має становити не менше 40% від мінімальної зарплати. При цьому розмір найменшої гарантованої виплати для пенсіонерів, які виконали вимоги до стажу та досягли 65-річчя, збільшиться з 2680 до 2840 гривень.

Згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", з початку 2024 року зміниться розмір робочого стажу, достатнього для виходу на пенсію. Оформити вихід на пенсію у віці 60 років зможуть українці зі стажем 31 рік, 63 роки – зі стажем 21-31 рік, 65 років – 15-21 рік.

Якщо до 65 років людина не має мінімального страхового стажу, вона не має права на пенсію за віком, і в такому разі отримуватиме соціальну допомогу від держави. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2361 грн.

Дерев'яні субсидії

З Нового року відчутно збільшено обсяг грошової компенсації на придбання твердого пічного побутового палива (дров та вугілля) для домогосподарств, які не мають змоги опалювати приміщення газом.

Читайте: Дрова від ООН: які субсидії українці отримають у 2024 році

Нормативи на опалювальний сезон 2024 року зростуть майже вчетверо і складуть для надання субсидії:

- на вугілля – 2,23 тонни;

- на дрова – 7,41 тонни.

Розмір субсидії на купівлю твердого палива розраховується індивідуально кожної сім'ї, залежно від її доходів. Якщо сім'ї вже призначено субсидію на купівлю пічного палива, нові виплати перерахують автоматично. Але одержувачам доведеться дати згоду Пенсійному фонду на передачу даних Управлінню верховного комісара ООН у справах біженців – саме воно фінансує левову частку виплат.

Деяким громадянам України субсидія на опалювальний період 2024 року може бути призначена лише за новим зверненням. Це стосується таких категорій:

- тих, хто подав заяву на припинення субсидії та користувався пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, а на опалювальний період бажає отримувати житлову субсидію;

- тих, у кого відбулися зміни у складі зареєстрованих у домогосподарстві осіб, або зміни соціального стану.

Що стосується інших соціальних виплат, то з січня зросте доплата самотнім пенсіонерам, які потребують догляду. А певна категорія пенсіонерів зможе оформити щомісячну доплату, яка з січня зросте із 837 до 944 гривень.

Для отримання такої щомісячної надбавки до пенсії громадянам слід відповідати таким критеріям:

- досягти 80 років та більше;

- жити самостійно;

- потребувати постійного стороннього догляду за станом здоров'я;

- отримувати пенсію за віком.

Дитячі виплати

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір допомоги з 1 січня 2024 року складе:

- на дітей віком до шести років – 2563 грн;

- на дітей віком від шести до вісімнадцяти років – 3 196 грн.

Тимчасова допомога надається дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або їх місце знаходження невідоме. Розмір цієї допомоги розраховується так само, як і при виплатах одиноким матерям.

Розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, також залежить від прожиткового мінімуму та змінюється з 1 січня. Ця допомога виплачується у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та 3,5 прожиткового мінімуму для дітей з інвалідністю.

З 1 січня такі виплати для дітей віком до шести років становитимуть 6407,5 грн, з інвалідністю – 8970,5 грн. Для дітей віком від шести до вісімнадцяти років ці суми становитимуть відповідно 7990 грн та 11186 грн.

Податки для ФОП

До мінімальної заробітної плати прив'язані, зокрема, граничні розміри доходу для фізичних осіб-підприємців (ФОП). З 1 січня 2024 року ліміти для них будуть такими:

- річний дохід для платників першої групи (167 мінімальних зарплат) – 1,185 млн грн;

- для другої групи (834 мінімальні зарплати) – 5,921 млн грн;

- для третьої групи (1167 мінімальних зарплат) – 8,285 млн грн.

При перевищенні цих лімітів ФОП автоматично переводиться на іншу групу або на загальну систему оподаткування.

ФОП першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних (з 1 січня – 302,3 грн). Друга група – 20% від мінімальної зарплати (1562 грн). Для ФОП третьої групи ставки не зміняться: 5% – для неплатників ПДВ, 3% – для платників цього податку.

Компенсації за пошкоджене житло

Українці, які зробили ремонт житла, пошкодженого під час бойових дій, власним коштом, зможуть претендувати на виплату компенсації. Виплати почнуть здійснювати з 1 січня 2024 року. Механізм буде таким самим, як за іншими категоріями програми "єВідновлення":

- подання заяви через "Дію";

- розгляд заяви комісією;

- визначення розміру виплати.

При визначенні розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист із встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабінетом Міністрів.

Постійні тарифи

Про підвищення тарифів на комунальні послуги у січні українцям турбуватися не варто. Поки що вони залишаються такими ж, як і 2023 року. Відповідно до рішення Кабміну про мораторій до кінця дії військового стану в країні, а також ще півроку після нього.

Вартість послуг водопостачання та водовідведення незмінна. Вартість газу зафіксована на рівні 7,96 гривень за кубометр і взимку ціна не зростатиме.

Тариф на електроенергію, який у минулому році підвищили через суттєві руйнування та пошкодження енергетичної інфраструктури російськими агресорами, залишається без змін і становить 2,64 грн за кіловат-годину.

Ринок землі

З 1 січня 2024 року розпочнеться новий етап запровадження закону "Про ринок землі". Зокрема він відкриється для юридичних осіб. Крім того, прості громадяни матимуть право купувати у власність до 10 тисяч гектарів землі.

Втім, 21 грудня 2023 року до Верховної ради було подано законопроект про відстрочку відкриття ринку землі для юридичних осіб та підвищення розміру отримання у власність ділянок однією особою. Депутати хочуть відкласти запровадження цих норм до 1 січня 2025 року.

Мобілізація по-старому

Якихось змін у плані мобілізації в січні 2024 року очікувати не варто. Так, 25 грудня Кабінет міністрів України вніс до Верховної ради законопроект, що вже наробив багато галасу, щодо вдосконалення мобілізації та військового обліку. Документ, до речі, розроблявся за участі українських військових.

Читайте також: Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроекту

Але слід зазначити, що це вже другий законопроект на тему мобілізації, зареєстрований у парламенті у грудні. Дані документи тепер очікують на обговорення в різних комітетах, поправок, першого читання, другого, та маси юридичних процедур.

Скільки все це займе часу, і яким буде результат - можна лишень гадати. Ще у травні, наприклад, парламент ухвалив закон про зниження граничного призовного віку з 27 до 25 років, але документ досі президентом не підписано.

А поки що, за словами начальника служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, мобілізація йде за планом. Її здійснюють ТЦК та СП, керуючись чинним законодавством. Мобілізації жінок в Україні немає і не було. А мобілізація військовозобов'язаних чоловіків відбувається тоді, коли вони не мають відстрочки, а військово-лікарська комісія визнала їх придатною.

Читайте: Законопроект доопрацюють: у Раді розповіли, коли голосуватимуть за зміни правил мобілізації

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів