RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Реактивні "шахеди"? Теж зіб'ємо: яка загроза від нових безпілотників росіян

Валентин Бадрак про боротьбу ВПК на війні в Україні

Валентин Бадрак про боротьбу ВПК на війні в Україні Іранський ударний безпілотник Shahed-238 Фото: mil.in.ua

Війська протиповітряної оборони України під час чергової атаки окупантів збили новий безпілотник Shahed-238, оснащений реактивним типом двигуна. Чи ускладнять такі "шахеди" завдання нашій ППО, як з цими БПЛА боротися і чи вплине це на ситуацію з обстрілами - в етері Апостроф TV пояснив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Ми спостерігаємо дуже високі темпи технологічного розвитку війни і військових дій. З вересня минулого року ми почули від військових, що почалася війна дронів. Звісно, є ситуація, що сучасні FPV-дрони можуть замінити деякі функції артилерії і можливо навіть краще впоратися з якимись завданнями. Але так чи інакше, військові констатували, що на фронті може висіти у повітрі по вісім дронів тощо.

Читайте: Енергетика України проти російських ракет: чи вдасться уникнути відключень світла

Йдемо далі. Буквально за два дні до збиття Shahed-238 ми бачимо з Росії повідомлення, що у ворога з'явилися FPV-дрони з самозахопленням цілі. Це надзвичайно небезпечні дрони, які з одного боку полегшують роботу оператора, а з іншого - покращують можливості ураження.

І теперь ось "шахед" з реактивним двигуном. Цілком можна припустити, що "шахед" може набирати швидкість до 500 км. Але головне те, як відбувається пристосування до цього типу зброї. Ми пам'ятаємо, як у 2022 році ворог пристосувався до наших "Хаймерсів". Потім українська армія пристосувалася до збиття "Кинджалів". У травні почалися поодинокі збиття, а зараз у нас 10 з 10. Тобто пристосування відбувається швидко і креативність на цій війні має найвищі темпи за всю історію існування людства.

Тому ми переконані, що пристосування до таких "шахедів" - це питання їх кількості. Залежно від того, яка кількість їх запускатиметься. Бо коли рій "шахедів" - це одне, а поодинокі дрони - то вже інша історія.

Дивіться: Потрощені вікна, вибиті двері та спалені авто: наслідки удару російського "шахеда" в Дніпрі, фото і відео

Інший момент - чим ми їх збиваємо. Наприклад, є польські потужні розробки ПЗРК, є так само українські. Взагалі у питаннях ППО у 22-23 роках відбулась ціла революція. Зараз в хід вже йдуть лазерні системи протидії дронам. До прикладу у вересні США вже оснастили перший батальйон лазерними системами. У вересні британський розробник лазерних систем Raytheon завершив їх випробування і британці так само беруть їх на озброєння. Було б добре, щоб американці і британці дали нам охрестити їх війною. Крім того, США пішли на безпрецедентні кроки спільного виробництва техніки з такими системами. Зокрема з Індією - на базі машин Stryker є армійський комплекс ППО, який містить і систему РЕБ, і систему лазерної протидії дронам.

Щодо "Гепардів", які ми маємо. Під час атак 2 січня ці зенітки збивали не лише дрони, а й навіть крилаті ракети. А є зафіксовані випадки, коли українські бійці на фронті збивали по кілька дронів одразу стрілецькою зброєю. Тобто зростає і майстерність наших бійців, і технологічність.

Чи буде швидка реакція наших партнерів на ці дрони і передача нової партії ПЗРК - важко сказати. Хоча останнім часом західна допомога включала ці компоненти. Плюс нам зараз активно передають системи виявлення дронів, що є дуже важливим в контексті збільшення технологічності і швидкості ворожих дронів. А такі речі як Gepard, або ж новітні комплекси Skynex, які нам в одному з недавніх пакетів допомоги передала Німеччина - досить добре працюють проти БПЛА. Тобто ми чітко бачимо системне і безперервне нарощування системи ППО України, причому ешелонованої, з різними функціями.

Читайте: Досить моральної допомоги: що мають зробити Штати, щоб зупинити Росію

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців