RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Черговий жахливий злочин Кремля: версії катастрофи Іл-76 у Росії

Роман Світан про катастрофу літака Іл-76 у Росії

Роман Світан про катастрофу літака Іл-76 у Росії Один з уламків Іл-76 на місці катастрофи Фото: росзмі

Катастрофа з літаком Іл-76 у Росії є воєнним злочином росіян, навіть якщо це інформаційна провокація. Україна має вимагати допуску міжнародної комісії, яка розслідуватиме цю катастрофу. У будь-якому разі військово-транспортний літак РФ поблизу зони бойових дій - легальна військова ціль, яку ми можемо знищувати. Докладніше про версії катастрофи з Іл-76 в ефірі Апостроф TV розповів військовий льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

До реальних офіційних заяв нашого уряду стверджувати нічого не можна – це й неправильно. А ось деякі версії розвитку подій можна проговорити, відкинувши неможливі з різних причин, здебільшого технічних.

Читайте: "Росіяни грають із життями українських полонених": заява Зеленського щодо Іл-76

Перше – збити Іл-76 могла і українська, і російська сторона. Росіяни якраз обстрілювали ракетами С-300 Харківську область. Звісно, у зворотному напрямку йшли наші безпілотники та ракети по пускових установках. Росіяни, перебуваючи у бойовій напрузі і намагаючись перехопити наші засоби враження, могли в режимі дружнього вогню збити свій Іл-76. Це, в принципі, можливо і дуже часто буває. Ця версія є найправдоподібнішою в сенсі технічного виконання.

Друге – злітно-посадковий курс аеродрому у Білгороді – 109/289. Це захід/схід. Район, куди впав Іл-76, якраз на схід. Тобто літак або заходив на посадку, або злітав - це зараз також під питанням - але в бік росії. Тому літак зручніше було збити росіянам, бо вони там поряд з ним перебували. Але й ми могли збити на цій дальності - близько 80 км - якщо рахувати від можливого розташування наших ЗРК. Відстань 80 км на вильоті могла дістати наша С-300, якщо вона стояла біля кордону. Могли дістати Patriot, SAMP/T. Крім того, без проблем такий борт зіб'є С-200, які розраховані на дальність до 250 км і роботу по таких великих військово-транспортних літаках. Ну і могла зайти на територію рф наша група, яка могла відпрацювати просто "Стінгерами", які без проблем беруть висоту до 4 км.

Третє – технічно Іл-76 могли збити до десятка засобів ураження – як з російського, так і з українського боку. Але, виходячи з деяких реалій, і беручи участь у розслідуванні катастроф, зокрема як слідчий, знаю як це робиться. І буквально в першу годину вже зрозуміло, що сталося. За враженими елементами одразу зрозуміло, яка ракета вразила літак. За номенклатурою ракети зрозуміло, із якої території її могли запустити. І росіяни вже на 100 відсотків знають, що сталося. Питання лише в тому, як вони це будуть подавати в ефір – власне, для цього й потрібна міжнародна експертиза.

Що стосується транспортника Іл-76 – це такий самий борт, як і А-50, тільки без локатора.

Четверте – треба розуміти, що перед нашими силами стояло завдання знищення всіх військових бортів, які є у цьому регіоні. Це нормальний процес, оскільки Іл-76 - це військово-транспортний літак, який пілотують льотчики 117 полку військово-транспортної авіації. І для нас це легальна військова ціль, яку ми маємо знищувати. Іл-76 ми знищуватимемо в будь-якому місці, де ми його дістанемо.

Обмін полоненими

Щодо обміну військовополоненими. В цей час мав бути проведений обмін військовополоненими. Але, як підтвердив ГУР, обміну не відбулося, і наші служби не були попереджені про те, що бортом Іл-76 могли перевозитися військовополонені. Тобто попередження не було. А це означає, що якщо не дай Бог там були наші військовополонені – це у чистому вигляді військовий злочин з боку росії. Тобто якщо там були наші хлопці, то росіяни везли їх на забій, розуміючи, що наші засоби враження дістануть Іл. Тобто вони завезли наших хлопців у зону враження наших засобів. І це спланований військовий злочин. Але в такому разі росіяни дебіли, які так себе підставляють.

Читайте: Мав відбутися обмін полоненими: ГУР зробило заяву щодо збитого Іл-76

Другий момент – на тих кадрах, які є у відеопотоці, немає тіл. Повірте, вісім десятків тіл під час вибуху літака будуть розкидані в радіусі півтора кілометра і це буде одразу помітно. Але цих кадрів не було. Було показано лише два тіла з усіх боків, і найімовірніше це екіпаж.

Оптимальним є включити міжнародну групу розслідування цієї події. І це дуже важливо. Бо якщо була військова провокація з боку росіян, навіть просто інформаційна – це також військовий злочин, оскільки інформацію було створено за допомогою наших військовополонених. Тому дуже важливим є ухвалення рішення саме про вимогу міжнародної комісії, яка б розслідувала всю цю ситуацію. При цьому слід зважати на те, що розслідування міжнародної комісії може тривати роками.

Звичайно ж, росія може закрити цю подію, мовляв, це їхня територія, їхній борт. Але це опосередковано підтвердить їхню участь у військовій провокації – інформаційній чи з військовополоненими. Тому й необхідно вимагати проведення комісії, бо її недопуск – це вже одне із підтверджень військового злочину росіян.

І важливий момент – військовий злочин не має термінів давності, а тому через якийсь час ми точно його виявимо і всі винні будуть засуджені.

Читайте: Росія збільшила військові авіарейси до Білгорода: заява Генштабу ЗСУ

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ