RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Купа заліза і "живого м'яса": на скільки Росії вистачить ресурсу воювати з Україною

Війна зжирає людські життя, але рабство зжирає набагато більше

Знищений російський танк Росія втратила вже понад 6600 танків Фото: Генштаб ЗСУ

Росія має ресурс продовжувати війну в Україні принаймні ще на два роки. Такими є дані литовської розвідки. Погоджуються з ними і українські фахівці. Щоправда, з одним уточненням - людського ресурсу дійсно чимало, а от з технікою біда. Який реально потенціал у армії агресора з урахуванням втрат на полі бою в Україні - в етері Апостроф TV пояснив військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник.

Що стосується людського ресурсу, в росії офіційно декларують мобілізаційний ресурс від 1,5 до 3 мільйонів людей. У російській армії завжди було те явище, котре називається військова підготовка призовного типу - тобто володіти АК, кинути кілька гранат і застосувати найпоширеніший РПГ-7, яких ще за часів СРСР виготовили понад 9 млн.

Що стосується техніки, то тут варто розібрати два показники - танки і артилерія.

Читайте: Це війна 1917 року: яких змін варто чекати на фронті

По танках - на цю хвилину ми знищили понад 6600 танків. І це щось неймовірне, бо на початок війни штатний комплект у росіян був 3400 танків. Але на складах у росіян є від 10 до 15 тисяч запасів старенької радянської бронетехніки. При цьому якісної техніки немає і не буде. Навіть на цю хвилину, якщо їхні штатні підрозділи закомплектовані до 70 відсотків - то це дуже добрі цифри.

Яким чином вони цей старий технопарк оживляють? За принципом канібалізму з 3-4 машин роблять одну. І умовно, ділимо 15 тисяч на три - виходить до 5 тисяч, нехай і старенькоЇ, але техніки, яка стріляє і вбиває.

Щодо ствольної артилерії - ми винищили понад 10 тисяч стволів, що також є безпрецедентним явищем. На початок війни у росіян було 5500 одиниць у штаті. Але ще до 10 тисяч стволів на складах є. Так, це стара техніка, яка може і розриватися під час пострілу, але і вона вбиває. З цієї маси гармат росіяни можуть поставити у стрій ще до 5 тисяч стволів.

Тому у загальній філософії, при такому типі ведення бойових дій, які є на цю хвилину - росіяни точно ще можуть витримати до двох років війни.

Тепер ключове питання для нас - чим ми можемо відповісти на ці виклики. У частині снарядів ми маємо хорошу новину, що 800 тисяч снарядів вже оплачено і наближчим часом вони запрацюють. А фактично уже працюють. Добова норма у нас близько 5 тисяч, яку ми не перевищували, за рідкісними випадками минулої осені, коли декілька днів чи в межах тижня було до 7 тисяч. Тому такого запасу снарядів в такому темпі вистачає до півроку. А от у системах ППО ми не маємо налагоджених власних ланцюжків з виробництва протиракет, тому тут ми повністю залежимо від Заходу.

Читайте: Депутати-антимоби: коли Рада нарешті ухвалить мобілізаційний закон

Що стосується наших резервів, то оновлений закон про мобілізацію перезрів і його треба негайно ухвалювати. Так, у суспільстві є дуже багато думок на цю тему, але маю закцентувати на наступному - ніхто крім нас воювати не буде. На жаль, війна зжирає людські життя, але рабство зжирає набагато більше.

Що стосується участі європейських армії в Україні - є надія, що від розмов вони прийдуть до реального рішення. Розуміємо при цьому фундаментальний момент - не буде жоден солдат з країн Європи воювати по лінії боєзіткнення. Але у нас велетенський білоруський кордон і від Чернігівщини до Харківщини російський. А це понад дві тисячі кілометрів і ми тримаємо на цій ділянці великі сили та засоби. І от за принципом заміщення наших сил європейськими ми можемо вивільнити потужні ресурси для підсилення фронту.

Читайте: Доля обмінного фонду: як живуть та чим займаються в Україні полонені росіяни

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами