RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Депутати-антимоби: коли Рада нарешті ухвалить мобілізаційний закон

Депутати затягують ухвалення найважливішого закону

Депутати не голосують за мобілізацію Українці чекають на мобілізаційний закон Фото: mynizhyn.com

Ухвалення нового закону про мобілізацію все ніяк не може вийти на фінішну пряму. Понад чотири тисячі поправок, в які занурилися нардепи, затримують прийняття такого необхідного Україні документу. Коли ж нарешті закон ухвалять і які його норми є найголовнішими - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився радник МВС у 2015-21 роках Володимир Мартиненко.

Перший момент - а що заважає сьогоднішньому закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", наприклад, проводити ротацію тих хлопців і дівчат, які знаходяться на передових позиціях? Очевидно, що і зараз є підстави поповнення резерву військовослужбовців, проведення ротацій. Тому питання щодо цього дещо перебільшене.

Читайте: Скільки чоловіків в Україні готові зараз воювати: інфографіка

Другий момент - вже другий законопроект від уряду досі не можуть ухвалити. Першу версію уряд відкликав. Після цього уряд мав би відпрацювати всі ті побажання, які вносили народні обранці, щоби закон проголосувати. Тобто друга версія, яку подав уряд, мала включати всі ті побажання нардепів. Але вже минуло кілька тижнів після подачі поправок, а оборонний комітет ВР досі не перейшов до їх розгляду, при цьому розглядаючи питання блоками.

Тому наразі ми не маємо розуміння, коли оборонний комітет дійде до розгляду правок, і коли законопроект потрапить на друге читання до залу Верховної ради. Питань дуже багато. Взагалі бачу роботу над цим законопроектом, більше націлену не на результат, а на процес. І розгляд законопроекту може затягнутися на безкінечно довгий термін.

Щодо термінів, то спочатку була мова про кінець минулого року, потім кінець лютого, початок березня - зараз мова про кінець березня. Але у мене немає впевненості, що його взагалі ухвалять у березні. Тож нашому оборонному відомству разом з ТЦК і СП треба працювати над тим, аби виконувати і дотримуватися тих вимог, які прописані в діючому законі. Насправді, і в діючому мобілізаційному законі достатньо для того, аби здійснювати поповнення оборонних сил.

Читайте: "Допускаємо лише одне": у Раді висловились щодо обмежень для ухилянтів

Щодо тих змін, які потрібно було б внести в оновлений законопроект - навколо цього депутати будуть намагатися робити якийсь вид політики. Розповідаючи нам про те, що вони з одного боку вони дуже сильно відстоюють конституційні інтереси, а з іншого намагаються підтримати хлопців і дівчат, які обороняють Україну з першого дня.

У цьому новому законопроекті має бути два ключових питання - звільнення з армії, хто воює вже третій рік, і хто прийде на їхнє місце. Тобто де взяти цей мобресурс і як правильно з ним працювати.

Що стосується обговорень на кшталт "чи підуть воювати інваліди, науковці" тощо, то давайте подивимося на кількість цих людей і скажемо собі, чи треба взагалі це обговорювати. Але тут стоїть питання відносно того, що жоден закон корупційних дірок не закриє. Наприклад, встановити непридатність до військової служби тим, хто насправді є придатним тощо.

Тому нашим депутатам треба не піаритися на цьому законопроекті, а приводити його у відповідність до тих потреб, які є у військових зараз.

Читайте: Українських пенсіонерів поставлять на військовий облік: кого торкнеться ініціатива нардепів

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами