RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі хочуть провести нові масовані наступальні операції, але поки що не мають для цього ресурсів

У Кремлі хочуть провести нові масовані наступальні операції, але поки що не мають для цього ресурсів Володимир Путін та Сергій Шойгу готують нові наступи Фото:

Кремль, судячи з того, що останнім часом розповідає путінська "балакуча голова" Дмитро Пєсков, має намір сформувати стратегічні резерви для підтримки затяжних наступальних операцій проти України. Адміністрація російського президента опосередковано визнала, що формат "спеціальної військової операції" (СВО) себе вичерпав. Кремль поступово проштовхує тезу про те, що РФ поступово переходить до "справжньої" війни, яку Москва нібито змушена поводити, щоб "захистити" себе від України, за спиною якої стоїть НАТО. У рамках "оборонного планування", як днями повідомив російський міністр оборони Сергій Шойгу, окупаційне командування планує суттєво розширити кількість армійських з'єднань, включаючи й ті, що можуть діяти у тилу ЗСУ. Що з цього може бути блефом, а що ні, читайте у матеріалі "Апострофа".

Чергове підвищення ставок

Формальний статус "спеціальної військової операції", яку "проводить" Росія, вбиваючи українців та знищуючи українські міста, не змінився, але де-факто "СВО" вже перетворилася на повноцінну війну через допомогу країнами Заходу Києву, заявив кремлівським пропагандистам прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"По суті, після того, як колективний Захід вступив у конфлікт, це перетворилося на війну для нас. Це не пов'язано з будь-якими юридичними змінами. Це військова операція де-юре. Але де-факто, для нас це перетворилося на війну, після того, як колективний Захід все більше безпосередньо підвищує рівень своєї залученості до конфлікту", - заявив Пєсков.

У той же час, як зазначив в ефірі телемарафону командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк, Кремль створює нове угруповання військ більш ніж у 100 тисяч солдатів.

Читайте також: Атака з півночі на Україну: чи зможе Путін зібрати нові армії

"Російські плани нам до кінця не відомі. Тільки відомі ті дані, що вони створюють угруповання понад 100 тисяч. Необов'язково, що це буде наступ, можливо, вони будуть поповнювати свої підрозділи, що втрачають боєздатність", - сказав Олександр Павлюк, уточнивши, що, існує ймовірність, що до початку літа росіяни зможуть мати певні сили щодо відповідних наступальних операцій на одному з напрямів.

Неважливо, як саме Кремль бюрократично оформлятиме переформатування "СВО", оскільки у будь-якому випадку йдеться саме про підвищення ставок. Тема розширення агресії проти України тут є одним з елементів військово-політичного впливу поряд із посиленням ракетних ударів по населенню України, інфраструктурі, а також недавніми терактами в Підмосков'ї, каже "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

"Масовані ракетні удари по населенню та цивільній інфраструктурі України не можуть бути "помстою" Кремля за наші удари по російським НПЗ, оскільки такі масовані атаки явно готуються заздалегідь з ретельним вибором цілей для ударів. Вони ж не тільки били по енергетичних об'єктах, наприклад, але й вишукували місця розташування систем ППО. Все це Москва намагається представити, в тому числі, як розширення путінської "СВО", але такими діями Кремль, з одного боку, намагається заспокоїти власне населення, що мовляв, є "відповідні" дії щодо України, а з іншого – подати сигнал Заходу про нібито готовність до ще більшої ескалації", - пояснив Дмитро Снєгірьов.

Де взяти м'ясо

Логічно припустити, що й Кремль думає над переформатуванням чи розширенням "спеціальної військової операції", то без набору великих партій гарматного м'яса тут не обійтися. Ідейні "добровольці" в РФ закінчилися, а судячи з того, що Сил оборони України беруть у полон російських найманців з азіатських країн, Латинської Америки та Африки, то російське міноборони на тлі дефіциту особового складу готове вербувати будь-кого і будь-де. Якість таких найманців залишається невисокою, тому питання мобілізації всередині РФ з кожним тижнем стає дедалі актуальнішим.

Повідомляється, що Кремль планує відправити найближчим часом 300 тисяч осіб на війну проти України, спираючись на інформацію від джерел в адміністрації президента РФ та Міністерства оборони.

У фокусі мобілізації – резервісти та громадяни у запасі, а також строковики, яких активно схилятимуть підписати контракт. Зменшення числа "добровольців" призводить до відновлення дій, аналогічних путінській "частковій мобілізації" осені 2022 року, включаючи бронювання співробітників великих підприємств та активізацію роботи юристів та психологів у військкоматах. Незважаючи на відсутність офіційних підтверджень від російського Міноборони, спостерігачі асоціюють ці дії із підготовкою до нової хвилі мобілізації.

Кремлівське командування не приховує, що має намір задіяти "стратегічні резерви" для розширення наступальних можливостей на тлі того, що їхній "зимовий прорив" на заході Донецької області не приніс росіянам очікуваних результатів, який завершився окремими тактичними успіхами. Щоб вирішити проблему, Москва почала діяти за старою радянською традицією: намагатися нарощувати кількість військових з'єднань, відсуваючи питання якості, професіоналізму та військової майстерності на другий план.

Міністр оборони країни-окупанта Сергій Шойгу оголосив про формування двох загальновійськових армій, чотирнадцяти нових дивізій та шістнадцяти бригад до кінця поточного року.

За його словами, кремлівське командування продовжує "поліпшувати бойовий і чисельний склад російської армії" на тлі нібито зростаючих загроз з боку України та країни НАТО. Про те, що саме Кремль своїми діями і спровокував "зростання загроз", путінський міністр, звичайно, промовчав. Натомість він повідомив, що окупаційне командування сформувало армійський корпус, мотострілецьку дивізію, а також "Дніпровську річкову флотилію та бригаду річкових катерів".

Також Шойгу на початку березня, посилаючись на указ Путіна, оголосив про відтворення Московського та Ленінградського військових округів, які у 2010 році були формально об'єднані у Західний військовий округ.

"Нестачу людей і техніки у росіян чітко видно на прикладі 44-го армійського корпусу, який формують у рамках Ленінградського військового округу. кількості людей і техніку. Вони не можуть його забезпечити навіть на 50%, оскільки є ще й потреби російського фронту, який щодня втрачає у великій кількості людей та техніку. Також росіянам потрібно прикривати прикордонні з Україною області – Білгородську, Курську та Брянську. Наразі близько 750 км держкордону з Україною в окупантів прикриває близько 35 тис. осіб, чого вкрай мало", - наголосив у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Строковиків – на контракт?

Згідно з путінським указом від 29 листопада 2023 року, російські збройні сили були збільшені до 2 млн 209 тис. осіб, з яких максимальна чисельність військовослужбовців країни-окупанти була збільшена на 170 тис., досягнувши позначки 1 млн 320 тис. осіб.

У грудні минулого року Шойгу повідомив, що розглядається питання збільшення чисельності збройних сил до 1,5 млн осіб. Також у січні поточного року він заявив про плани формування армійського корпусу в Карелії, трьох мотострілкових та двох десантно-штурмових дивізій. У січні цього року в командуванні ВМФ Росії було оголошено про плани перетворення п'яти бригад морської піхоти на дивізію, а полк морської піхоти на бригаду.

Створити в РФ до кінця року дві загальновійськові армії, якщо говорити лише про особовий склад, цілком реально, але питання впирається в матеріально-технічне забезпечення нових формувань, наполягає у коментарі "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

"По суті нічого нового і сенсаційного в заявах Шойгу немає. Міноборони РФ йде в рамках реалізації указів Путіна щодо збільшення чисельності збройних сил. Поки що Кремль не йде відкрито на розширену мобілізацію. Натомість Путін нещодавно підписав указ про виклик резервістів на військові збори. Вони наберуть десь 160-200 тис. резервістів, і вже в процесі з них зроблять мобілізованих. Далі, з квітня розпочнеться весняний призов строковиків: плюс ще 130 тисяч осіб. Всіх їх умовлятимуть підписувати контракт. У результаті Кремль має намір набрати сукупно 300-330 тис. осіб", – пояснив механіку процесу Олег Жданов.

Основне питання, на що саме міноборони Росії має намір посадити ці 300 тис. чоловік, якщо в окупантів зараз проглядається явна нестача бронетехніки, включаючи і танки?

"Росіяни в нинішніх умовах не можуть відновлювати більше, ніж 350 танків на рік. Можливо у них у планах частину мобілізованого контингенту посадити на гумові човни, і, таким чином, забезпечити особовим складом "річкову флотилію", про формування якої доповідав Шойгу", - іронічно додав Олег Жданов.

Флотилія окупантів на Дніпрі: вигадка чи реальність?

Водночас слова Шойгу про створення "дніпровської річкової флотилії" не варто сприймати лише як невдалий першоквітневий жарт.

Незважаючи на відсутність ясності щодо чисельності та рівня оснащення "Дніпровської річкової флотилії", існує припущення, що російське військове керівництво може використати її для підтримки операцій через річку Дніпро та спроб висадки на західному березі Херсонської області, яка знаходиться під українським контролем, зазначає Інститут вивчення Війни (ISW).

Повідомлення від російських та українських джерел вказують на спробу окупантів здійснити тимчасову висадку в цьому регіоні 13 березня. Американські аналітики оцінюють малоймовірним, що "річкова флотилія" має у своєму розпорядженні необхідний особовий склад і озброєння для стійкого контролю над правим берегом Херсонської області або створення загрози її повторної окупації, але поява нового російського військового формування може змусити Україну перекинути частину сил і ресурсів на порівняно спокійну - з листопада 2022 року – ділянка фронту.

Водночас важливо мати на увазі, що незважаючи на потенційні загрози, вкрай сумнівно, що росіяни зможуть створити десь на окупованій частині Херсонської чи Запорізької областей базу для своєї "річкової флотилії", зазначив у коментарі "Апострофу" капітан першого рангу, екс-заступник начальника штабу ВМС України Андрій Риженко.

"У кращому випадку ця "річкова флотилія" отримає катери, на кшталт тих, що у прикордонної служби ФСБ, але швидше за все, це будуть незахищені або слабо захищені плавзасоби. Варіант використання такий: ці човни або катери спочатку доставлять залізницею, потім суходолом (тимчасово окуповані райони Херсонщини та Запорізької області) привезуть до Дніпра, де росіяни обладнають якісь укриття для човнів. Після вони на цих човнах виходитимуть на розвідувальні та диверсійні рейди вгору річкою", - пояснив можливі дії противника Андрій Риженко.

Важливо також мати на увазі, що вітчизняне командування давно вже поінформоване про можливості росіян проводити рейдові операції з Дніпра.

"Росіяни ще в перші місяці окупації, використовуючи катери, які вони відбирали у рибалок, намагалися проводити розвідувальні та диверсійні рейди по Дніпру. Теоретично вони і без "річкової флотилії" можуть хоч зараз на малому катері доплисти до самого Києва, якщо не будуть виявлені та ліквідовані зі стрілецької зброї, кулеметів та гранатометів. Щоб не пропускати таких "гостей", у тому числі, ми маємо Річкову флотилію ВМС України", - резюмував Андрій Риженко.

Читайте: Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів