RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Великого наступу Росії не буде, але й контрнаступу ЗСУ зараз не варто чекати

Євген Тихий Євген "Тихий" Фото: Апостроф

Україна нарешті отримала позитивне рішення щодо американської допомоги на 61 мільярд доларів. Як це факт позначиться на перебігу війни, чи можливий новий наступ росіян, та чи варто очікувати на контрнаступ Збройний сил - в етері Апостроф TV розповів офіцер Сил оборони України Євген "Тихий".

- У вихідні сталася історична подія - Конгрес врешті проголосував за українську допомогу. І тепер Пентагону знадобиться менше тижня, щоб поставити частину зброї українським підрозділам. Водночас "Інститут вивчення війни" (ISW) прогнозує, що росіяни можуть посилити атаки, користуючись вікном до прибуття американської допомоги. Що може в цей період статися?

- По-перше, вивчаючи з колегами закордонні медіа і той же ISW, вони іноді посилаються на інформацію, яка незрозуміло звідки може взятися.

По-друге, на цій війні росіянами вже застосовані всі сили та засоби (хіба що окрім ядерної зброї), які могли бути застосовані. Росіяни вже використовували революційні винаходи, які вони встигли придумати. Ці ж КАБи - з ними зараз дуже тяжко.

Читайте: Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Тому навіть якщо й буде посилення з боку росіян, то будемо з ними боротися так само, як і боролися. Логіка у тому, що якщо нам будуть допомагати, ми будемо краще воювати, зокрема краще оборонятися. Для всіх військових це поки що підвищення морально-психологічного стану, а коли ми ту допомогу по факту отримаємо, то буде покращення матеріального характеру. Це менше українських жертв і більше російських білих "лад", скажімо так.

- Є інформація, що до червня росіяни можуть активізуватися і піти у широкомасштабний наступ. Чи є зараз ця загроза?

- У них нічого не вийшло на початку 2022 року, коли у них була дійсно професійна армія, неймовірна концентрація сил та засобів. А щоб зараз їм десь піти у широкомасштабний наступ, треба накопичити сили і засоби, що не буде непоміченим. І буде якась реакція з нашого боку.

Насправді росіянам дуже тяжко накопичити сили для наступу на Суми чи, тим паче, Київ. Так, якась паніка розганяється. Мене періодично питають знайомі, чи буде на Київ новий наступ, чи Харків збираються відрізати. Мені знайомі телефонують і кажуть, а що там за новий наступ на Київ?

Та який наступ на Київ - там болота, річки і все перекопано. У мене таке враження, що люди щось додумують собі.

- З іншого боку, незабаром ми отримаємо американську зброю, обіцяють F-16. Можливо ми підемо в контрнаступ?

- Я не бачу якоїсь можливості для контрнаступу станом на зараз. А що стосується американської допомоги у 61 мільярд, то важко усвідомити її масштаби. От наприклад, розмір допомоги - це, умовно, величина 100 футбольних полів. Ну ок - це багато. Але я не можу усвідомити собі ці масштаби.

Читайте: Україна отримає від Данії всі обіцяні F-16: названо дату

Щодо F-16, то тут теж не варто робити якоїсь тотальної перемоги. Кнопки "перемоги" просто не існує, а війна - це комплексне вирішення питань. Перемога - це і якісна мобілізація, і розподіл людей, і зброя, і правильне її використання. Бо у нас з цим ще є проблеми, оскільки досі ми маємо відголоски совкової армії.

Повертаючись до F-16, важливим є не сам факт їхньої присутності, а комплектація цих літаків. Є літаки з комплексом засобів радіоелектронної розвідки, які діють на дуже велику відстань. І якщо нам дадуть літаки без цих комплексів, то ми зможемо застосовувати якісь новітні засоби озброєння, але не зможемо виявляти цілі. Тобто тут ще залежить від комплектації. Але в будь-якому разі це класна машина, у якої дійсно хороші можливості.

- Можливо це допоможе у боротьбі з КАБами?

- Дійсно, треба або знищувати їхні літаки, або переносити війну на територію росії. На другий варіант у нас зараз змоги невеликі, на жаль, бо це дуже затратно з погляду особового складу і техніки. Тому зараз і проводиться робота, як можна знищити їхню техніку, яка скидає ці КАБи.

Також не варто забувати і про такі дідівські методи війни, як створення хибних позицій тощо. Не всі це використовують, зокрема в тилу.

Читайте: Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів