RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зупинити російські банзай-атаки: як американська зброя вплине на фронт

У Сил оборони України з'явилося ще більше можливостей підготуватись до чергового кремлівського наступу

Зброя Військова допомога від США вже триває Фото: armyinform.com.ua

Минулого четверга, 25 квітня, представник Пентагону Патрік Райдер оголосив на брифінгу, що США вже розпочали процес відправки частини зброї, боєприпасів та обладнання з нового пакету військової допомоги в Україну. Він уточнив, що перші постачання можуть бути здійснені протягом кількох днів. Відповідно є підстави вважати, що перші партії вже в Україні. Конкретна номенклатура тримається у секреті. За словами американського генерала, для різних видів озброєння потрібен різний час на доставку, проте коли справа стосується життєво важливих боєприпасів, робота з їх відправки вже ведеться активно. Що саме Штати можуть нам надіслати передусім і на яких напрямках найімовірнішим є використання озброєнь із нового пакету допомоги, читайте у колонці військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, спеціально для "Апострофа".

Куди піде американська зброя

Американська зброя, швидше за все, надходитиме на "найгарячіші" напрями в нашій обороні: Часів Яр, район на захід від Авдіївки, населений пункт Терні (Донецька область), лінія між Мар'їнкою та Вугледаром.

У центрі особливої уваги були події на Авдіївському напрямі, де ситуація залишається, м'яко кажучи, складною. Російські окупаційні війська увійшли до населеного пункту Очеретине дорогою 0511, яка прямо веде до Покровська.

Читайте: ЗСУ відбили у ворога острів на Херсонщині: що відомо

З дій окупантів видно, що вони мають намір продовжити наступ на цьому напрямі. Таким чином вони оминають наші оборонні лінії з півночі. Нині російські війська прагнуть збалансувати свої північні та південні фланги. Окупанти вже частково це зробили в районі Новобахмутівки та Соловйового, що знаходяться на північний захід від Авдіївки. Наявність окупаційних сил створює загрозу для Бердичів та Семенівки, які зараз контролюються Силами оборони України. Російські війська таким чином оминають наші головні оборонні лінії та рубежі, сформовані на захід від раніше захопленої Авдіївки.

Нові методи ведення війни

При аналізі того, як саме американські озброєння зможуть нам допомогти, слід розуміти, що саме відбувається на полі бою з військово-технічної точки зору.

Ми бачимо, що на фронті побільшало російських безпілотників. У контексті розвідувальних БПЛА російська сторона зазнає нестачі розвідданих через відсутність цілодобового повітряного спостереження, як, наприклад, з використанням літаків А-50. В результаті росіяни все частіше вдаються до використання розвідувальних дронів, які не здатні проводити глибоку розвідку та в основному використовуються для розвідки першої та другої ліній оборони ЗСУ.

Щодо атакуючих дронів, таких як FPV-дрони, середня кількість їх використання окупантами залишається в районі 150 штук на добу. Іноді досягаються пікові значення до 300 штук, але в більшості випадків використовується від 150 до 200 FPV-дронів. Також щодня використовується десь 10 або трохи більше баражуючих боєприпасів типу "Ланцет".

У відповідь на загрозу українських FPV-дронів російські військові посилюють захист своєї техніки, особливо танків. В інтернеті та у соціальних мережах можна знайти безліч відео, де російські танки представлені з додатковою, кустарно встановленою бронею. Ці танки нагадують великі "ангари на гусеницях", що здавалося б комічним. Однак для українських операторів FPV-дронів це стає серйозною проблемою. Навіть примітивно укріплені танки з саморобною металевою бронею та антенами суттєво ускладнюють ураження цілей за допомогою стандартних FPV-дронів, роблячи їх практично недоступними для атак.

Все це викликає роздуми серед українських військових щодо нових методів ведення бою та адаптації тактик. Незважаючи на іронію ситуації, минулі досвіди ведення бойових дій показують, що навіть в умовах постійної адаптації та зміни військових тактик ворога, ефективні рішення завжди знаходилися, що наголошує на постійному розвитку військової стратегії та необхідності інновацій в умовах сучасного ведення війни.

Зазначу, що ще до використання FPV-дронів на полях битв основними засобами для зупинки танкових колон були мінні поля, протитанкові ракетні комплекси (ПТРК), артилерія та авіація. На жаль, з різних причин авіація зараз недоступна, проте мінування, ПТРК і артилерія продовжують лишатися ефективними методами, що активно використовуються.

В інтернеті регулярно з'являються сотні відео, де дрони атакують російські танки та бронетехніку. Однак, цікаво, що відеоматеріали, де дрон атакує важкоброньовані цілі, що рухаються, такі як основні бойові танки (ОБТ), зустрічаються рідко. У більшості випадків дрони на відео фіксують моменти, коли вони завдають ударів по вже пошкодженим ОБТ. Це порушує питання: хто ж насправді зупиняє просування танкових колон, якщо дрони переважно лише добивають вже пошкоджену техніку? Відповідь очевидна: основну роль у зупинці танків відіграють мінування територій, артилерійський вогонь та протитанкові ракетні комплекси.

Слід акцентувати увагу не лише на тому, що цього року Українські Сили оборони отримають мільйон дронів, а також пам'ятати про інші озброєння. Хоча ситуація з артилерією обговорюється досить активно, про нестачу ПТРК та протитанкових мін йдеться менше. Тим часом російських танків із саморобною бронею стає дедалі більше.

"Банзай-атака"

З іншого боку, росіяни не представили нічого принципово нового у своїх "танках-ангарах", що лише підтверджує, що їхній військово-промисловий комплекс так і не зміг розробити ефективні наукових рішення для захисту від українських дронів. У третій рік Великої війни російські захисні заходи залишаються примітивними: вони використовують листове залізо, арматуру та зварювальні апарати для кустарного зміцнення танків. Хоча такі заходи ускладнюють ураження дронами, танк все ще може бути серйозно пошкоджений ПТУР. Для досвідченого бійця, озброєного ПТУР, такий "укріплений" російський танк перетворюється на просто бляшану труну на гусеницях.

У відповідь на те, що росіяни модифікують свої танки в жерстяні "танкові труни" для боротьби з нашими дронами, ми повертаємося до перевірених та ефективних методів протидії таким атакам. Один із прикладів — так звана "банзай-атака", коли російські війська намагаються наступати на наші позиції, використовуючи такі "амбарні" танки як пересувні укріплення, з яких потім висаджується піхота.

Про американський пакет

Тепер давайте розглянемо, що включено в перший цього сезону пакет військової допомоги від США на суму 1 мільярд доларів:

- 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди;

- 60-мм мінометні постріли;

- протиповітряні ракети RIM-7 та AIM-9M;

- переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger;

- стрілецька зброя та боєприпаси, включаючи 12,7 мм патрони для боротьби з БПЛА;

- ракети для РСЗВ HIMARS;

- бойові машини піхоти M2A2 Bradley;

- броньовані машини International MaxxPro та HMMWV;

- автомобілі для логістичного забезпечення та тактичного застосування;

- протитанкові ракетні комплекси TOW, Javelin та антитанкові гранатомети AT-4;

- Високоточні авіабомби JDAM;

- аеродромне допоміжне обладнання;

- різноманітні боєприпаси, включаючи міни та інше обладнання.

Відомо, що у публічну площину потрапила не вся номенклатура, але тут бачимо важливі нам компоненти, з яких ми зможемо утримувати хвилі "м'ясних штурмів" росіян: артилерія, снаряди міни і протитанкові ракетні комплекси. Першочергове завдання не просто зупинити всі ці натовпи штурмуючих російських окупантів, а й підготуватися до можливого російського наступу, який Кремль планує після "інавгурації" російського диктатора Володимир Путіна 7 травня. І вже згодом, залежно від динаміки на полі бою, можна буде говорити, які саме контратакуючі перспективи відкриваються перед Силами оборони України.

Читайте: Потужний внесок у перемогу: що передасть Австралія для ЗСУ

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну