RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Безпечне навчання: фонди, які допомагають ремонтувати укриття в школах

Фото:

З початком повномасштабного вторгнення в Україні 3817 навчальних закладів зазнали руйнувань, а 381 з них повністю знищені. Через збройну агресію з боку РФ постала гостра проблема з безпечним процесом навчання у школах та дитсадках. Більшість навчальних закладів використовують підвальні приміщення як сховища, проте вони часто непридатні для довготривалого перебування учнів та вчителів. Держава взялася за вдосконалення бомбосховищ, але бюрократія затягує цей процес, а безліч інших питань змушують ставити забезпечення умов комфорту на останнє місце.

Соціально відповідальні компанії та ініціатори благодійних проєктів об’єдналися, аби забезпечити якісні, комфортні та безпечні укриття для закладів освіти й підтримувати повернення дітей за парти. «Апостроф» дізнався які благодійні організації допомагають дітям повернутись до шкіл і садочків та дбають про їхню безпеку.

Ситуація з безпекою дітей під час навчання

Станом на 2024 рік, ситуація з укриттями в навчальних закладах покращилась, проте все ще є над чим працювати. Переглядайте статистику МОН стосовно забезпечення сховищами за посиланням.

За регіональним розподіленням, щодо забезпечення закладів освіти бомбосховищами, статистика показує такі результати. Найбільше укриттів на Львівщині та Тернопільщині, де результати близько 100%, а найменше на Харківщині та Миколаївщині — там 34% та 46%. Деталі за посиланням.

На меті багатьох організацій, проєктів та держави — забезпечити усі заклади освіти бомбосховищами й надати можливість дітям відвідувати школу.

Проєкт «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта»

Фонд Київської школи економіки KSE Foundation спільно з Міністерством освіти та науки України створили проєкт «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта», який з 2022 року займається обладнанням укриттів для дітей у закладах освіти. Станом на зараз обладнали 91 сховище в різних містах та селищах України та близько 35 тис. учнів та дошкільнят можуть безпечно відвідувати школу й дитсадки.

Український бізнес активно підтримав цю ініціативу й значними внесками допоміг покращити умови укриттів:

Фармацевтична компанія «Фармак» виділила 1 млн грн на сучасні комфортні укриття в ліцеї на Сумщині, двох школах у Києві та спеціалізованій школі на Житомирщині.

З початку роботи проєкту «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта», Райффайзен Банк зробив внесок у розмірі €1 млн на доброустрій укриттів для учнів та дошкільнят освітніх закладів. В додаток до великих ремонтних робіт, приміщення оснащені ще й аварійним освітленням, розетками, протипожежними дверима та вентиляцією. Разом з проєктом компанія обладнала понад 70 бомбосховищ.

Укрпошта профінансувала ремонт 9 укриттів у школах та дитсадках на Хмельниччині, Дніпропетровщині, Чернігівщині, Хмельниччині, Сумщині та інших областях України. Кошти на обладнання та реставрацію укриттів компанія збирала й передавала благодійному фонду з продажів лімітованих марок до річниць повномасштабного вторгнення.

Юридична фірма Arzinger зробила значний внесок у розмірі $10,000, який покрив близько половини усіх витрат на укриття Таращанського академічного ліцею «Ерудит» на Київщині. До цього моменту заклад не мав власного сховища, і тепер 560 учнів можуть почуватись у безпеці.

Фонд Першої леді Олени Зеленської у партнерстві з KSE Foundation відкрили два інклюзивні укриття в закладах освіти Кременчука, що у Полтавській області. У сховищах є зони для навчання, ігор, руханок, занять з психологом, отримання медичної допомоги та облаштовані для довготривалого комфортного перебування. Завдяки цьому близько 2500 учнів відновили навчання за партами.

Проєкт «Freedom Space»

Благодійний проєкт «Freedom Space» має на меті облаштування укриттів для освітніх закладів, які стануть безпечним багатофункціональним простором для продовження навчального процесу, розвитку та дозвілля дітей. Реалізує ініціативу фонд «Допоможемо разом» за фінансової підтримки інвестиційної компанії Freedom Holding Corp. та її засновника Тімура Турлова. Станом на зараз внесок компанії складає понад €3 млн.

Станом на зараз спільними зусиллями відремонтували та облаштували понад 30 укриттів у різних навчальних закладах та містах України. Зокрема школярі Києва, Львова, Тернополя, Житомира, Миколаєва, Хмельницького, Запоріжжя та Кривого Рогу повернулись за шкільні парти. Сховища обладнані розетками, генераторами, Інтернетом, проєкторами, партами та інтерактивними дошками для проведення занять. Всередині також є настільні ігри, які допомагатимуть дітям справитись зі стресом під час повітряної тривоги.

Не залишились без укриттів й заклади вищої освіти. У 2024 році Freedom Holding Corp. виділили €350 тис. на бомбосховище в КНУ ім. Тараса Шевченка та спільно з БФ «Допоможемо разом» облаштували комфортні та безпечні умови для студентів. В додаток до усіх норм згідно з ДСНС, сховища забезпечені новою технікою.

Freedom Holding Corp. допомагає облаштовувати укриття в університетах

Інвестиційний холдинг передав €350 тис. до благодійного фонду Usyk Foundation на реконструкцію та модернізацію укриття в Дніпрі для студентів ДНУ ім. Олеся Гончара. Ремонтні роботи планують завершити до кінця року та відкрити безпечний простір для здобувачів вищої освіти.

Київський політехнічний інститут ім. Сікорського також отримав фінансову допомогу у розмірі $370 тис. Кошти спрямували на відкриття першого смартукриття CLUST Space. Мета — забезпечити безперервний освітній процес під час війни, а також стати платформою для зустрічі талановитої творчої молоді з бізнесом, адже цей простір продовжуватиме функціонувати й після перемоги. Укриття відкрили в Центральній бібліотеці КПІ імені І.Сікорського, де раніше було одне з книгосховищ бібліотеки. Для створення сучасного укриття з коворкінгом повністю оновили вентиляційну систему, встановили броньоване скло, акустичні панелі, автономне живлення. У підвальному приміщенні облаштували кімнати для онлайн-зустрічей, читацькі зали, кафетерій, ігрову зону, душові кабіни та інклюзивні туалети. Простір може вмістити близько 500 осіб.

Підтримка міжнародної інвестиційної компанії Freedom Holding Corp. не зупиняється, адже головна ціль — створення безпечних умов здобуття освіти для маленьких українців та молодих освітян.

Проєкт «Безпечна школа»

Міжнародна благодійна організація «Східна Європа» реалізовує проєкт «Безпечна школа», в рамках якої облаштовує укриття в закладах освіти у різних містах України. Вже відремонтували та обладнали понад 28 сховищ для перебування учнів та вчителів у Вінницькій, Хмельницькій, Одеській, Сумській та інших областях. Всередині прихистки оздоблюють яскравими кольорами, щоб діти мали асоціацію з позитивом коли переховуються у безпечному місці. Приміщення мають кулери, фільтри для води, обігрівачі, подушки, пледи, зонування для ігор, інструменти для проведення уроків та усі необхідні умови. Проєкт має на меті стати моделлю для облаштування найпростіших укриттів для держави та інших організацій.

Реалізація проєкту Безпечна школа стала можливою можливим завдяки співпраці з МОН, ДСНС України та МВС і фінансовій підтримці партнерів — Eurasia Foundation, Terre des hommes, компаній EPAM Ukraine, Baker Tilly International та METRO UA.

Добре, що в Україні з’явились організації, які опікуються обладнанням бомбосховищ для дітей. Адже укриття у дитсадках, школах та інших навчальних закладах не тільки слугують безпечним простором, а й способом продовжувати навчання під час повітряних тривог.

Читайте також

Новини партнерів