RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Каліцтво чи безстрокова служба: чому в Україні неможлива справедлива демобілізація

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Допис військовослужбовця, громадського активіста, засновника фестивалю “ВиделкаFest” Сергія Гнезділова про те, що він самовільно залишає військову частину фактично через виснаження - збурив мережу. Військові погоджуються, що встановлення термінів служби необхідне, проте критикують обраний Сергієм спосіб привернення уваги до проблеми. Експерти, з якими поспілкувався “Апостроф”, вважають, що проблема ротації і демобілізації має і може бути вирішена.

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов заявив, що самовільно залишає військову частину, аби привернути увагу до проблеми відсутності термінів служби для мобілізованих. "Відсьогодні я йду в СЗЧ, до встановлення чітких термінів служби, чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною 5 років бездоганної солдатської служби. Підкреслю: бездоганної. Надіюсь, цим вчинком вдасться донести до влади та суспільства необхідність розмови та вирішення цієї ситуації. Моя позиція залишається незмінною: ми маємо створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобовʼязаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю", - написав він у соцмережі.

Проблема перепочинку піхоти та встановлення чітких термінів служби на “нулі” - питання національної безпеки, наголосив він. Гнезділов вважає несправедливим відсутність можливості для демобілізації для військових у той час, “як інші громадяни отримують фейкові інвалідності, фіктивно одружуються з жінками з інвалідністю, фіктивно усиновлюють та ухиляються від виконання конституційного громадянського обов’язку”.

Військові вже відреагували на його рішення самовільно залишити службу. “Це аморально по відношенню до тих, хто загинув і був поранений: вони віддали життя і здоровʼя не для того, щоб потім просто здати фронт. І нечесно по відношенню до побратимів, яка залишились на лінії фронта, на службі”, - прокоментував ветеран ЗСУ, адвокат Масі Найєм.

Разом з тим, він погодився з необхідністю визначення строків служби для військових. Військовий льотчик Василь Мулік наголосив, що війну тягне на собі піхота. “Якщо у кого і є право говорити на цю тему - то це піхота”, - переконаний він.

Заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін розкритикував рішення Гнезділова. “Оце показово-медійне “добровільне СЗЧ” матиме дуже сумні наслідки, про які мабуть автор цього вчинку не дуже думає. Якщо це й привертає до чогось увагу, то лише до того, що порушення дисципліни це “нормально”. Натомість дисципліна - одна з основ будь-якої армії”, - зауважив він.

Жорін підкреслив, що “війна не закінчилася і поки що нічого про її закінчення не говорить. Навпаки, на деяких ділянках фронту російська армія досить успішно веде наступальні дії. Тому “додому” ми поки собі дозволити не можемо”.

Безстрокова мобілізація: чому досі немає чітких термінів служби

За самовільне залишення військової частини або місця служби, як відомо, передбачена кримінальна відповідальність. Так, згідно з ч.5. статті 407 ККУ, “самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин, вчинені в бойовій обстановці, а так само ті самі дії тривалістю понад три доби, вчинені в умовах воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років”.

На думку деяких експертів, чітких термінів служби в умовах війни не може бути. “Де ви бачили, щоб під час війни були терміни служби? Служба йде до закінчення війни. Він [Сергій Гнезділов] провокує тих людей, які вагаються, на те, щоб вони пішли на злочин і сіли в тюрму”, - прокоментував “Апострофу” військовий експерт Олег Жданов.

Народний депутат, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко певен: питання термінів служби має вирішувати Генштаб ЗСУ, “жоден політик не повинен втручатися до військових”.

Поки Генеральний штаб не визначиться, жоден народний депутат в Україні не займається війною - на полі бою, тактичного, оперативно-стратегічного… Звідки народні депутати під час активної фази війни можуть знати про терміни? Якби у мене був телефон Путіна, я б зателефонував і сказав: коли ти закінчиш війну? Ця війна може бути один - два - десять років або взагалі до знищення України чи Росії”, - пояснив він свою позицію “Апострофу”.

У Генштабі не коментують заяви Гнезділова. Між тим проблема виснаження військових - їх компетенція. “Питання ротації і відпусток, відпочинку особового складу - це до [Головнокомандувача Збройних сил України Олександра] Сирського. Він обіцяв, що почав шукати внутрішні резерви військовослужбовців, якими можна поповнити передній край. І він обіцяв, що грамотно організує ротацію”, - підкреслив Жданов.

Якою має бути ротація військових

Перебувати тривалий час у вирі бойових дій неможливо, каже “Апострофу” військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. “Зараз виникає слушне питання: а в який спосіб українські громадяни, які від лютого 2022-го перебувають в армії, мають змогу повернутися до рідних? Відповідь не надто обнадійлива. Є вичерпний перелік підстав, за якими можна демобілізуватися з армії. Він зазвичай пов’язаний з серйозними проблемами сімейного характеру, або травмуванням, захворюванням, каліцтвом. Це не є вихід”.

Він нагадав, що свого часу депутати пропонували дозвіл на звільнення зі служби після 36-місячного терміну перебування в лавах ЗСУ. Проте законопроєкт 11460 досі не був винесений у сесійну залу.

Між тим українська армія вже має досвід проведення ротацій. “Між 2014-м та 2017-м роком відбулося шість хвиль мобілізації і відповідно демобілізації військовослужбовців, які раніше призивалися у межах мобілізаційної кампанії. Це відпрацьована практика, - пояснює Селезньов. - Чому нині нинішнє керівництво Міноборони та Генерального штабу відмовляються від такої практики - мені достеменно не відомо”.

До того ж у нас мобілізаційний потенціал достатній для проведення ротацій, кажуть фахівці і припускають, що варто змінювати підхід до мобілізації. “Відсутності ротації - це комплексна проблема, і мобілізації в тому числі, - каже Олег Жданов. - Якщо є проблеми в мобілізації, це говорить, що мотивація не відповідає ситуації… Серед тих, хто був “бусифікований” (примусово затриманий ТЦК - ред.), відсоток бажаючих самовільно залишити частину найбільший”.

Ситуацію могло б покращити збільшення заохочення для військових. Проте в Кабміні не знають, звідки брати додатковий ресурс - в урядовому проєкті держбюджету-2025 видатки на оборону - після внесення змін у головний кошторис-2024 у вересні - практично дорівнюють цьогорічним.

Разом з тим, у питанні ротації не можна применшувати значення рівня підготовки тих, хто приходить на заміну тим, хто довгий час тримав фронт. “З цим чимало проблем, - констатує Селезньов. - Президент чітко визначив завдання, які мають вирішити Міноборони і Генштаб стосовно вдосконалення діяльності щодо навчання мобілізованих. Можливо, ситуація покращиться і ми матимемо змогу проводити, в тому числі, процес демобілізації”.

Читайте також

Новини партнерів