RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Повістка з інфарктом: чому справу Насірова завалять

Експерти погоджуються з тим, що якщо справа Насірова і потрапить до суду, то обов'язково там її буде поховано

Експерти погоджуються з тим, що якщо справа Насірова і потрапить до суду, то обов'язково там її буде поховано Роман Насіров Фото: УНІАН

Глава ДФС Роман Насіров став головним "героєм" корупційного скандалу тижня, що минає. Детективи НАБУ спільно з співробітниками Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запідозрили головного податківця України у зловживаннях на суму у 2 мільярди гривень. Що інкримінують чиновнику, розбирався "Апостроф".

У чому звинувачують

За даними, антикорупційної прокуратури Насірова підозрюють в пособництві газовим схемами нардепа-втікача Олександра Онищенка. "Слідство вважає, що глава ДФС Роман Насіров, протягом 2015-2016 року, діючи в інтересах народного депутата України Олександра Онищенка особисто прийняв ряд безпідставних і незаконних рішень про відстрочку податкового боргу та зобов'язань ТОВ "Фірма "Хас", "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр". Ці рішення були прийняті з порушенням процедури, а саме за відсутності законних підстав", — пояснюють в САП.

За словами директора НАБУ Ситника Артема, кінцевим бенефіціаром вищезазначених фірм був саме Онищенко. "У законі передбачено механізм відстрочки платежів, але в даному випадку відстрочка застосовувалася незаконно. Коли приймалося рішення про відстрочення, то воно приймалося за умови, що хоча б частину платежів буде сплачено, але підприємства взагалі не платили. У деяких випадках, клопотання суб'єкта господарювання ще навіть не надходило, а рішення про відстрочення вже приймалося", — зазначив Ситник.

Сам Онищенко вже встиг заявити, що звинувачення НАБУ безпідставні і справа проти Насірова обов'язково розпадеться. "Це найбільший провал, який здійснювало і зробить НАБУ. Слідство нічого не доведе Тому що в моїх взаєминах з Насірова грошей не було. У той же час затримати і заарештувати фігуру такого рівня — удар по НАБУ і владі в цілому", — підкреслив нардеп-втікач.

Стійкий вахтер

За класикою жанру, як тільки високопоставленого чиновника в Україні викривають у корупційних схемах, йому відразу стає погано. "Їх беруть за одне місце — вони різко хворіють", — говорить "Апострофу" глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Однак глава ДФС Роман Насиров зламав схему — чиновник захворів ще до того, як детективи НАБУ вручили йому підозру про вчинення злочину. В результаті силовикам довелося у прямому сенсі ганятися за податківцем у лікарні "Феофанія", куди Насиров потрапив з інфарктом. Однак вручення чиновнику підозри виявилося для НАБУ тим ще квестом. Спочатку детективів не пускали до лікарні. Шлях силовикам, за словами адвоката Насірова Олександра Мірошника, перегородив ... вахтер "Феофанії", який відмовлявся впускати детективів в лікарню, посилаючись на режим відпочинку пацієнтів.

Пізніше силовикам все ж вдалося потрапити всередину установи, але на шляху до палати Насірова став медперсонал, який також відмовився пускати детективів до чиновника, мовляв Насірову погано і взагалі він спить. "Головний лікар вимагав розписку від слідчого, що він буде відповідати за стан хворого. Коли слідчий написав, то все одно не пускав. Лікарі фізично перешкоджали слідчим. Просто на дверях висіли. Більш того, фактично це була реанімація, яка повинна була реанімувати Насірова, але ніяких реанімаційних процедур вони не проводили", — пояснив "Апострофу" Андрій Журжій нардеп, який став свідком процесуальних дій.

Але детективам все ж вдалося подолати перепону з медиків, увійти до Насірова в палату і вручити йому підозру в скоєні злочину передбаченого ч. 2 364 статті КК України "Зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки". Але адвокати податківця стверджують, що ніякого вручення підозри і в помині не було. "Насправді ніякого вручення підозри не відбулися Роман Насіров спав, коли детектив щось бубонів в палаті. Ні йому, ні адвокатам нічого ніхто не вручав. З таким же успіхом детектив міг прочитати підозру на вулиці", — говорить один із захисників Насірова Ігор Черезов.

Такий лайфхак від Насірова по ухиленню від відповідальності, користувачі соцмереж жартома запропонували запатентувати. "А що, зачитують тобі в кабінеті слідака (камері, на вулиці і т.д.) підозру, а адвокати потім кажуть, що ти спав і нічого не чув. Бінго!" — пише Ігор Сильченко.

Правда Андрій Журжій запевняє, що Насіров якраз перед візитом НАБУ не спав. "Він був абсолютно у свідомості. За 5-10 хвилин до візиту детективів розмовляв з лікарями. Коли ж слідчий зайшов в палату він був з відкритими очима, а потім просто їх закрив і так і лежав. Зовнішній вигляд у нього був абсолютно здоровий і нормальний", — додав Журжій.

Симулює чиновник чи ні пообіцяли розібратися в НАБУ. "Якщо перевірка медичних документів встановить симуляцію або потурання симуляції, якщо будуть спроби підробити будь-які медичні документи або внести в них неправдиві відомості та це буде встановлено, будемо реагувати на це відповідно до чинного законодавства", — підкреслив директор НАБУ Артем Ситник.

До речі, у НАБУ вже є досвід виявлення симулянтів у справі Онищенко. Так, в червні минулого року детективи затримали одного з фігурантів газових схем Валерія Пісного. Після затримання йому теж різко стало погано, але незалежна судмедекспертиза визнала Пісного здоровим.

Але захист Насірова наполягає ще на одному процесуальному порушенні, яке допустили силовики. "Нашого підзахисного затримали на підставі пункту 3 частини 1 статті 208 КПК України де йдеться про те, що "уповноважена службова особа має право без рішення слідчого судді, суду затримувати особу, підозрювану у вчиненні злочину в тому випадку, якщо є підстави вважати, що можлива втечу з метою ухилення від кримінальної відповідальності". Чим орган досудового розслідування обґрунтовував можливість втечі особи, яка перебуває в стаціонарі лікувального закладу мені зрозуміти складно. Я думаю, що на це питання буде складно відповісти і суду. Зараз Роман Насіров в реанімації клініки "Феофанія". Детективи НАБУ здійснюють спроби проведення процесуально-слідчих дій з нашим підзахисним, але це незаконно", — додав "Апострофу" Олександр Мірошник.

У САП наполягають, що мають у своєму розпорядженні докази того, що чиновник збирався покинути країну і готові надати їх суду.

Судові перспективи

"Виходячи з матеріалів легендарної справи Онищенко, слідує, що справу проти Насірова повинні були порушувати ще рік тому", — говорить "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Чому тільки зараз взялися за головного податківця країни, експерти висувають кілька версій. За однією з них, новостворені антикорупційні органи намагаються зробити все можливе, щоб справа проти самого Олександра Онищенка не розвалилася. Цієї версії дотримується і захист Насірова. "Я розцінюю дії НАБУ як спроби прикрити свої процесуальні невдачі в цій гучній справі", — зазначив адвокат чиновника Олександр Мірошник.

"Сама вина Онищенко не очевидна, оскільки він впливав на керівництво ДФС, і вона йому надавала відповідні податкові пільги. Але обґрунтування того як він впливав в матеріалах справи немає", — додав Петро Олещук.

Ще одна версія полягає в тому, що суспільство зачекалося гучних антикорупційних викриттів від влади і фігуру Насірова просто використовують, щоб показати українцям активну роботу на полях боротьби з нечистими на руку чиновниками. "Не можна виключати, що це показова гра, — пояснює "Апострофу" експерт українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля. — Можна припустити, що вручення підозри пов'язано зі зміною ситуації для нашої влади. Багато хто з українських політиків був у США, зокрема, опоненти нашого президента, і вони розповідали про те, що немає боротьби з корупцією. Тому затримання Насірова могло добре вписується в хід цих подій".

Але практично всі експерти, опитані "Апострофом", погоджуються з тим, що якщо справа Насірова і потрапить до суду, то обов'язково там її буде поховано. "Я думаю, що суд буде робити все можливе, щоб Насірова виправдати. Суд буде робити те ж саме, що робив з іншими справами НАБУ: не починати розгляд, максимально затягувати початок розгляду справи по суті. Але важливо, що ми це все будемо бачити. Як тільки справа піде в суд, відразу буде видно хто правий, а хто ні", — говорить Шабунін.

Петро Олещук додає, що сама влада і не дасть засудити Романа Насірова. "Ну чому справа Насірова має принципово відрізнятися, якщо навіть розвалили справу "діамантових" прокурорів. Тим більше, що всі ми розуміємо — Насіров ніколи не був самостійним гравцем, він повністю залежить від адміністрації президента та його оточення, тому ніхто не допустить, щоб його хтось судив. Справа буде досить млявою, і поки Насірова просто приберуть з очей", — зазначив експерт.

Так і сталося: на своєму засіданні 3 березня Кабмін відсторонив Насірова з посади глави ДФС. Це означає, що вже зараз українцям можна запастися попкорном щоб спостерігати захоплюючу епопею з судами, заставами, лікарнями, погіршенням самопочуття і гучними викриттями.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити