RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Провокації на травневі: найбільш небезпечні регіони України

Мітинги, ходи і масові акції – традиційний привід дестабілізації ситуації всередині країни

Мітинги, ходи і масові акції – традиційний привід дестабілізації ситуації всередині країни На травневі свята в Україні намічаються мітинги, акції та масові заходи Фото: УНІАН

Затяжні травневі свята в Україні традиційно стають нервовим періодом для правоохоронців та спецслужб. Мітинги, акції, масові ходи, які заплановані на ці дні по всій країні, потенційно є ще одним приводом для дестабілізації ситуації всередині України. Чого чекати на ці травневі, та які регіони країни знаходяться під найбільшою загрозою, розбирався "Апостроф".

Одеса

Травневі канікули вже третій рік стають найсприятливішим часом для "Опозиційного блоку", щоб знімати електоральні "вершки". Так, в Одесі 2 травня депутати від цієї політсили ініціюють акцію "Запали свічку пам'яті" в пам'ять про загиблих в Будинку профспілок в 2014 році. Опозиціонери закликають не тільки одеситів, але і всіх українців, для кого "день 2 травня є днем скорботи і жалоби", о 19:00 запалити у своїх домівках свічки.

Правда, домашньою солідарністю під патронатом "Опозиційного блоку" справа не обмежиться. У групах в соцмережах вже почали збиратися люди, які 2 травня планують вийти на акцію під Будинок профспілок. Нагадаємо, що в минулому році правоохоронці оточили Куликове поле і обмежили доступ до нього людей, щоб уникнути провокацій і зіткнень, але мітингувальники усе одно зібралися прямо біля кордонів поліцейських. Але провокацій уникнути не вдалося: у той день біля Куликова поля правоохоронці знайшли згорток з гранатами, а між учасниками акції та представниками "Правого сектора" сталося кілька сутичок.

2 травня в Одесі проходять акції в пам'ять про загиблих в Будинку профспілок у 2014 році Фото: timer-odessa.net

У цьому році ПС також має намір вийти на вулиці Одеси 2 травня. "Там три роки поспіль вже відбувається незрозуміла активність, і три роки поспіль ми туди виходимо, щоб реально уникнути спроб підняти сепарські прапори. У цьому році нічого не зміниться, і ми теж там будемо і братимемо участь у наведенні порядку в місті", - пояснив "Апострофу" прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський.

До речі, підтримувати порядок правоохоронці Одеси поки готуються, виходячи з власних можливостей. Минулого року до них на допомогу були направлені додаткові сили. Аналогічна домовленість, за словами голови Одеської ОДА Максима Степанова, досягнута з МВС і цього року, але в прес-службі Нацполіції Одеської області "Апострофу" сказали, що ще невідомо, чи приїдуть у приморське місто правоохоронці з інших регіонів. "Це буде відомо ближче до кінця тижня. Поки розраховуємо на власні сили поліції і Нацгвардії", - відзначили в прес-службі.

Між тим у прес-службі Головного управління розвідки Міноборони вже попередили – провокації будуть. "За наявною інформацією, спеціальні служби РФ готують проведення провокаційних заходів антиукраїнської спрямованості на території Одеської області під приводом відзначення річниці пам'яті жертв подій в Одесі у 2014 році (2 травня) і Дня перемоги (9 травня). У ході акцій очікується провокування протестувальниками зіткнень з патріотично налаштованими людьми співробітниками правоохоронних органів", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Марш трудящих

Поки декомунізація офіційно не дісталася до Дня міжнародної солідарності трудящих, українці продовжують відзначати 1 травня. У цей день по всій країні пройдуть марші трудящих, ініційовані Федерацією профспілок України. "На засіданні президії ми обговорили це питання і закликали всіх членів профспілок в регіонах і на місцях вийти і провести солідарні дії", - пояснив "Апострофу" керівник прес-центру ФПУ Юрій Работа.

1 травня українці відзначають "Маршем трудящих" Фото: УНІАН

За словами Работи, ризик провокацій у цей день профспілки врахували. "На місцях людям видніше, що і як. Якщо буде загрозлива ситуація або якісь провокації, люди будуть орієнтуватися за ситуацією. Крім того, ми ж розраховуємо, що правоохоронні органи забезпечать порядок", - резюмував керівник прес-центру ФПУ.

А от у Києві профспілки запланували наймасштабніший мітинг трудящих. Як випливає з агітаційної газети, яку до 1 травня поширюють партійці Сергія Капліна – представника ФПУ в парламенті - мітинг пройде під умовною назвою "за підвищення". Робочі, а їх Каплін обіцяє зібрати на Хрещатику близько 50 тисяч, будуть вимагати підвищення зарплат, пенсій, соціальних виплат, стипендій, словом – усього того, що тільки можна підвищити. Очевидно, що такі популярні в народі гасла навряд чи здатні спонукати до провокацій, але мітингу в столиці, принаймні на головній вулиці Києва, може взагалі не бути. "Що буде в Києві, сказати складно, адже до Євробачення перекрили Хрещатик, і як тепер діяти, ми обговорюємо це питання", - додав Юрій Работа.

Пристрасті за Перемогою

Дискусія про те, як відзначати річницю завершення Другої світової війни – сумувати з усією Європою 8 травня або радіти перемозі разом з пострадянськими країнами 9 травня, триває в Україні і зараз, а це означає, що ці дні стають найбільш потенційно "вибухонебезпечними" у низці травневих канікул.

Так, столична організація ветеранів вже анонсувала в Києві на 9 травня проведення акції "Ніхто не забутий! Ніщо не забуте!". У ході акції від станції метро Арсенальна до парку Вічної Слави люди пройдуть з портретами своїх рідних, які загинули в роки Вітчизняної війни. І хоча свій перформанс ветерани називають інакше, форма його проведення аналогічна традиційній ході в Росії в рамках акції "Безсмертний полк". Більш того, в минулому і позаминулому році учасники подібних акцій у Києві та інших містах України вступали в сутички з патріотами. Предметом сварок ставала комуністична символіка, яка незмінно супроводжує подібні акції: портрети Сталіна, Леніна, радянські прапори, георгіївська стрічка.

У цьому році бійок також навряд чи вдасться уникнути. "9 травня – це, безумовно, День Перемоги, але якщо тоді ми перемогли Третій рейх, то зараз ми намагаємося перемогти ту радянську свідомість, яка засіла в головах багатьох українців, - розповідає "Апострофу" голова Громадянського корпусу "Азов" у Харкові Олег Ширяєв. – Якщо вони вийдуть, то, я думаю, будуть агресивні моменти, на жаль, усі моменти не згладиш, і буде як завжди. Вони ж виходять для того, щоб дестабілізувати обстановку в країні і зробити місток для реваншистів. Особисто я проти того, щоб будь-які радянські символи або георгіївські стрічки проходили Харковом. У такій ситуації я не добираю ані модель поведінки, ані слова... Для мене ворог — це ворог, тому що я воював за цю країну".

9 травня стає самими потенційно "вибухонебезпечними" в низці травневих Фото: УНІАН

На 9 травня можливі провокації і в зоні АТО. Про це попереджає член парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Дмитро Тимчук. "Напередодні святкування Дня Перемоги в населених пунктах поблизу лінії розмежування планується проведення провокаційних акцій з участю ДРГ та залученням місцевого населення зі скоєнням актів вандалізму на кладовищах та в місцях розташування пам'ятників воїнам, загиблим під час АТО і Другої світової війни", - зазначає нардеп.

Безпека

Найбільш потенційно небезпечні регіони в період травневих свят "Апострофу" назвав екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. "Це, звичайно, Одеса з урахуванням подій 2 травня. Східні та південні регіони нашої країни, де встановилися більш активні традиції відзначати ці свята. Це – столиця з урахуванням представництва різних політичних, радикальних сил і воєнізованих формувань. Ну і небезпеки, які зберігаються на лінії розмежування", - зазначив експерт.

У свою чергу в СБУ пояснили, що перейдуть на посилений режим несення служби по всій країні. "Ми будемо працювати у посиленому режимі по всій Україні, а не тільки на сході або на півдні країни, де ми вже говорили про можливі провокації. Але і самим людям потрібно бути пильними та уважними. Якщо ви помітили щось підозріле, необхідно відразу ж підійти до найближчого правоохоронця для того, щоб вони відреагували", - розповів "Апострофу" керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

Загостриться і увага копів, але в прес-службі Нацполіції "Апострофу" пояснили, що це пов'язано не стільки з травневими святами, скільки з проведенням в Києві Євробачення. Усі сили столичних поліцейських будуть кинуті на підтримання безпеки іноземних туристів і гостей конкурсу.

"А Євробачення — це подвійна причина для можливих дій з дестабілізації", - додає Маломуж.

Утім, на тлі посилення заходів безпеки головне – не перетворити Україну на свята в режимний об'єкт.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити