RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль готує Україні провокації: є дуже небезпечний день

Тим часом у Росії інші турботи, крім влаштування провокацій в Україні

Тим часом у Росії інші турботи, крім влаштування провокацій в Україні Путін не може відмовитись від провокацій на травневі свята в Україні Фото: УНІАН

Україна відносно спокійно пережила першу частину травневих свят. Звичайно, зовсім без провокацій не обійшлося, але масштабних сутичок і жертв вдалося уникнути. Чи це заслуга правоохоронців або затишшя перед запланованою Кремлем на 9 травня бурею, розбирався "Апостроф".

Вендети не вийшло

Найбільш нервовим днем для правоохоронців стало 2 травня у зв'язку з трагедією трирічної давності в Одесі, у результаті якої загинуло 48 осіб. До охорони порядку на вулицях приморського міста в цей день залучили близько 2 тисяч правоохоронців: поліцейських, військовослужбовців Нацгвардії і навіть курсантів місцевого університету внутрішніх справ. Про безпеку міста подбали ще на підступах до нього: на в'їзді до Одеси встановили пости поліції і СБУ, щоб "не допустити ввезення на територію міста предметів і матеріалів, які можуть бути використані під час масових заворушень".

Прискіпливі перевірки були і на кордоні. Так, українські прикордонники розвернули вісім іноземців: громадян Росії, Білорусі та Киргизстану "міцної статури", які прилетіли до Одеси для участі в спортивних змаганнях. "У результаті комплексної перевірки правоохоронці встановили, що особи прибули на запрошення громадської організації, яка, ймовірно, залучала бойовиків на Куликове поле", - пояснили в прес-службі Держприкордонслужби.

До речі, прохід громадян до самого Будинку профспілок і Куликова поля в цьому році поліцейські вирішили не обмежувати, але встановили на підступах до місця трагедії рамки металошукачів і ретельно перевіряли всіх, хто хотів пройти за огорожу.

Можливо, такі посилені заходи безпеки могли б здатися зайвими, мовляв, радикальні проросійські настрої в Одесі – доля нечисленної купки маргіналів і привід для піару "Опозиційного блоку", лідери якого 2 травня палили "свічки пам'яті", стояли на панахиді, зустрічалися з родичами загиблих. Проте риторика Кремля напередодні річниці одеської трагедії підтвердила, що Москва не має наміру відмовлятися від традиційних підбурювань. Так, після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін заявив: "В Одесі, про це теж не можу сьогодні не згадати, сталася страшна трагедія — українські націоналісти загнали беззахисних людей у Будинок профспілок та їх живцем спалили. Винних досі не притягнуто до відповідальності, не покарано. Світова спільнота не має права ані забувати про це, ані допускати повторення подібних варварських злочинів у майбутньому".

2 травня на охорону порядку на вулицях приморського міста залучили близько 2 тисяч правоохоронців Фото: УНІАН

Такий емоційний посил Путіна, за словами заступника директора Інституту соціології Євгена Головахи, покликаний збудити в середовищі проросійськи налаштованих українців почуття "праведної вендети".

"Це елементарний закон пропаганди, - пояснює "Апострофу" науковець. – Емоції викликаються різноспрямовані: у тих, хто співчуває "руському міру", це викличе посилення негативного ставлення до України, почуття помсти, а для тих, хто не співчуває, навпаки, послужить консолідації та посиленню негативу до Росії. І, як наслідок, буде посилення протистояння між людьми з різними ідеологічними поглядами. На що Путін і розраховує: посилити протистояння всередині України. Це відомі речі, яких навчають у відповідних відомствах, які Путін і представляє".

Утім, навіть підбурювання Путіна не стало каталізатором масових заворушень в Одесі. Правда, зовсім без провокацій не обійшлося. Спочатку телефонні терористи "замінували" два одеські вузи: політехнічний університет та університет Мечникова. Потім надходила інформація про мінування Куликова поля та двічі – Будинку профспілок, але ніде вибухівки не знайшли. Особливо "гарячі голови", незважаючи на заслони правоохоронців, намагалися пронести на територію Куликова поля холодну зброю – мачете. Але пройти рамки металошукачів з такою екзотичною зброєю зловмиснику не вдалося. Протягом дня за дрібні порушення громадського порядку поблизу місця трагедії затримали 14 осіб.

На згадку про загиблих 2 травня 2014 року городяни принесли квіти до Будинку профспілок Фото: УНІАН

Чого чекати 9 травня

Експерти, опитані "Апострофом", відзначають, що для влади вкрай важливо було забезпечити безпечну маївку в Одесі, адже це – питання самого її існування.

"Це заслуга правоохоронців та спецслужб. Уявляєте, якби в Одесі почалися заворушення і пролилася кров, то це могло б мати глобальні наслідки, - говорить "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. – Тим більше, керівництво країни прекрасно розуміє, що зараз ситуація в країні настільки вибухонебезпечна, що будь-який інцидент із загибеллю людей, особливо пов'язаний з пам'яттю Майдану, може викликати хвилю протестів, і цього найбільше бояться, тому заходи безпеки дійсно були вжиті безпрецедентні".

А той факт, що масштабних провокацій вдалося уникнути, ще не означає, що Кремль змінив свою тактику щодо України. "Путін не може від цих провокацій відмовитися, - зазначає військовий експерт, головний редактор сайту "Інформаційний спротив" Юрій Карін. – Він і в цьому році не відмовився від розгойдування ситуації, доказ тому – затримання кількох осіб нашими спецслужбами. Просто зараз не в його силах створити такий резонанс, як це було у 2014 році, коли на боці російської агентури виступали влада і міліція. Крім того, за минулі три роки, завдяки роботі наших спецслужб, ґрунтовно були проріджені ряди співчуваючих "руському міру". Згадаймо операцію в Одесі, коли була спроба організувати так звану "Бессарабську народну республіку". Тоді протягом однієї ночі з ладу було виведено основне проросійське ядро цієї організації. Воно формувалося роками, і в один прекрасний день ці "консерви", заслані російськими спецслужбами, повинні були легалізуватися, але цього не сталося. Відновити таку мережу – справа не одного року, тому в Одесі все пройшло спокійно".

Тепер завдання правоохоронців - забезпечити порядок 9 травня. Очевидно, що зробити це буде значно складніше, адже у випадку з першою частиною маївки в епіцентрі провокацій перебувала лише Одеса, тепер же під загрозою заворушень – уся країна: георгіївські стрічки і портрети Сталіна в День перемоги можуть спливти в будь-якій точці України і стати причиною сутичок і протистоянь.

Експерти зазначають, що 9 травня спецслужбам РФ навіть не обов'язково підносити сірники, адже, по-перше, українці "впораються" самостійно. Так, у Миколаєві вже з'явилися листівки, що анонсують марш "Безсмертного полку" – пам'ятної акції, що зародилася в Росії, яку незмінно супроводжують георгіївські стрічки. Голова Громадянського корпусу "Азов" у Миколаївській області Денис Янтарь запевнив "Апостроф", що його активісти не залишать без уваги цей перформанс. "Будемо пояснювати, що їм не можна цього робити (носити георгіївські стрічки, - "Апостроф"), будемо звертати увагу правоохоронних органів і допомагати їм запобігати цим протизаконним моментам", - сказав Денис Янтарь.

А, по-друге, за словами Олега Жданова, перед Росією стоять зараз більш глобальні завдання. "Я маю на увазі підготовку військових навчань, які проходитимуть в Білорусі. Фактично Білорусь стає форпостом Росії в протистоянні з НАТО, плюс — це загроза для нас з північної сторони. Близько 4 тисяч вагонів рухомого складу замовлено для перекидання військ на ці навчання, тому вирішуються більш глобальні завдання", - резюмував експерт.

Тим не менш провокацій на 9 травня уникнути не вийде, і експерти вже бачать їх сценарій. "Проблеми можуть бути з причини дій радикальних груп, які готуються до цього дня. З острахом я ставлюся і до новин, що у Миколаєві з'явилися листівки, що закликають взяти участь в акції "Безсмертний полк". Це вже провокація зі спробою розхитати ситуацію. Напевно будуть спроби припинити цей марш. Але є речі, які потрібно прийняти. Наприклад, люди, які одягають на себе георгіївські стрічки, повинні розуміти, що це відверто провокаційний фактор", - пояснив "Апострофу" президент Всеукраїнської асоціації операторів ринку безпеки Сергій Шабовта.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити