RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українцям загрожує смертельна хвороба: з ліками великі проблеми

Від ботулізму в цьому році вже постраждали десятки українців

Від ботулізму в цьому році вже постраждали десятки українців В Україні зафіксовано спалах ботулізму, основним збудником якої є в'ялена і сушена риба Фото: pixabay.com

У різних регіонах України загострилася епідеміологічна ситуація з таким важким інфекційним захворюванням, як ботулізм. Від нього вже постраждали десятки українців. У Міністерстві охорони здоров'я визнають проблему, але нарікають, що сертифікованої сироватки для пацієнтів в країні немає, а це означає, що хвороба і далі буде відправляти на лікарняні ліжка українців, а результат лікування не завжди буде позитивним. Чому склалася така ситуація і як уберегтися від ботулізму, з'ясовував "Апостроф".

Риба, ковбаси та гриби

Згідно зі статистикою "Центру громадського здоров'я" МОЗ, з початку 2017 року 71 українець захворів на ботулізм, 8 людей померло. Для порівняння, за весь минулий рік 115 осіб, у тому числі 10 дітей, потрапили до лікарні з отруєннями, викликаними збудниками ботулізму, а померло 12 хворих.

Заступник генерального директора "Центру громадського здоров'я" МОЗ Роман Родина пояснює, що ботулізм виникає при потраплянні в організм людини токсичних бактерій.

"Ці токсини за своєю дією в сотні разів перевищують згубний вплив такої отрути, як ціаністий калій. Токсин, що потрапив до організму, впливає на тканини організму, в тому числі на нервову тканину", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

За словами Романа Родини, початок хвороби протікає досить гостро. "Правда, температура буває далеко не завжди. На тлі загального розладу з'являється розлад зору – "сітка" перед очима. Це характерний симптом, який з великою ймовірністю вказує на те, що людина захворіла на ботулізм. Також виникають рухові і кишкові розлади. Якщо ці симптоми з'явилися, необхідно негайно викликати швидку допомогу, а до її приїзду промити шлунок. Від того, наскільки швидко людина позбавиться токсину, буде залежати її життя, адже токсин, потрапивши в кров, діє дуже швидко, і часом зміни бувають незворотніми", - резюмував фахівець.

З початку 2017 року 71 українець захворів на ботулізм, 8 осіб померло Фото: pixabay.com

Незважаючи на те, що спалахи ботулізму вже зафіксовані в семи регіонах України, історії хвороби пацієнтів практично ідентичні. Так, у Донецькій області 30-річний місцевий житель звернувся до лікарів за допомогою зі скаргами на різкі болі в животі. "У ході проведення епідеміологічного розслідування встановлено, що хворий вживав у їжу ікру в'ялених карасів домашнього приготування. Свіжа риба була куплена у невідомих осіб", - зазначили в Держслужбі з питань безпеки продуктів харчування. За добу після звернення до медиків пацієнт помер.

Аналогічний випадок стався і в Києві: 40-річний житель столиці купив у супермаркеті в'яленого ляща. На другий день після вживання риби він відчув нездужання і звернувся до медиків, але врятувати його не вдалося.

Роман Родина відзначає, що риба (а тим більше невідомого походження) входить у топ-3 потенційно небезпечних продуктів, які провокують ботулізм. Так, в минулому році зі 115 хворих 50 осіб отруїлися саме рибою.

Риба – один з найнебезпечніших продуктів, які провокують ботулізм Фото: pixabay.com

"Найбільшу небезпеку являє в'ялена риба, особливо непатрана, тому що токсин ботулізму дуже добре розвивається в кишечнику риби і міжреберних тканинах", - додає Родина.

На другому місці в списку продуктів, від яких краще утриматися, стоять консервовані м'ясні продукти і ковбаси, особливо куплені на стихійних ринках, а замикають трійку антирейтингу овочева консервація і консервовані гриби.

Пристрасті за сироваткою

Але якщо все ж в лікарні медики діагностували у хворого ботулізм, гарантій того, що лікарі врятують такого пацієнта, українська система охорони здоров'я не дає. Уся справа в тому, що сироватки, яка зупиняє дію токсину, у вітчизняних медиків немає. Раніше ці ліки завозили в Україну з Росії, але в 2014 році дію державного сертифікату на сироватку було зупинено, а з альтернативними пропозиціями до МОЗ фармакологічні кампанії не прийшли.

Раніше ліки від ботулізму завозили в Україну з Росії, але в 2014 році дію державного сертифікату на сироватку було зупинено Фото: pixabay.com

"Звичайно, сироватка – не єдиний, але основний метод лікування, який визнаний у всьому світі і є найефективнішим, - пояснює "Апострофу" начальник Головного управління Держспоживслужби в Києві Олег Рубан. – Сироватка нівелює дію надзвичайно небезпечного для людини токсину".

Для отримання сироватки хоча б в якості гуманітарної допомоги МОЗ звернувся до міжнародних організацій - "Червоного хреста" і українського відділення Всесвітньої організації охорони здоров'я, - але коли міжнародники відгукнуться – невідомо.

"Поки нам ще не поставили сироватку, - розповідає "Апострофу" прес-секретар МОЗ Вікторія Савчук. – Ми опрацьовуємо варіанти виходу з ситуації, але райони не забезпечені сироваткою. Зараз ми хочемо включити ці сироватки в державні закупівлі, щоб за бюджетні кошти їх купувати і забезпечувати регіони необхідною кількістю".

А поки у парламентаріїв дійдуть руки до внесення поправок до бюджету – до кінця сесії залишилося всього два пленарні тижні, після яких депутати підуть на канікули – усе більше українців можуть постраждати від смертельної хвороби.

Варто відзначити, що несертифіковані препарати можуть потрапляти і використовуватися в Україні з волі МОЗ абсолютно легально. "У 2015 році, коли була аналогічна проблема з сироватками від укусів змій, павуків, правця і ботулізму, було видано разовий дозвіл на ввезення незареєстрованих препаратів з Польщі, - нагадав "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій. – Зараз не проблема дати дозвіл, якщо б у МОЗ були компетентні люди. Це справа одного тижня".

Якщо несертифіковані препарати вдалося придбати, немає жодних гарантій, що медики погодяться ввести їх хворому Фото: pixabay.com

Але в МОЗ зазначають, що компанії-постачальники незареєстрованих вакцинних препаратів не зверталися в міністерство з подібними пропозиціями. "При наданні необхідного пакету документів МОЗ України в найкоротші терміни розгляне документи і підготує проект окремого рішення на ввезення незареєстрованих медичних імунобіологічних препаратів", - заявляють у міністерстві.

Рятуватися хворим і їх родичам доводиться за допомогою волонтерів: "Зараз волонтери постачають ці препарати з прилеглих до України заводів, і сироватка вводиться пацієнтам", - говорить Рубан. Крім того, купити ліки можна в мережі. Так, за 5 ампул сироватки російського виробництва, яку раніше використовували в Україні, просять 1000 гривень. "До Києва можемо переслати поштою, але, якщо дуже терміново потрібно, а зрозуміло, що такі речі потрібні терміново, можу передати вечірнім поїздом з провідницею", - розповіли "Апострофу" продавці препарату. До речі, в РФ та ж сироватка в перерахунку на національну валюту коштує близько 300 гривень.

Але навіть якщо ліки і вдалося придбати в спішному порядку за допомогою схем, домовленостей і переплат, немає жодних гарантій, що медики погодяться ввести препарат хворому. "Адже сироватка дійсно не зареєстрована, і лікар, який введе її своєму пацієнтові, несе персональну відповідальність", - резюмував Олег Рубан.

Ось і виходить, що єдиним надійним захистом від ботулізму в Україні є профілактика захворювання. Щоб уберегти своє здоров'я, експерти радять суворо дотримуватися технології приготування домашньої консервації: ретельно промивати овочі перед закупоркою, стерилізувати тару і не жаліти солі. Природно, стихійні ринки необхідно обходити десятою дорогою, а ось в'ялену рибу, куплену навіть в супермаркеті, взагалі краще не подавати до столу в літній період, оскільки покупцеві не завжди відомі умови її зберігання. "Та й умови доставки цього продукту в супермаркет ми не знаємо", - підкреслив Роман Родина.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі