RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Києві діють кілери спецслужб Путіна, є загроза гучних вбивств - приватна розвідка США

Stratfor про те, що значить вбивство в центрі Києва Тимура Махаурі

Stratfor про те, що значить вбивство в центрі Києва Тимура Махаурі Фото: EPA/UPG

Минулої п'ятниці, 8 вересня, ввечері на Бессарабській площі в центрі Києва в результаті вибуху в автомобілі Toyota Camry загинув Тимур Махаурі, чеченець з грузинським паспортом. Жінка і дитина, які їхали з ним в автомобілі, постраждали, але вижили. Махаурі у складі чеченського батальйону воював проти сепаратистських та російських військ на Сході України. За повідомленнями ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров вважав його своїм ворогом. На додаток до цих двох можливих мотивів для його вбивства Київ останнім часом став небезпечним місцем для ворогів Москви. Враховуючи недоброзичливців Махаурі та його місцеперебування, дивно, що він не перевірив свою машину на наявність вибухових пристроїв, перш ніж сісти в неї. Цей випадок стане важливим уроком для інших, йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого який є в розпорядженні "Апострофа".

"Мокрі справи" Москви

Спецслужби Росії мають довгу історію причетності до вбивств, або "мокрих справ", як їх там називають. Дійсно, вони переслідували ворогів російської влади по всьому світу: колишній підполковник ФСБ Олександр Литвиненко був убитий в Лондоні в листопаді 2006 року; російський медіаменеджер Михайло Лесін помер за загадкових обставин у Вашингтоні в листопаді 2015 року. Це не єдині приклади. Люди, які вважаються ворогами Кремля, гинуть як в Росії, так і в інших країнах.

Тим не менш, схоже, існує очевидна різниця в підходах, які використовуються в різних географічних точках. Наприклад, у самій Росії об'єкти зазвичай просто розстрілюються. Хоча російські спецслужби публічно заперечують будь-яку причетність, під час спецоперацій всередині Росії вони насправді не докладають особливих зусиль, щоб приховати свій почерк. Більше того, вони, схоже, насолоджуються грою м'язами і залякуванням опонентів.

Але за межами Росії спецслужби намагаються діяти більш обережно. Незважаючи на те, що справа Литвиненка набула широкого розголосу через деякі прорахунки, використання рідкісного полонію-210 в якості отрути було призначене для забезпечення повільного і малопомітного вмирання, щоб оточити смерть колишнього ФСБшника атмосферою таємниці, подібно смерті Бадрі Патаркацишвілі в 2008 році та Бориса Березовського в 2013 році – обидва також померли у Великобританії.

Небезпека причаїлася в Києві

Але в Україні росіяни і їх чеченські поплічники діяли в основному неприкрито. У липні 2016 року білоруський і український журналіст, критик російської влади Павло Шеремет загинув у результаті підриву його автомобіля. Вбивство Шеремета було професійною спецоперацією (відзначимо, що причетність РФ до цієї гучної справи досі не доведена, а розслідування українських силовиків затягується, що відзначають низка міжнародних організацій, - "Апостроф").

У серпні 2016 року російський журналіст Олександр Щетінін (слідство вважає його загибель самогубством, - "Апостроф"), відомий критикою на адресу Володимира Путіна, був знайдений мертвим на балконі свого будинку в Києві з вогнепальним пораненням у голову. 23 березня колишній депутат Держдуми Денис Вороненков, який давав свідчення проти екс-президента-втікача Віктора Януковича, був застрелений в центрі Києва.

1 червня Адам Осмаєв, критик чеченського уряду, уникнув смерті завдяки його дружині Аміні Окуєвій, яка поранила кілера. Нападник Артур Денисултанов-Курмакаєв, громадянин Росії, що народився в Чечні, представився французьким журналістом і домовився з ними про інтерв'ю.

27 червня полковник військової розвідки України Максим Шаповал був убитий вибухом, схожим на той, в результаті якого загинув Шеремет. Київ явно став небезпечним місцем для тих, хто сприймається як ворог Путіна і його чеченського "васала" Кадирова.

Не аматорські бомби

Той факт, що після вибуху, який вбив Махаурі, пасажири автомобіля залишилися живими, вказує на те, що було використано невеликий пристрій направленої дії і, ймовірно, пластичну вибухівку, судячи за відео з місця події. Крім того, схоже, вибуховий пристрій управлявся дистанційно. Вбивство має всі ознаки професійної спецоперації, фінансованої державою.

Пристрій, закладений в автомобіль Махаурі, майже напевно було зроблено професіоналом, який прорахував вибухову силу, щоб усунути ціль, не заподіявши занадто великих супутніх втрат. Хоча ця атака сталася ввечері, а не під час ранкової поїздки на роботу, вона мала багато спільного з вбивствами Шаповала та Шеремета. Українські слідчі обов'язково будуть шукати докази, щоб врешті-решт зв'язати три вибухи.

Махаурі, за даними українських ЗМІ, також воював на боці Грузії, коли російські війська вторглися в цю країну в 2008 році. Ймовірно, це зробило його мішенню для російських спецслужб, що, як повідомляється, вже робили три спроби його усунути, включаючи установку бомби на сходовій клітці його житлового будинку в Тбілісі в березні 2009 року. Враховуючи цей факт, а також нещодавню хвилю вбивств у Києві, Махаурі слід було вжити додаткових заходів безпеки.

Найкращий захист від таких вибухових пристроїв – це тримати автомобіль під замком у безпечному місці, щоб доступ до нього був обмежений. Після вбивства Шеремета з'явилося відео, яке показує, як вбивці закладали бомбу під його машину, коли вона стояла на узбіччі біля його будинку. Якщо транспортний засіб все ж доводиться паркувати в неохоронюваній зоні, для перевірки на наявність вибухових пристроїв під авто можна використовувати невелике дзеркало з підсвічуванням на телескопічній ручці (за неофіційною інформацією від правоохоронців, вибуховий пристрій було закладено в підлокітнику між передніми сидіннями автомобіля Махаурі, - "Апостроф"). Враховуючи російську і чеченську активність в Києві, важко повірити, що Махаурі був настільки безтурботним.

У Києві залишається ще чимало ворогів Росії. Враховуючи нещодавні події, не дивно, якщо в майбутньому стануться нові вбивства. Щоб уникнути долі Махаурі, тим, хто не в ладах з Кремлем, слід бути більш обережними.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити