RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін підготував суперплан щодо Донбасу – Дмитро Тимчук

У Кремлі придумали, як не пустити миротворців ООН на Схід України

У Кремлі придумали, як не пустити миротворців ООН на Схід України Фото: EPA/UPG

Кремль готує запасний варіант, якщо миротворча місія ООН на Донбасі буде призначена за українським сценарієм. Президент РФ Володимир Путін уже дав настанови ватажку ДНР Олександру Захарченко: що робити в разі, якщо "блакитні каски" зайдуть на окуповані Росією території України. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів керівник групи "Інформаційний спротив" ДМИТРО ТИМЧУК.

- З'явилася інформація, що Олександр Захарченко відвідав Кремль, нібито їздив він на концерт Кобзона, але ЗМІ писали, що насправді ватажок так званої ДНР поїхав отримувати нові інструкції від Путіна. Ви з чим пов'язуєте його візит до Москви?

- По-перше, ще влітку ми фіксували кілька тренувань, які проходили, в тому числі, і в Донецьку, коли вони тренувалися протестувати проти введення миротворців на Донбас і так далі.

Я думаю, що тут зараз почнуться цікаві деталі. Справа в тому, що той варіант місії, який пропонує Путін (віп-охорона для місії ОБСЄ) – абсолютно неприйнятний. Він ніяк не впливає на деескалацію конфлікту, оскільки в цьому випадку миротворці мають право втручатися, тільки якщо буде фізичний напад на спостерігачів ОБСЄ. Але, вибачте, це – нонсенс.

Перше – місія ОБСЄ за своїми функціями, завданнями та мандатом взагалі не має права втручатися в ситуацію, на що націлені миротворчі місії. Єдина їхня функція – це моніторинг, спостереження. Вони не можуть змусити виконувати пункти Мінських угод, змушувати бойовиків відводити озброєння. Місія ОБСЄ – спостерігати, фіксувати і повідомляти. Відповідно, в цьому форматі миротворча місія ніяк не впливає на ситуацію, і в ній взагалі немає ніякого сенсу. А безпеку місії ОБСЄ можна підвищити інструментами самої ОБСЄ, для цього необов'язково вводити "блакитні каски".

А друге – своєю пропозицією Путін вводить якесь ноу-хау у миротворчі операції. Я сам неодноразово був у миротворчих місіях і не пригадаю такого. Є п'ять основних видів миротворчих операцій, але забезпечення моніторингу – я такого не пригадую. Тут Путін винайшов щось нове. Але з точки зору України, з точки зору європейських союзників і з точки зору самого міжнародного права і поняття миротворчих операцій в розумінні ООН Москва займається відвертою нісенітницею. Так, вони придумали суперплан, як нівелювати миротворчу операцію, але він ні в які ворота не лізе.

Читайте також: Повернути Донбас: єдиний варіант, при якому допоможуть миротворці

Відповідно, Москва готова до того, що якщо їй доведеться йти на поступки і буде інший варіант миротворчої операції, то вони задіють запасний варіант. Вони готові піти шляхом, яким ішли в 2014 році – зображення громадянської непокори. Але якщо в 2014 році Путіну для цього доводилося тягати автобусами тітушок (пам'ятаєте, було таке поняття "туристи Путіна"), які зображували масовку під час захоплення адміністративних будівель, то зараз набагато простіше. Зараз бойовики ЛНР, ДНР та інші легко і просто зобразять багатотисячну акцію протесту для того, щоб заблокувати миротворців ООН. Пам'ятаєте, як в 2014 році блокували українську армію на Донбасі, так само будуть блокувати пересування миротворчих конвоїв, колон і так далі.

Тобто Кремль придумав такий собі запасний варіант, щоб при спробі ввести миротворців не за планом Москви, одразу ж зірвати ці миротворчі операції. І це буде робитися за відомим методом Путіна – спереду жінки і діти, за ними бойовики.

Я впевнений на 100 відсотків, що саме це Путін і намагався донести до Захарченка. Не дарма ж вони проводять подібні тренування.

- Є ще одна історія з Захарченком. Помічник президента РФ Владислав Сурков недавно поріднився з Захарченком, похрестивши його дитину. Чи означає це, що позиції Захарченка на посаді ватажка ДНР зміцнилися або все-таки це ніяк не вплине – і його приберуть ("Апостроф" писав про це раніше)?

- Не думаю, що це сигнал до того, що Захарченко обов'язково залишиться. Так, йшлося про те, що буде ротація на керівних постах в ДНР, але ніякі імена не називалися. Чи йшлося про зміну Захарченка – я сказати не можу, ми прізвищ ніяких не називали. Це перше.

По-друге, я не думаю, що кумівство з Сурковим дає Захарченку охоронну грамоту на те, що його не знімуть. Це дає йому охоронну грамоту на те, що з високим ступенем ймовірності ФСБ не проводитиме операцію щодо його фізичної ліквідації. Тобто якщо його знімуть, він тихенько пенсіонером їде на територію Росії, отримує свої 7 соток в Підмосков'ї, живе, радіє життю, пише мемуари, які погані люди сидять в "київській хунті".

- Повернемося до миротворчої місії. У середу Петро Порошенко на Генасамблеї ООН багато говорив про необхідність введення миротворчих військ на Донбас. Коли можна очікувати якогось рішення щодо миротворців?

- Наскільки я знаю, Порошенко сказав тільки в загальних рисах. Україна не надавала конкретного формату операції. Зараз Україна повинна звертатися з конкретним планом щодо миротворців до відповідного департаменту ООН, потім інформація надходить в Радбез, дається мандат на проведення операції, далі настає конкретне планування операції і прогнозування сил і засобів, які повинні бути виділені, після цього йдуть запити в країни, які чекають пропозицій, або йдуть запрошення. Але ми знаємо, що країни можуть і відмовляти з тих чи інших причин. Багато країн не пропонують людей, даючи тільки гроші. Тобто тут вже в гру вступають інші механізми, за якими визначається, які сили і засоби можуть виділити ті чи інші країни.

Це не означає, що, якщо Україна завтра подасть запит на миротворчу операцію, надавши свою концепцію, що за тиждень сюди прибудуть "блакитні каски". Абсолютно ні – це займе багато місяців.

- А який більш-менш реальний термін введення миротворців на Донбас?

- Залежить від операції. Якщо буде мандат на застосування сили, то потрібно буде провести оцінку, які засоби є у бойовиків. А тут взагалі цікаво, оскільки у бойовиків є важке озброєння – танки, гради, артилерія. Я не уявляю, який повинен бути формат операції, які повинні бути сили і засоби. Тут і бойову авіацію можна буде задіяти, і все що завгодно. Тут і рік може минути, поки ООН задіє миротворців.

Усе залежить виключно від того, яким буде формат операції. На сьогодні, поки немає схваленої концепції, нам ніхто не скаже.

- А чи не є в такому випадку заява Порошенка певним популізмом. Адже Україна поки не представила чіткої концепції?

- Насправді, якщо ми подаємо концепцію на миротворчу операцію, то не обов'язково, що її приймуть.

По-друге, ми розуміємо, що саме в конфлікті на Донбасі велику роль відіграють політичні моменти. Питання – на який формат піде Росія. А її ми не можемо ігнорувати з банальної причини – вона член Радбезу ООН і має право заблокувати надання будь-якого мандата на будь-яку миротворчу операцію. Якщо йти через Генасамблею, то, мені здається, що це на межі фантастики.

А заяву Порошенка я б не назвав популізмом. Тут все-таки є посил, що Україна готова до формату, але – щоб він був ефективним і дієвим та міг мати конкретний результат. А той формат, який пропонує Кремль, не може мати конкретного результату.

Порошенко зробив те, що мав зробити лідер держави. Він дав чіткий політичний посил – Україна за мирне врегулювання, в тому числі ми згодні на миротворчу операцію і навіть просимо про її проведення. Щоб все було чесно, і ніхто не кричав, що ми неправильно робимо з Донбасом.

- Виходить, Путін припускає, що миротворча місія ООН пройде за сценарієм України?

- Путін - старий кегебіст, він передбачає всі варіанти. І в цьому вся його небезпека. А ситуація з Захарченком – це запасний варіант.

Я не думаю, що Путін розглядає цей варіант як першочерговий і найбільш ймовірний, але він допускає такий розвиток подій – під тиском міжнародної громадськості і з бажанням пом'якшити санкції йому доведеться піти на якісь поступки Україні і США. Тому він і передбачає варіант, як не пустити миротворців.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити