RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія так взяла би місто за три години: що значить захоплення військової частини в Одесі

Події в Одесі налякали українців, але вони не пов'язані з війною

Події в Одесі налякали українців, але вони не пов'язані з війною В Одесі невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта Фото: facebook.com/kpszsu

Командування Повітряних сил ЗСУ вранці у неділю, 29 жовтня, розповсюдило резонансну заяву, що сколихнула всю Україну – в Одесі невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкту. Таке повідомлення з міста, яке кремлівська пропаганда активно зараховує до території фейкової "Новоросії", стало приводом для паніки серед українців і користувачів соцмереж, мовляв, Росія пішла в наступ з південного фронту. Що насправді сталося в Одесі, розбирався "Апостроф".

Діти під частиною

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, "невідомими особами" виявилися представники місцевого ТРЦ "City Center". "Вони частково демонтували огорожу військової частини А3571 (військовий аеродром "Шкільний", - "Апостроф") і здійснили вивезення військового майна в невідомому напрямку", - зазначили у прес-службі командування.

У свою чергу, гендиректор "City Center" Андрій Халахур на наступний день після інциденту в ході прес-конференції заявив, що ніякого захоплення частини території військового аеродрому не було.

"Два місяці тому ми почали будівництво третьої черги нашого торгового центру, де буде розміщений дитячо-спортивний комплекс. У зв'язку з цим у нас виникла необхідність встановити огорожу. Ми звернулися до відповідних інстанцій і отримали дозвільну документацію", - зазначив він.

Дивіться також: Спроба захоплення військової частини в Одесі: з'явилися нові подробиці і відео

Однак у неділю, за словами Халахура, будівельникам знадобилося пересунути цю огорожу ближче до військової частини, щоб звільнити смугу завширшки в 12 метрів для підвезення будматеріалів. Але гендиректор "City Center" не зміг відповісти на питання, ким були невідомі, які приховували свої обличчя за балаклавами, припустивши, що це були "активісти".

Цікавий той факт, що власником "City Center" у ЗМІ називають одеського бізнесмена Володимира Галантерніка, який веде справи з російським бізнесменом Олександром Жуковим.

"Галантернік - абсолютно непублічна людина, яка по суті є тіньовим керівником Одеси: він безпосередньо керує міським головою Геннадієм Трухановим і вказує йому, що робити, - пояснив "Апострофу" одеський активіст Сергій Стерненко. - У його бізнес-імперії безліч компаній, пов'язаних з місцевою владою, наприклад, частка в будівельній компанії "Гефест", контрольний пакет в компанії "Будова", медіа-група "Глас".

Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1
Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1
Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1
Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1
Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1
Невідомі особи вчинили спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта в Одесі facebook.com/kpszsu
1 / 1

Стерненко також розповів, як саме "City Center" Галантерніка дісталася земля військової частини.

"Паркан відмежовував територію військової частини від території загального доступу. Міноборони неодноразово зверталося до місцевої влади з вимогою надати кадастровий номер земельній ділянці, на якій розташовані військова частина і аеродром. Міська влада ігнорувала ці запити і не надала нумерації земельній ділянці. Більше того, у вересні цього року було прийнято рішення про передачу більш ніж 280 гектарів землі в цьому районі під будівництво компанії "Будова", яка належить Галантерніку. Після прийняття цього рішення, начебто ґрунтуючись на ньому, прийшли невстановлені особи, щоб змінити межі земельної ділянки на користь "City Center" і таким чином захопити 21 сотку землі Міноборони", - резюмував Сергій Стерненко.

У Міноборони також заявили, що забудовники не мали законного права на свій розсуд проводити будь-які роботи на території військового об'єкту. Крім того, у військовій прокуратурі Південного регіону додали, що забудовники встановили свій паркан "в межах території військового містечка".

Чому не стріляли

Особливе обурення українців викликав той факт, що військові, впевнені у своїй повній правоті, не дали збройну відсіч "невідомим особам" у балаклавах і дозволили забудовнику господарювати на своїй території. Виникли аналогії з подіями в Криму, де за схожим сценарієм "невідомі особи" без розпізнавальних знаків віджимали українські військові частини. "Тітушки з технікою вриваються на територію частини? Як таке взагалі можливо? Вас Крим і Донбас не навчили", - обурювалися користувачі в соціальних мережах.

Більше того, на відео інциденту можна побачити, як "будівельники" стусанами і поштовхами в спину відганяють від паркану людину у військовій формі. І це все відбувається у воюючій країні.

Вже після інциденту командування Повітряних сил ЗСУ попередило, мовляв, "військовослужбовці добових нарядів, відповідно до статутних обов'язків, мають право застосовувати зброю під час несення служби". Але це було потім...

"Незастосування зброї – порушення, що межує з кримінальним злочином, - сказав "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. - Тепер потрібно віддати під суд керівника варти, чергового по частині і командира в тому числі".

"Їх, звичайно, ніхто не посадить, але вони будуть засуджені, позбавлені військових звань і все позитивне, що вони напрацювали, буде перекреслено, - додав "Апострофу" військовий експерт Олег Стариков. - Рейдери є скрізь, в тій же Росії і навіть в США. Але уявіть, що рейдери прийшли на базу ВПС в США і почали забирати шматок землі. Як думаєте, сержант "Джон" або рядовий "Сміт" не застосували б зброю? Звичайно ж застосували б. Це говорить про авторитет збройних сил у суспільстві".

До речі, військова прокуратура Південного регіону України вже порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 418 КК України "Порушення статутних правил вартової служби в особливий період".

За словами Жданова, якби інцидент в Одесі виявився реальною військовою операцією Росії, а українські військові не дали жорсткої відсічі, місто б захопили в лічені години.

"Що стосується військової складової цього аеродрому, то це надважливий об'єкт, - стверджує експерт. - Як військова людина я бачу операцію таким чином: транспортники (транспортні літаки, - "Апостроф") на малій висоті заходять з боку моря. Під прикриттям винищувачів викидають десант або сідають на цей аеродром і розвивають наступ в бік Одеси, беруть її голими руками і ніхто навіть злякатися не встигне. Або ж пробивають коридор у Придністров'я, або розвивають наступ на Київ з півдня. Варіантів маса".

Схеми Міноборони

На думку Старикова, претензії до військових не закінчуються питанням застосування сили.

"Командир частини, коли приймає посаду, зобов'язаний прийняти всі правовстановлюючі документи. Це стосується не тільки зброї, боєприпасів, особового складу, а й основних фондів і актів на користування землею. Командир цієї частини, наскільки мені відомо, прийняв посаду в 2015 році, але за два роки так і не спромігся отримати акти на право користування землею. До тих пір, поки Міноборони не розбереться зі своїми непрофільними активами, порядку не буде. Всі вважали, що у ЗСУ немає проблем у тактичній ланці, а, виявляється, є. І реформи в армії пригальмували. Одна справа - реформи бригад, які воюють, й інша справа - підрозділи, які знаходяться в тилу, і особливо ніхто на них уваги не звертає, а оперативно-стратегічна ланка має це робити", - резюмував Стариков.

Утім, голова Всеукраїнського союзу безквартирних офіцерів Євген Пінчук упевнений, що насправді керівництво "City Center" навмисно пішло на провокацію, щоб убезпечити свій бізнес.

"Наприклад, ви забудовник і хочете щось побудувати. Головне квартирно-експлуатаційне управління ЗСУ відводить вам під замовлення землю. Займаються цим певні посадові особи, які як правило змінюються щороку: вони рік попрацювали, взяли гроші втемну, а потім їх звільняють. Коли приходить новий склад, їм дають команду активізуватися і повернути землі Міноборони. Що виходить: з одного боку, йде пропаганда повернення земель Міноборони з благою метою, а з іншого боку, є підприємці, які вже й гроші кому треба занесли, і почали роботи, - запевняє "Апостроф" Пінчук. - На мою думку, в Одесі виникла подібна ситуація: підприємці, не чекаючи, поки у них заберуть землю, вирішили зіграти на випередження. Створили інформпривід, щоб потім мати можливість розкрити схему. Я впевнений, що посадові особи Міноборони вже злякалися і не будуть далі нічого робити, адже може спливти інформація, що хтось колись за цю ділянку вже заносив гроші. Тепер Міноборони невигідно забирати цю землю і взагалі піднімати це питання. Це була акція-попередження, мовляв, якщо підете далі, ми розповімо, як ця земля відводилася".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі