RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дуже важлива річ, якої немає у законі щодо Донбасу

Про механізм, якого немає у важливому законі щодо Донбасу

Про механізм, якого немає у важливому законі щодо Донбасу Фото: EPA/UPG

Закон, що стосується деокупації Донбасу та який незабаром у другому читанні повинна розглянути Верховна Рада, несе в собі багато позитивних моментів. Разом із тим, він не відповідає на низку важливих питань, що стосуються окупованої частини сходу України, зокрема на ключовий - щодо механізму її звільнення.

Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, підбиваючи політичні підсумки тижня для "Апострофа".

В Україні обмін полоненими - політичне питання, яке можна використовувати для отримання політичних дивідендів. Немає чіткого розуміння, що відбувається в країні, з ким воюємо, кого ми віддаємо і кого отримуємо - незрозуміло.

Аналогічно - і з законом, що стосується реінтеграції Донбасу ("Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях"), який у другому читанні будуть обговорювати і ухвалювати.

Конкретних механізмів цього відновлення цілісності України немає.

Закон позитивний у тому ключі, що ми знімаємо питання АТО. Ми будемо оперувати іншими поняттями, які можуть підтверджуватися статутом ООН, зокрема, правом держави на свій захист. Тому що АТО, наприклад, не передбачає, особливо в такій кількості, як сьогодні, використання української армії. Тому є моменти нестикування із законодавством. А значить, за розгляду конкретних справ у міжнародному трибуналі та інших міжнародних інстанціях може виникнути багато питань, в тому числі до тих людей, які приймали це рішення, в тому числі до наших захисників, особливо тих, які в першій хвилі брали участь у антитерористичній операції.

Плюс ухвалення закону пов'язане з необхідністю поліпшення логістичних моментів, управління, створення більш чіткої ієрархії і, відповідно, відповідальності за події, які там відбуваються.

Але, по суті, якщо говорити про ту гучну назву законопроекту й те гучне обговорення, яке він отримав у медійному просторі, в цьому документі потрібних механізмів немає.

Читайте також: Трамп і Путін готують прорив щодо Донбасу: сценарій завершення війни

Також є питання соціальної захищеності людей, які живуть на окупованій території, вони теж упущені. Є позитивні моменти, але головне завдання, яке повинне бути в цьому законопроекті, не виконано.

Повністю політичні підсумки тижня дивіться у відео від Апостроф TV:

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі