RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна може повернути Крим і Донбас за допомогою одного й того ж механізму - заступник міністра

Юрій Гримчак про ескалацію на Донбасі та ситуацію в Криму

Юрій Гримчак про ескалацію на Донбасі та ситуацію в Криму В понедiлок, 18 грудня, бойовики здійснили обстріл населеного пункту Новолуганське Фото: facebook.com/zhebrivskyi

Ситуація на Донбасі загострилася, а Росія виводить з території України своїх офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Навіщо Володимиру Путіну військове загострення, яким чином на це відповість Захід і яким єдиним шляхом Україна може повернути окуповані Донбас і Крим, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб ЮРІЙ ГРИМЧАК.

- Прес-центру штабу АТО попередив про загострення на Донбасі, ситуація на фронті вже ускладнилася. Навіщо бойовикам зараз ескалація?

- З точки зору раціональності, в посиленні агресії немає сенсу взагалі, тому що це буде ще одним важелем для того, щоб Україна швидше отримала летальну зброю з-за кордону. Але раціональні фактори не діють на керівництво Російської Федерації. Тобто можливе і загострення ситуації через майбутні вибори (в Росії), санкції або ще щось, що буде застосовуватися проти Росії. Проте, наскільки я знаю, наші війська готові до будь-яких несподіванок.

- Мова йде власне не про повномасштабну операцію, а про диверсії, які можуть здійснюватися на нашій території.

- Не будучи співробітником Генштабу, який користується закритою інформацією, скажу наступне: я не знаю, чи буде широкомасштабна операція, але за останні дні у нас є загиблі та поранені внаслідок операції, що зараз відбувається на невеликому, скажімо так, плацдармі.

А чи буде ескалація розгорнута, чи буде вона взагалі – тут сказати дуже тяжко саме тому, що раціонального пояснення будь-якої ескалації на сьогодні немає. Але люди, які сьогодні керують сусідньою країною, живуть у своєму світі, який не має ніякого відношення до реальності. І тому спрогнозувати будь-які дії дуже тяжко саме тому, що вони виходять не з раціональних кроків.

- А який сенс у провокаціях бойовиків, які обстрілюють себе, звинувачуючи в цьому українські війська?

- Коли Плотницького посунули з так званої ЛНР, виявилося, що така практика була застосована неодноразово, і вони про це вже кажуть самі (бойовики зізнавалися у обстрілах одне одного та мирних мешканців під час "війни компроматів" в окупованому Луганську, - "Апостроф"). Тобто сказати, що це неможливо від слова взагалі – ні. Це весь час фіксується зсередини. Вони це роблять увесь час для мобілізації своїх прихильників та іншого. Такі обстріли весь час ведуться, коли вони обстрілюють самі себе. Я просто нагадаю, коли кілька років тому в Донецьку підірвався тролейбус. Тоді бойовики спочатку казали, що це обстріли з боку наших Збройних сил. Але коли було доведено, що відстань не дозволяє використовувати ту чи іншу техніку, і було явно, що це стріляли десь зсередини, то почали розповідати про блукаючий міномет, який їздив на сміттєвозі. А потім вони його впіймали і виявилося, що це росіяни. Такі варіанти бувають – для них це нормально.

- А як нашим військам слід реагувати на ці так звані провокації?

- Як і завжди – згідно діючих наказів командування. Наші війська відкривають вогонь у відповідь, коли це необхідно.

Наслідки обстрілу Новолуганського facebook.com/zhebrivskyi
1 / 1
Наслідки обстрілу Новолуганського facebook.com/zhebrivskyi
1 / 1
Обстріл Новолуганського facebook
1 / 1
Обстріл Новолуганського facebook
1 / 1

- Як ви вважаєте, чи можливе загострення конфлікту до виборів у Росії?

- Раціонально у цьому немає жодного сенсу. Якщо подивитися російські програми, то складається таке враження, що Україна вже не є найголовнішою темою. Вона то відходить, то знову випливає. А відбивати нових прибічників для голосування – в цьому немає сенсу, бо їх там і так 87 відсотків. А зробити якісь кроки, щоби тиснути на міжнародні структури, на щось інше – це можливо. Тобто це механізм для тиску.

- Але ж у відповідь будуть нові санкції зі сторони США, ЄС.

- Вони вже 10 етапів санкцій отримали. І можуть ще отримати. Вони навіть не зовсім розуміють, що таке наступний етап санкцій. Для них точка неповернення – це лютий 2018 року, коли будуть застосовані санкції Конгресу і Сенату США згідно з законом, який підписав Дональд Трамп. Там очікуються санкції проти оточення Путіна, оточення оточення тощо. І це все дуже серйозно – ці санкції можуть якимось чином вплинути на Кремль, але вони чомусь обирають підвищення градусу напруги, хоча це веде тільки до посилення санкцій.

Я вам нагадаю слова Волкера, який запропонував Росії наступне: "Якщо ви хочете вийти (з Донбасу), ми в цьому допомагатимемо, якщо ні, то ми можемо гарантувати, що у вас все буде погано". Я думаю, що це – найкращий варіант.

- А ці санкції можуть стати переломним моментом в українсько-російській війні?

- Фактично все до того йде. Єдине, що це робиться поступово. Як сказав [політичний оглядач Олег] Пономарь: "Анаконда душить не поспішаючи, але намертво".

- Щодо Криму, де відбувається процес активізації російських збройних сил. Для чого росіянам в Криму "набивати" свої частини технікою і кадрами?

- З самого початку було зрозуміло, що, захопивши Крим, вони не збиралися там робити "перлину біля моря", "туристичний рай" тощо. Це була спроба створити військовий "непотопляємий авіаносець", як казали у радянські часи. І тому туди весь час завозять росіян. Якщо подивитися, то біля 10 відсотків населення заміщено, фактично, росіянами в Криму. І це теж є порушенням міжнародних законів, бо країна-окупант не повинна змінювати демографічний склад. Це перше.

Друге – це тиснути на Україну, фактично розміщуючи війська на кордонах з Україною. Це теж зрозуміло.

- А от механізм повернення Криму. Він на сьогодні існує?

- Механізм один і він такий же як і у випадку з ОРДЛО. Це тиск економічний, фінансовий та інший. Тобто це дуже серйозні санкції. Повторю, що Росія повинна заплатити дуже і дуже дорого за свою політику.

Так що, я думаю, в якийсь момент утримання окупованого Криму стане настільки токсичним для РФ, що, фактично, відмова від нього буде спасінням для самої Росії як для держави.

Я хочу нагадати, що Радянський союз контролював НДР, Польщу, Угорщину, Румунію, Чехословаччину та інші країни – був різний контроль, але фактично всі ці країни були під СРСР. Але в один не прекрасний для СРСР момент всі війська піднялися і вийшли в поля фактично по всій території тодішнього Радянського союзу. А все тому, що утримувати війська за кордоном стало надзвичайно дорого і неефективно. Я думаю, що такий саме варіант буде з Кримом.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити