RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль і Америка близькі до важливої угоди щодо Донбасу - приватна розвідка США

Stratfor про переговори Волкера і Суркова

Stratfor про переговори Волкера і Суркова Фото: УНІАН

Незважаючи на те, що ворожість між США і Росією продовжує посилюватися, країни можуть зробити крок до досягнення компромісу з гарячого питання – України. Після переговорів у Дубаї між спеціальним представником американського Держдепу з питань України Куртом Волкером і помічником президента Росії Владиславом Сурковим останній заявив, що Москва уважно вивчатиме пропозиції Вашингтона щодо миротворців ООН на Донбасі. Зокрема, Сурков позитивно поставився до плану США щодо поетапного розгортання миротворчих сил.

Про те, які можливі межі домовленостей двох сторін щодо Донбасу і чому Кремль зараз не припинить своєї військової присутності в окупованих районах Сходу України, йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Поетапний підхід (прив'язаний до реалізації політичних пунктів Мінських угод, - "Апостроф"), якщо він буде реалізований, буде значним відходом від позицій США та Росії з питання миротворців на Донбасі, які були досі.

Після того, як президент РФ Володимир Путін вперше заявив про відкритість ідеї миротворчої місії ООН у вересні минулого року, Кремль наполягав, що така місія повинна бути обмежена лінією розмежування між українськими військами та бойовиками. Зі свого боку, Штати й Україна наполягали на тому, щоб місія з підтримки миру була розгорнута по всьому Донбасу, зокрема на кордоні між окупованими територіями і Росією, через який росіяни регулярно постачають зброю і живу силу. Поетапний підхід, як передбачається, забезпечить компроміс між цими двома баченнями.

Поки деталі нової пропозиції Вашингтона невідомі. Офіційні особи США не давали жодних коментарів. А Сурков обережно заявив, що після ретельного вивчення Росія дасть відповідь, а потім буде організовано наступну зустріч. Малоймовірно, що Росія погодиться на цей план до президентських виборів у березні, враховуючи, що це буде означати поступку США – те, чого Кремль хоче уникнути в передвиборний період.

Однак післявиборчий період в Росії може відкрити більше можливостей для переговорів, тим більше, що Москва стикається з можливістю розширення санкцій проти неї. Кремль може пройти довгий шлях до більш конструктивного підходу до вирішення конфлікту в Україні, щоб уникнути масштабного розширення санкцій.

Читайте також: Велика війна: чим Волкер налякав Росію і бойовиків

Росія не збирається залишати свої позиції на Сході України, але допуск миротворців ООН на лінію фронту може продемонструвати співробітництво із Заходом, залишивши при цьому відкритою можливість для Москви згодом заморозити процес, якщо і коли вона вважатиме за потрібне. Наразі поетапний підхід все ще залишається лише пропозицією. Але якщо США і Росія в підсумку домовляться про план, це може призвести до реального, нехай навіть і обмеженого, розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити