RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні виділяють серйозні гроші на війну: чим відповість Путін

США збираються збільшити військову допомогу Україні

США збираються збільшити військову допомогу Україні Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

У 2019 році США планують виділити Україні новий транш фінансової допомоги на оборонні потреби. Так, днями комітет з питань збройних сил Палати представників Конгресу США представив оборонний законопроект, в якому передбачено чверть мільярда доларів для допомоги Україні. На що підуть ці гроші й чи змінять вони стан справ на фронті, розбирався "Апостроф".

Варто відзначити, що цього року Україна отримає як оборонну допомогу від США 150 мільйонів доларів, тобто наступного року американські політики мають намір збільшити суму відразу на 100 мільйонів. П'яту частину від 250 мільйонів пропонується витратити на надання ЗСУ летальної зброї оборонного характеру, наприклад, на придбання ПТРК Javelin.

Однак відкривати шампанське поки ще зарано. Оборонний законопроект США, де закладена допомога Україні, ще повинен пройти складну бюрократичну процедуру погодження з Сенатом, потім за нього мають проголосувати дві палати Конгресу, після чого він буде направлений на підпис президенту Дональду Трампу. За цей час сума допомоги може зазнати змін, втім, навряд чи вона стане меншою, ніж сума, передбачена на 2018 рік.

Читайте також: Україна почала нову операцію на Донбасі: що зміниться для людей

Більше того, спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер днями заявив про фінансову стратегію Штатів стосовно оборонного сектору України. На думку Волкера, США необхідно посилювати оборонний потенціал країни для того, щоб у Росії не було спокуси принаймні розширити окуповані території. А посилення оборонного потенціалу прямо пропорційне сумі коштів, виділених для цієї мети, відповідно, на 2019 рік ЗСУ можуть розраховувати на значну підтримку від партнерів з-за океану.

Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

Експерти, опитані "Апострофом", відзначають, що збільшення суми американської допомоги – важливий, але не вирішальний фактор у війні з Росією.

"250 мільйонів – це хороша сума. Сьогодні Україна знаходиться в топі одержувачів американської допомоги. Більше отримують тільки Ізраїль і Єгипет", - пояснює "Апострофу" військовий інструктор, колишній військовослужбовець ізраїльської армії Цві Аріелі.

"Якщо говорити про оборонний бюджет України (на 2018 рік - близько 86 мільярдів гривень, - "Апостроф"), то 250 мільйонів – це істотна частина. Особливо враховуючи, що значна частина бюджету Міноборони витрачається на поточні потреби: харчування, матеріальне забезпечення, а 250 мільйонів доларів підуть на озброєння, техніку та навчання. Тому в масштабах України це багато", - додає "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

З іншого боку, 250 мільйонів не здатні суттєво поліпшити стан української армії, а тим більше змінити розстановку сил на фронті.

"Те, що ми бачили в останні роки, те ми побачимо і в наступному році: допомога в підготовці офіцерів, отримання небойового обладнання. Це важливо, але це не те, що може замінити наш власний бюджет Міноборони", - говорить "Апострофу" заступник директора дніпропетровського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак.

"Кожен день війни на Донбасі обходиться в близько 6 мільйонів доларів, тому 250 мільйонів – це крапля в морі, тим більше у РФ достатньо ресурсів для підтримання на Донбасі тієї ж самої ситуації на фронті, яка спостерігається зараз: млявого, наполовину гарячого конфлікту. Тому сподіватися на ці гроші, як на ключовий чинник, що змінить баланс сил, я б не став", - запевняє Тишкевич.

Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

"Безумовно, ці гроші зміцнять обороноздатність, але кардинально не змінять стан армії, - додає Цві Аріелі. – Поміняти армію може тільки реформа системи управління. Навіть якщо дати ЗСУ завтра не 250 мільйонів, а 2,5 мільярда доларів, нічого докорінно не зміниться. Будуть куплені тільки нові "іграшки", а якщо їх не вміти доставляти безпосередньо до місця їх застосування, то ефективність залишиться на низькому рівні".

У той же час Росія здатна досить гостро відреагувати на вливання американських доларів в українську кризу, наприклад, черговим витком ескалації.

"Тим більше, що їм це не так дорого. Думаю, за витратами значно менше, ніж допомога США Україні. Випустити кілька зарядів "Градів", які давно лежать з радянських часів, для РФ фінансово не болісно", - зазначає Цві Аріелі.

"Найбільш радикальним кроком, який одночасно б змінив армію і не викликав би жорсткої реакції Росії, є створення офіцерського коледжу, де навчали б офіцерів керувати військами. Це було б ідеально", - резюмував ізраїльський інструктор.

Утім, Олексій Іжак впевнений, що 250 мільйонів від Трампа не здатні змусити Путіна нервувати і робити різкі кроки.

"Для Росії це смішні гроші. На рівні пропаганди вони можуть зазначити, мовляв, Захід дав стільки-то грошей на війну в Україні, але, швидше за все, вони будуть тільки сміятися, - каже Іжак. – З іншого боку, це важливий політичний крок, що дозволяє підтримувати певний рівень співпраці. Росіяни на такі речі реагують болісно, але схильні це висміювати, а не лякатися. На ті ж ПТРК Javelin вони відреагували досить спокійно".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі