RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вибух на полігоні під Рівним: генерал вказав на важливі моменти

Генерал Ігор Романенко про трагедію на полігоні під Рівним

Генерал Ігор Романенко про трагедію на полігоні під Рівним На Рівненщині під час військових навчать вибухнув міномет "Молот" (ілюстративне фото) Фото: mil.gov.ua

Вранці 6 липня внаслідок вибуху міномету на полігоні під Рівним загинули троє військовослужбовців 128-ї бригади, ще дев'ять людей отримали поранення. Йдеться про міномет "Молот", під час використання якого українські солдати гинуть вже не вперше.

Перший такий інцидент трапився на Миколаївщині у 2016 році, тоді загинуло двоє, а з того часу — не менше 11 бійців. Президент Петро Порошенко вже розпорядився призупинити використання мінометів цього типу. А екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко у коментарі "Апострофу" заявив, що всі висновки треба робити вже після завершення розслідування.

У таких випадках причини можуть бути або технічні, або організаційні, тобто пов'язані з людським чинником. В цьому випадку потрібно провести розслідування і з'ясувати, що саме і яким чином спричинило вибух міномета. Міністерство оборони вже оприлюднило інформацію, що винен людський чинник, необережне застосування.

Навіть якщо тут організаційна причина, вже вирішили призупинити навчання, а від Міноборони буде комісія на чолі з заступником. Крім того, президент тримає питання на особистому контролі, бо точно загинуло троє, і дев'ятеро поранені цим озброєнням. Тому важливо, щоб комісія була компетентною, професійною, незаангажованою і чітко зафіксувала, що саме відбулося і які недоліки треба усунути.

Читайте також: Смертельний вибух міномета "Молот" під час навчань ЗСУ: що відомо на даний момент

Таке озброєння потрібне Збройним силам, але не можна, щоб від нього гинули наші військові. "Молот" — це відносно нова зброя, і були випадки, коли виявляли технічні недоліки. Коли нове озброєння вводять до строю, бувають моменти, коли не в усьому відразу розібралися. Однак потім воно може працювати десятки років, якщо під час тестування всі недоліки усунули.

Щоправда, бачимо, що спрацьовує і людський чинник. Проте остаточні висновки повинна надати комісія. І заборона використовувати ці міномети на час розслідування — це, безумовно, адекватний захід. Часто-густо до таких заборон вдаються, коли трапляється інцидент, пов'язаний із авіаційною технікою — тоді однозначно припиняють всі навчання і застосування до з'ясування причин.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити