RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Просто перестати стріляти: чому мирний план Зеленського не працює

Проста формула закінчення війни дала збій з першої спроби

Проста формула закінчення війни дала збій з першої спроби

Проста формула закінчення війни від команди президента Володимира Зеленського - "потрібно просто перестати стріляти" - схоже, дала збій вже з першої спроби. Як відомо, з 21 липня на Донбасі було оголошено перемир'я, яке обережно називали постійним. Але наміри українських політиків традиційно розбилися об сувору реальність війни на Донбасі.

Згідно з офіційною статистикою, за останні кілька діб, бойовики, що мовчали кілька днів, знову відновили обстріл позицій українських захисників на Донбасі. Ледве встановлений режим "тиші" - зірвано.

Що відбувається на Донбасі

За весь липень бойовики, за даними штабу ООС, 457 разів обстрілювали позиції українських військових. Найбільшу кількість обстрілів було зафіксовано 10 липня - 42 обстріли.

У день початку перемир'я, 21 липня, який збігся з достроковими виборами до Верховної Ради, бойовики дійсно тримали себе в руках як могли. За добу було зафіксовано всього один обстріл. Подальший тиждень дав надію, що перемир'я може протриматися. З 21 по 28 липня було зафіксовано всього 5 обстрілів. У наступні два дні - ще 4 обстрілу. Однак, вже 31 липня ситуація змінилася: бойовики 11 разів атакували позиції ООС. При цьому, як зазначають у штабі, українські військові продовжують "мовчати", чітко дотримуючись режиму тиші.

Що думають у Генштабі

Начальник Генштабу, головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак коментуючи ситуацію, заявив, що поки не можна говорити про те, що бойовики зривають домовленості, досягнуті в Мінську.

"За одинадцять діб, які минули з початку перемир'я, бойових втрат серед особового складу немає. Разом з тим, ще спостерігаються поодинокі випадки порушень режиму тиші з боку найманців і окупантів", - цитує Хомчака "Інтерфакс-Україна", зазначаючи, що він коментував ситуацію станом на 31 липня.

Також Хомчак закликав політиків не спекулювати на темі зриву домовленостей.

"Вони (домовленості, - "Апостроф"), як бачимо, працюють. І тому окремі політичні спекуляції навколо цієї теми недоречні і шкідливі", - підкреслив він.

Разом з тим, за словами Хомчака, ЗСУ готові до адекватних і швидких дій, якщо на Донбасі настане критичне загострення ситуації.

Що бачить місія ОБСЄ

Тим часом, ОБСЄ фіксує на Донбасі зовсім іншу кількість обстрілів. Тільки з 21 по 27 липня зафіксовано 20 обстрілів. Волонтерський проект Informnapalm, який звернув увагу на розбіжності, зазначає, що причиною цього може бути те, що ОБСЄ і штаб ООС використовують різну методологію підрахунків, проте також не виключений варіант, що українська сторона хоче виставити перемир'я в більш "позитивному" світлі.

Чому перемир'я зривається

Відповідь на це питання досить проста. Якщо в ЗСУ існує чітка структура підпорядкування, яка не дозволяє одинакам-ентузіастам влаштовувати війну, у бойовиків з порядком все дуже погано. Як показали попередні перемир'я, навіть коли "добро" на режим "тиші" приходило з Москви, чергові "герої" ДНР-ЛНР зривали все своєю самодіяльністю.

Якою була ситуація на Донбасі з початку року

По суті, бойовики були досить "спокійним" в холодні місяці і почали активізацію бойових дій навесні. У травні все знову притихло, але в червні і липні (до початку перемир'я) ситуація на фронті була досить важкою. Експерти сходилися на думці, що таким чином українську владу намагаються схилити до якихось домовленостей.

Що буде далі, наразі сказати складно, але українські військові налаштовані дотримуватися "тиші".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити