RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія демонструє, що готова до бойових операцій в Україні - генерал

Микола Маломуж про маневри російських військ на кордоні з Україною

Микола Маломуж про маневри російських військ на кордоні з Україною Фото: Getty Images

Росія не збирається поки влаштовувати активних бойових дій проти України, оскільки тривають переговори щодо організації нормандського формату. Натомість бойовики на Донбасі готуються захоплювати території після відведення українських сил. Про це "Апострофу" розповів колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж, коментуючи відео із великою кількістю військової техніки у Ростовській області неподалік від українсько-російського кордону.

На кордоні з Україною проводяться акції з ротації і збільшення контингенту, зокрема військової техніки. У зв'язку з тим, що зараз зірвався нормандський формат переговорів і посилюються контраверсійні сценарії, Росія нарощує свої ресурси на кордонах. У цій ситуації вона з одного боку демонструє силу, а з іншого готується до передбачуваної більш активної позиції нашої держави щодо визволення цих територій. Тож російські військові проводять такі заходи, як самі кажуть, превентивно. Таким чином вони демонструють, що готові до бойових операцій. Поки про реальні загрози питання не стоїть. Але така демонстрація виникає періодично – під час загострень чи зриву домовленостей. Це може стати приводом для локальної конфронтації, яку ми повинні відслідковувати. Треба бути готовими до будь-яких нестандартних дій Росії.

Такі ротації періодичну відбуваються як з боку окремих районів Донецької і Луганської областей, так і в Криму. Але немає свідчень, що плануються якісь масштабні операції. Є секторальні демонстрації сили й техніки, але це локальний формат впливу на нашу сторону. Можливо, вони вважають, що це демонстраційний силовий акт на випередження. Але немає даних, що таке відбувається по всій території, бо для цього треба було б задіяти величезний контингент Росії по всій довжині кордону. Тоді було б зрозуміло, що готується широкомасштабна операція. На даний момент таких оперативних і офіційних даних немає.

На сьогодні, за військовими розвідданими, вздовж кордону з Україною перебувають близько 80-90 тисяч російських військовослужбовців з декількох дивізій, бригад. На східних кордонах України - близько 1800 танків, 2400 БТР. Насамперед це території, які контролюються бойовиками, і на інших напрямках. Основні пріоритети для них – Луганськ, Донецьк, Маріуполь і кордон із Кримом біля Перекопа, бо у Кремлі вважають, що там будуть театри військових дій. Найбільше угрупування знаходиться в Криму – не лише на кордоні з Україною, а й по всьому півострову. У більш глибокому тилу знаходиться розширений контингент, який вони мають протягом декількох годин сконцентрувати біля нашого кордону.

Вздовж кордону Харківської, Сумської областей на більш віддалених позиціях розміщені сили Південно-центрального військового округу Росії. Це великі контингенти у декілька сотень тисяч людей, 8-10 тисяч танків, артилерійських озброєнь. Це контингент для ведення військових операцій не лише проти Україні, а й для можливого протистояння з країнами НАТО. Тому вони мають суттєві сили техніки - як у кількості, так і за якістю. Вони постійно готові до військових дій локального або масштабного характеру. Ростовська область, звідки було оприлюднене останнє відео - це якраз більш глибокий тил.

На окупованій території зараз знаходиться близько 35-40 тисяч бойовиків – це спільно з представниками двох російських армійських корпусів. Вони проводять свої операції і на лінії розмежування, і у глибокому тилу. Бойовики готові поступово, "повзучим" форматом заходити на території – на півкілометра – кілометр – після того, як ми відвели свої війська. Але наші сили реагують на такі дії з того боку. Загалом ситуація дуже напружена. Але відкритих бойових зіткнень не планується, тому що йде переговорний процес, хоч він і є складним. Водночас можливі провокації.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити