RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зовнішній ворог нас не переможе, але є інші загрози – ветеран війни на Донбасі

Ігор Лапін про стягування військ до українського кордону

Ігор Лапін про стягування військ до українського кордону Ігор Лапін Фото: УНІАН

Росія продовжує стягувати війська до кордону з Україною. Щодня фіксуються нові перекидання військової техніки у райони, які межують з Україною. Чи готова Україна зупинити ворога в разі повномасштабного вторгнення та які зміни потрібні керманичам держави, щоби протистояти агресивній політиці Кремля - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів ветеран війни на Донбасі, нардеп VIII скликання Ігор Лапін.

- Щодо можливого збільшення російських військ на кордоні, якою має бути українська позиція - ми маємо завжди бути готовими до найгіршого? Washington Post часто раніше починає перейматися ситуацією, ніж наші профільні відомства.

- Я би звернув увагу не лише на публікацію Washington Post, але також на публікацію видання Politico, в якій є супутникові знімки. Якщо подивитись в історію, то якщо я не помиляюсь, дружина Байдена була одним із співвласників цього видавництва. В цій ситуації заперечувати очевидне - це, звичайно, діяти не на користь України.

Я спробую нагадати такі речі, що спочатку наша влада розвалювала антипутінську коаліцію, вимагаючи самостійних переговорів з Кремлем і впроваджуючи цю політику до сьогоднішнього дня. Потім вони підірвали довіру до наших західних партнерів в контексті зливу операції вагнерівців. Сьогодні вони впроваджують тези: "Американці всіх кинули в Афганістані і Європа втомилася від України" – вам не нагадує це, що нам більше страшні "українські гниди", а не "московські воші"?

Тому нам потрібно бути пильними і вимагати від влади виконувати головні її завдання - це захист національних інтересів. В цій ситуації, я вітаю роботу ДБР, яке порушило кримінальні справи проти колишніх заступників міністра оборони Тарана. Але ж без нього нічого не робилося. Відповідно, Зеленський був в курсі, тому що саме міністр оборони - це є креатура президента, яка призначається Верховною радою за поданням президента.

В цій ситуації, на сьогоднішній день, кремлівські куратори, які знаходяться на Банковій, фактично ведуть Зеленського в глухий кут, і я не знаю, як він буде звідти виходити.

- Як нам слід реагувати на це стягування військ?

- Нам потрібно нарощувати свою військову могутність. Натомість Європа висловлює стурбованість застосуванням "Байрактару", але німці тихенько мовчать щодо поставки двигунів для російських безпілотників, якщо я не помиляюся, для “Орланів”.

Я хочу акцентувати акцентувати увагу на головній тезі - поняття “демократія, людські цінності, правові позиції” на сьогоднішній день багато держав замінюють словом “інтереси”. Якщо Україна буде підігравати заміні цих слів, то нашим західним партнерам нічого не залишиться, окрім як вичікувати поки Путін доїдає Україну. При цьому вони розуміють, що саме сьогодні Україна береже західні рубежі.

- Чи виключаєте ви повномасштабне вторгнення?

- Я в 1992 році приїхав служити в Україну, і якщо я не помиляюся, станом на 1992 рік Збройні сили України мали близько 700 тисяч особового складу. А станом на початок війни у 2014 році у нас по штату скорочення відбулося до 160 тисяч, а реально готових боєздатних частин особового складу було близько 5 тисяч. Плюс були голі, босі, в шльопанцях, в кросівках добровольці - це те, що почало протистояти російській армії.

Станом на сьогодні Збройні сили особового складу налічують 220 тисяч, ще є десь приблизно півмільйона людей, які пройшли горнило війни за ці 8 років. І в принципі сьогодні Україну не може перемогти зовнішній агресор. Українці можуть самі себе перемогти. Ми можемо наголосувати такого, що самі потім будемо в шоці від того. Я зараз не говорю за політичні вподобання і пріоритети, але у нас часто здоровий глузд люди втрачають у своєму прагненні миру за будь-яку ціну.

Тому я все таки погоджуюсь, що потрібно нарощувати Збройні сили України. Але Нацгвардія, яка з майданівців формувалася і йшла на війну, сьогодні виконує інші функції. Це те, що ми сьогодні маємо.

Мені дуже прикро, що ми не вводимо візовий режим з Росією і її сателітами, зокрема, з Білоруссю, прикриваючись незрозумілим захистом якихось громадян, які сьогодні можуть потерпати від режимів. Але справа в тому, що візовий режим допомагає фільтрувати нормальних людей від ненормальних.

Протистояння країні-агресору має бути не лише фізичним. Але розвалити на міжнародному рівні ту антипутінську коаліцію, яка створювалася роками під час війни в тяжкі часи - чесно кажучи, це треба було зуміти.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів