16 квітня православні християни відзначають один з найважливіших днів Страсного тижня - Великий четвер, або, як його ще називають, Чистий четвер. У цей день згадується Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і омив ноги своїм учням.
Чистий четвер оповитий безліччю обрядів, традицій і заборон. "Апостроф" розповідає, що можна робити в цей день, а від чого варто відмовитися.
Традиції та обряди на Чистий четвер
Починати цей день прийнято з очищення душі й тіла. Вважається, що вода в цей період має цілющі властивості і якщо викупатися до сходу сонця, то можна зміцнити здоров'я і позбутися негативної енергетики. Перед цим обрядом необхідно прочитати молитву.
У Чистий четвер також важливо навести лад у своєму домі. Необхідно вимити підлогу, вікна, стіни, стелі, а також витерти пил і викинути все сміття. Згідно з повір'ям, так можна позбутися усього негативу, який накопичився в оселі протягом року. Великий четвер - останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами.
Читайте: Готуємося до Великодня: простий покроковий рецепт паски у мультиварці
Господині в цей день випікають паски. За традицією, вранці ставлять тісто, щоб "піднімалося", а вже ввечері, після прибирання у домі, беруться до справи. Під час цього процесу потрібно думати тільки про хороше, інакше смачних пасок не бачити.
Ще одна традиція Чистого четверга пов'язана з грошима. Наші предки вірили, що якщо в цей день перерахувати свої заощадження, то можна їх в рази збільшити. Цей обряд відбувається три рази на день і тільки одним членом сім'ї.
Що не можна робити в Чистий четвер
16 квітня забороняються будь-які веселощі: не можна співати, танцювати, влаштовувати пишні застілля з вживанням алкоголю.
У Чистий четвер не можна позичати гроші і роздавати свої речі, інакше так можна віддати щастя і добробут своєї родини.
Забороняється знімати пробу з пасок, а випікати великодні ласощі не можна, поки у домі брудно.
У Чистий четвер триває Великий піст, тому варто дотримуватися строгого раціону. Дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з додаванням рослинної олії.