RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чистий четвер: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

На Чистий четвер існує ряд заборон і звичаїв

На Чистий четвер існує ряд заборон і звичаїв Фото: pixabay.com

16 квітня православні християни відзначають один з найважливіших днів Страсного тижня - Великий четвер, або, як його ще називають, Чистий четвер. У цей день згадується Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і омив ноги своїм учням.

Чистий четвер оповитий безліччю обрядів, традицій і заборон. "Апостроф" розповідає, що можна робити в цей день, а від чого варто відмовитися.

Традиції та обряди на Чистий четвер

Починати цей день прийнято з очищення душі й тіла. Вважається, що вода в цей період має цілющі властивості і якщо викупатися до сходу сонця, то можна зміцнити здоров'я і позбутися негативної енергетики. Перед цим обрядом необхідно прочитати молитву.

У Чистий четвер також важливо навести лад у своєму домі. Необхідно вимити підлогу, вікна, стіни, стелі, а також витерти пил і викинути все сміття. Згідно з повір'ям, так можна позбутися усього негативу, який накопичився в оселі протягом року. Великий четвер - останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами.

Читайте: Готуємося до Великодня: простий покроковий рецепт паски у мультиварці

Господині в цей день випікають паски. За традицією, вранці ставлять тісто, щоб "піднімалося", а вже ввечері, після прибирання у домі, беруться до справи. Під час цього процесу потрібно думати тільки про хороше, інакше смачних пасок не бачити.

Ще одна традиція Чистого четверга пов'язана з грошима. Наші предки вірили, що якщо в цей день перерахувати свої заощадження, то можна їх в рази збільшити. Цей обряд відбувається три рази на день і тільки одним членом сім'ї.

Що не можна робити в Чистий четвер

16 квітня забороняються будь-які веселощі: не можна співати, танцювати, влаштовувати пишні застілля з вживанням алкоголю.

У Чистий четвер не можна позичати гроші і роздавати свої речі, інакше так можна віддати щастя і добробут своєї родини.

Забороняється знімати пробу з пасок, а випікати великодні ласощі не можна, поки у домі брудно.

У Чистий четвер триває Великий піст, тому варто дотримуватися строгого раціону. Дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з додаванням рослинної олії.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками