RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вигнання бісів: коли УПЦ МП проженуть із двох Лавр

Проросійська церква не поспішає повертати українські святині

Проросійська церква не поспішає повертати українські святині УПЦ МП виселять до кінця року Фото: скріншот з відео

Минуло вже півтора місяці з того часу, як Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір оренди з чоловічим монастирем УПЦ (МП), який знаходиться на території Нижньої лаври та має кілька об'єктів у Верхній лаврі – де, власне, і знаходиться заповідник. Проте представники проросійської церкви досі не повернули будівлі та споруди державі. "Апостроф" з'ясував, коли Києво-Печерську та Почаївську лаври нарешті заберуть у Москви.

Історія питання

Передача будівель та споруд Києво-Печерської лаври новоствореному монастирю (він був закритий з 1961 року) розпочалася ще 1988 року – це був широкий жест радянського уряду на честь 1000-річчя хрещення Русі. Зокрема церкві, яка фактично безпосередньо підпорядковувалася Москві, тоді були передані Дальні печери.

Читайте: Це Лавра чи гей-клуб? Колишній студент розповів про сексуальне насильство в УПЦ МП

Надалі апетити УПЦ (МП) лише зростали. Вона отримала у своє розпорядження всю Нижню лавру, а її керівництво неодноразово зверталося до української влади з вимогою передати їй Верхню лавру. Цього не сталося. Але за часів Януковича розпорядженням Кабміну №519 від 11 липня 2013 року всі будівлі та споруди, які на той час орендував монастир, передавалися йому у безоплатне безстрокове користування.

10 березня 2023 року Заповідник направив монастирю попередження про розірвання з 29 березня договорів, що дозволяють УПЦ (МП) безоплатно користуватися культовими будівлями та іншим майном Лаври, що залишаються власністю держави. Підстава – висновки міжвідомчої робочої групи, яка встановила, що монастир неодноразово порушував умови договорів.

30 березня на три місяці (до 30 червня) було створено комісію з прийому-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", до складу якої увійшли п'ять осіб – чотири від Міністерства культури та інформаційної політики, та одна – від Заповідника. Цього ж дня Кабмін скасував розпорядження №519 уряду Азарова.

Комісія завершує перевірку

"Завдання комісії – повернення у державну власність об'єктів, які свого часу були передані заповідником монастирю. Виявлено численні порушення: здавання держмайна в суборенду, використання церковних споруд (історичних пам'яток національного значення) не за призначенням. Багато з них було переобладнано на промислові об'єкти, готельні комплекси, склади. Відбувалася самовільна забудова Лаври: підтверджено створення 36 нових об'єктів, серед яких 15 – капітальні будівлі та споруди. Практично всі вони – приватне житло", – розповідає "Апострофу" керівник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

Крім того, за його словами, святиня українського православ'я та пам'ятка української духовності та культури перетворилася на бізнес-проект "русского міра". Золоті та срібні прикраси, іконки, свічки та інше реалізовувалися без акцизів та інших податків, за чорний кеш.

"Треба наголосити - здебільшого це була продукція з країни-агресора. Вона потоком йшла через Лавру, а на отримані кошти підтримувалася російська агентура, штаб якої знаходився в центрі Києва", - каже Максим Остапенко.

Щоб уникнути провокацій, єдиний наразі відкритий вхід до Печерської лаври контролюють близько 30 поліцейських Фото: Апостроф

Якщо на початку квітня у комісії були проблеми – деякі чиновники від УПЦ (МП) намагалися розгойдувати ситуацію, було нерозуміння з боку частини ченців (вони вважали, що мета комісії – викинути їх із монастиря) – то зараз ситуація нормалізувалася.

"Монахи, які моляться за Україну, щиро поважають святині Лаври, православного світу, можуть і мають залишитися в монастирі, нести там службу. Коли ми пояснили завдання комісії, у простих ченців з'явилося розуміння, розпочався нормальний процес, і комісія ось уже місяць спокійно та конструктивно працює", – каже керівник Національного заповідника.

Дивіться: Як виглядали Хрещатик та Києво-Печерська лавра понад 100 років тому: у мережі показали історичні фото

"На сьогоднішній день залишилося обстежити та скласти акти про технічний стан щодо останніх 10 об'єктів Лаври із 79. У вівторок, 16 травня, буде вісім об'єктів – це церкви біля печер, а у четвер – два. Власне, печери. Потім майже півтора місяці рутинної паперової роботи – оформлення загального акта про порушення. А 1 липня документ буде подано до Господарського суду Києва, який має юридично підтвердити підстави для розірвання договорів оренди, та повернення всіх об'єктів Лаври державі", – розповідає "Апострофу" голова комісії, директор департаменту культурної спадщини. Міністерства культури Мар'яна Томин.

Правове поле

"Все добре, держава поступово повертає у свою власність будівлі, споруди та майно монастиря. Процес триває. Не можна сказати, що швидко, але триває. Головне, що жодного тиску на ченців, які живуть у монастирі, не чиниться. Все відбувається цивілізовано, вони це бачать, і впевнений, оцінюють те, що відбувається, гідно", – каже у розмові з "Апострофом" український вчений-богослов Ігор Козловський.

Прості ченці, незважаючи на пропаганду УПЦ (МП), почуваються спокійно і займаються буденними справами Фото: Апостроф

За його словами, головне питання, яке ставить Україна, – розрив Києво-Печерської лаврою всіх зв'язків із російськими структурами.

"Але перед державою стоїть питання не лише приміщень. Це стіни. А їх треба наповнювати. Необхідно боротися за свідомість ченців, повертати їх в українство, – упевнений релігієзнавець. – Тому, звісно, жодних силових захоплень не буде, ми не станемо працювати на телевізійну картинку для росії" .

"Києво-Печерська лавра повернеться під юрисдикцію України тоді, коли буде остаточне рішення суду (скільки там ще буде подано апеляцій з боку монастиря). Ми ж не можемо діяти поза правовим полем, бо чим ми тоді відрізнятимемося від росії? Все буде добре, справу доведуть до кінця, правда переможе. Адже головне – є політична воля", – каже "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

На її думку, у найбільш песимістичному варіанті УПЦ (МП) піде з Києво-Печерської лаври вже наступного року.

Читайте: "Це наш правитель": у Почаївській лаврі люблять Путіна і заперечують війну проти України

Тернопільський варіант

Аналогічна ситуація з Почаївською лаврою у Тернопільській області. Там також музей, теж ченці УПЦ (МП) і також необхідно повернути всю власність державі.

"Ситуація у Києві більш конструктивна та передбачувана, ніж у Почаївській лаврі. У нас відбувається позитивний діалог, а там жорстке заперечення того, що об'єкт має бути повернутий у державну власність", – каже керівник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

Людмила Філіпович, у свою чергу, також підтверджує, що ситуація в Тернопільській області є абсолютно іншою.

"Там усе так загострилося, що навіть греко-католики кажуть: "кров проливати за Почаївську лавру не будемо". Але яка кров?! Всі ці розмови – результат пропаганди УПЦ (МП), вони залякують людей. Там нічого навіть не починалося. Ні розриву договорів оренди, ні комісій, нічого”, – каже Людмила Філіпович.

А ось директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури Мар'яна Томин налаштована оптимістичніше.

"За Почаїв на місяць забудьте. А коли там побачать, як безпроблемно київські ченці перейшли під юрисдикцію України, то перестануть чогось боятися. І Почаївська лавра піде від Москви теж до кінця 2023 року", - підсумувала Мар'яна Томин.

Читайте: Хуліганство в Лаврі: суд ухвалив рішення щодо Кохановської та інших "активістів" УПЦ МП

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою

Новини партнерів