RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо Ілона Маска привезти в Україну, він тут залишиться - відомий блогер

Відомий блогер Валентин Гадьонов розповів про потенціал України у космосі

Відомий блогер Валентин Гадьонов розповів про потенціал України у космосі Валентин Гадьонов Фото: із особистого архіву

Ім'я космоблогера і популяризатора науки ВАЛЕНТИНА ГАДЬОНОВА стало широковідомим в Україні після того, як він відвідав Київ з циклом лекцій і написав на своїй сторінці у Facebook, яку читають тисячі фоловерів, позитивний відгук про країну: мовляв, фашистів на вулицях не побачив, а за російську мову ніхто не б'є. Пікантності ситуації додає той факт, що хоч Гадьонов і живе у Швеції, за походженням він росіянин, але Крим російським не вважає, а участь РФ у конфлікті на Донбасі для нього очевидна. В інтерв'ю "Апострофу" блогер розповів про те, як Україна може включитися у процес освоєння космосу, чому Ілона Маска треба привезти до Києва і які грандіозні відкриття в астрономії чекають на світ вже наступного року.

- Валентине, як і коли ви почали цікавитися космосом?

- Космосом я став цікавитися з раннього дитинства. Мені було 5 років, коли батько розповів мені, що Всесвіт настільки величезний, і в ньому настільки багато планет, що, можливо, десь є планети, де знаходяться такі ж, як ти і я. Це мені дійсно запало в душу на все життя. Мене цікавили пошуки відповідей на ці питання: чи є такі ж, як ми, чи є інше життя? З раннього дитинства я прочитав дуже багато книг на тему астрономії, палеонтології, історії. Коли я виріс, я просто збагнув, що для того, щоб зрозуміти Всесвіт ще глибше, потрібно вивчати науки, тому почав самостійно вивчати астрофізику, астрономію. Зараз, коли я набрав достатньо знань, я можу пояснити свої ідеї людям, цим я і займаюся. Тепер це виросло у великий експеримент: я веду блог про новини астрономії, космонавтики та астрофізики.

- Про що можуть дізнатися слухачі ваших лекцій? Про що розповідали українцям?

- Я хочу розповісти людям якомога більше про будову нашого Всесвіту, про навколишній світ і простір за межами Землі. Я хочу дати зрозуміти людям, що світ – це набагато більше, ніж ми його собі уявляємо і ніж те, що ми бачимо кожен день. Світ вміщує в себе настільки багато фізичних тіл крім Землі, що це викликає подив, і цим подивом, цими знаннями я і ділюся. На своїй останній лекції я розповідав українцям у науково-популярному жанрі про життя і смерть Всесвіту.

- Розкажіть про своє ставлення до релігії. У своїх інтерв'ю ви часто говорите про те, що більш корисно було б для молодого покоління будувати дослідні інститути, а не храми. Знання про світоустрій зробили вас переконаним атеїстом?

- Перш за все, кожна людина має право вірити у те, у що вона хоче, тому я не збираюся руйнувати бачення інших людей або їх віру. Я не агресивно ставлюся до релігії, але сам я не вірю в існування Бога, як його описує теологія. Я намагаюся зрозуміти устрій світу науковим шляхом, задовольняючись тим, що відкриває наука останнім часом на тему будови нашого світу. Але я абсолютно однаково поважаю всіх людей: віруючих, невіруючих – це неважливо. Не обов'язково приносити якісь суперечки і конфлікти в розмову на основі релігії, коли можна нормально розмовляти абсолютно з будь-якою людиною на найрізноманітніші теми.

- У своєму гучному пості на Facebook після відвідин Києва ви вказали на "титанічних розмірів людський потенціал" українців. У чому конкретно ви його бачите? У яких сферах?

- В Україні статистично високий відсоток людей, які закінчили вищі навчальні заклади. Такий високий рівень освіченості, безсумнівно, є високим інтелектуальним потенціалом країни, ви не знаходите?

- Безумовно.

- По-друге, ще з часів СРСР у вас збереглася космічна галузь, ракетна промисловість наразі перебуває в робочому стані. Вона має всі шанси стати передовою, при вкладі в неї коштів та інженерних зусиль. Потенціал, природно, не полягає тільки в побудові ракет, він проявиться у всіх сферах діяльності при нормальній економіці. Я думаю, що саме цей інтелектуальний потенціал і дасть поштовх до розвитку країни, як тільки економічне становище у вас покращиться. Насправді, ви нічим не гірше іншої європейської країни, і якби було нормальне життя, люди би рвонули займатися кращими справами. Це очевидно при такій високій освіченості в країні.

Ракета-носій "Зеніт-2" була розроблена радянськими конструкторами з КБ "Південне" (Дніпро) Фото: bastion-karpenko.ru

- Ви говорите про потенціал України у космічній і ракетобудівній галузях. Зараз світ виходить на нові етапи освоєння космосу, яким чином до цього процесу може долучитися наша країна? На вашу думку, ми можемо запропонувати цікавий інтелектуальний продукт світу?

- Я про це думав, але, знову ж таки, все впирається в економіку, яка зможе підтримати такі бажання нації, як космічна промисловість. Без економіки все буде нездійсненними мріями. Дуже складно сказати, чи зможе Україна принести якусь користь у космічній промисловості зараз або в майбутньому, без економічної складової це практично неможливо. Природно, для вас бажаною була б кооперація з найбільш передовими країнами: США, Китай. Наприклад, якщо якимось чином зацікавити Ілона Маска і привезти його в Україну, дати йому відчути ваш потенціал, то я думаю, що він тут залишиться, в тому сенсі, що почне піднімати в Україні сонячну енергію або ті ж електрокари. Потрібно привозити в Україну передових вчених, людей планети. Тільки так можна зацікавити інших для того, щоб ви взяли участь у таких процесах, як освоєння космосу.

- До речі, після публікації поста про українців отримали багато невтішних відгуків з Росії? Можливо, навіть були образи?

- Звісно, були. Надійшло дуже багато негативних відгуків з боку Росії. Там, як я бачу, багато хто не розуміє те, про що я кажу, не розуміють моєї думки, аж до того, яке право на думку я взагалі маю. Йшли негативні побажання, обзивання, мене це засмутило.

- Напевно, в тих європейських країнах, де ви виступаєте з лекціями, в Швеції зокрема, люди обговорюють україно-російський конфлікт? Про що говорять?

- Звичайно, ця тема обговорюється, і про неї говорять, оскільки конфлікт зачіпає дві великі країни, що знаходяться в безпосередній близькості від Європи. Поведінка Росії щодо України, я маю на увазі анексію Криму, розв'язання конфлікту на Сході України, розглядається на Заході як порушення цілісності й суверенітету суміжної держави. Саме тому і були введені економічні санкції проти Росії. На Заході багатьом очевидно, що без російського втручання всього б цього не було. Особисто мені не зрозуміло, навіщо було забирати Крим силою. Краще було б знаходитися в дружніх відносинах з близьким народом і їздити туди, як раніше, без проблем. Але зараз Крим ізольований, а Україна отримала безвізовий режим і за якийсь час стане європейською країною. Ось до чого призвела політика з позиції сили. Вона призвела до відчуження колись близьких народів. Це горе, я думаю. Тому цей конфлікт потрібно вирішувати якомога швидше, щоб припинити все це. Стільки крові пролито. І з ким би я зі своїх друзів не спілкувався, ніхто цього не підтримує. Якщо провести аналогію, то шведи і норвежці дуже схожі, як українці і росіяни. І я кажу своїм шведським друзям: уявіть, що завтра ви почнете воювати з норвежцями, вбивати їх, забирати їх території. Тут у Швеції це сприймається не просто з подивом, а з жахом. Усі кажуть, що такого не може бути ніколи, адже вони наші найближчі люди.

- Оцініть ефективність російської пропаганди в Європі. Посили Кремля дійсно працюють і впливають на світогляд європейців?

- Ну, це як скрізь: хто що дивиться. Але тут, на Заході, доступ до інших ЗМІ більший, ніж у більш ізольованих країнах, які намагаються блокувати інтернет-ресурси. Більшість людей в курсі подій і отримують досить об'єктивну інформацію та новини. Російської пропаганди тут практично немає, принаймні я її не бачу. На західних каналах її взагалі немає, мабуть, вона передається тільки російською, для російськомовного населення, а я телебачення не дивлюся вже більше 15 років.

- Ви сказали, що Україна могла б зацікавити технологічний світ, якщо б до нас приїхав Ілон Маск. Але в ЗМІ його часто називають геніальним аферистом. У цьому є частка правди?

- Це дуже важлива тема, і у мене на сторінці досі триває битва думок, коли я публікую якісь новини та досягнення, яких домігся Ілон Маск. В основному, знову ж таки, приходять люди з російської сторони, які залишають такі коментарі, що Маск – аферист. Але тут навіть сперечатися легко, адже ми бачимо результати його роботи, а не просто чуємо те, що він говорить і які плани на майбутнє. Ми бачимо конкретні результати роботи, і вони не просто видатні, вони змінюють світ насправді. Наприклад, 5-10 років тому ми собі уявити цього не могли, а зараз Осло є номером один у світі за кількістю електрокарів Tesla. Усі результати роботи Маска видно, він викладає їх у відкритий доступ, він ділиться інформацією у себе в Twitter, викладає внутрішньокорпоративні ціни. Видно, що це – людина майбутнього, яка змінює світ і хоче заразити світ відкритістю. Ось хто такий Ілон Маск, тому трохи смішні такі доводи, коли приходять люди і залишають повідомлення, що він – аферист. Ви подивіться, Маск вже бере участь у чотирьох галузях: сонячній енергії, космічній промисловості, автомобілебудуванні, а зараз відкрив нову компанію Neuralink, яка займається створенням девайсів, імплантованих в мозок, і вони будуть управляти роботами. Тобто, просто думаючи, ви зможете управляти роботом. Людина дійсно змінює світ і те, що його називають аферистом, можливо, навіть і добре, тому що він настільки радикально змінює його, що багато людей просто не можуть у це повірити.

Ілон Маск - це людина майбутнього, яка змінює світ, говорить Валентин Гадьонов Фото: EPA/UPG

- У ЗМІ були новини про те, що хакери, які зламали комп'ютерні системи NASA, заявили, що американські вчені давно отримали підтвердження існування інопланетних форм життя, але приховують цю інформацію від світу. Це може бути правдою?

- Такі фейки протягом нашої комп'ютерної історії з'являлися на постійній основі. Кожен рік по два-три рази голосно з'являються хакери або люди, які нібито знайшли якісь предмети або бази на космічних об'єктах. Але реагувати на це потрібно тільки тоді, коли наукові кола почнуть говорити про це, а не просто якісь газети без посилання на першоджерело. На такі фейки не варто звертати уваги, а слід цікавитися тільки тією інформацією, яку дають нам наукові засоби інформації.

- Але в принципі NASA може приховувати від людей інформацію про вражаючі відкриття?

- Теоретично, звичайно, це можливо, але в плані репутації – це дуже і дуже ризиковано, адже NASA є організацією, яка включає в себе величезний науковий потенціал, дуже розумних людей, і вони не будуть ризикувати своєю репутацією, щоб приховувати такі речі. Тим більше в світі вже існує декларація, яка зобов'язує країни, що відкрили або ввійшли в контакт з позаземною цивілізацією, надати негайно про це дані та інформацію через астрономічні комітети. Тому це конспіративний сценарій, і він малоймовірний, на мій погляд.

- Той факт, що людство ще не знайшло інші форми життя за межами нашої планети, пов'язаний з недостатнім розвитком технологій?

- По-перше, ми ще сидимо тут на Землі і поки нікуди не полетіли, щоб у чомусь бути переконаними. З наукової точки зору ми поки що, природно, ніякого життя не бачимо, адже що ж ми побачимо, якщо ми будемо продовжувати тут сидіти? Місія на Марс може принести насправді дуже великі зміни в наше повсякденне життя. Ми будемо жити в іншій епосі, ми станемо міжпланетними істотами якщо тільки живі люди опустяться на іншу планету, і почнеться нова ера досліджень, ера нових територій. Цілком можливо, що на Марсі нам вдасться знайти мікробіологічне життя. На це вказує дуже багато наукових даних. Така можливість не заперечується. Цілком можливо, що ми нічого не знайдемо, але переконаємося в цьому тільки тоді, коли станемо на Марс і проведемо детальну розвідку і детальне обстеження поверхні в пошуках інопланетного життя. Але Марсом все, природно, не закінчується. Це лише початок. Марс – найближча дистанція, яку ми можемо подолати, щоб про це дізнатися. Далі йдуть інші супутники, які мають водяні рідкі океани на своїй поверхні або під нею: Енцелад, Діона, Європа. Пошук продовжуватиметься завжди.

- А в чому основна складність місії на Марс: в технічній стороні питання або в соціальній комунікації між учасниками місії?

- Технічно наразі ми не можемо відправити корабель на Марс. А ось із соціальної точки зору ми готові летіти на Марс. Наприкінці 90-х був такий проект Mars One: збиралися гроші, і були спроби почати будівництво ракети, підготувати екіпаж тощо. У проекті була така анкета, яку потрібно було заповнити і написати, що я хочу полетіти на Марс і даю згоду там померти, оскільки технології на повернення не існує. На це підписалося більше 3,5 мільйонів осіб. Тобто насправді соціальна проблема дуже маленька, адже при такій кількості бажаючих ми можемо знайти абсолютно нормальних людей, які витримають політ і більш тривалий, ніж політ на Марс, який буде тривати протягом півроку. Я теж підписувався на цей проект і підписався б й із Маском на Марс полетіти, але технічне вікно для людства починає відкриватися тільки зараз. Активізуються процеси будівництва більш потужних ракет. Наступного року Маск збирається запустити вже двох людей у політ на найбільш далеку відстань від Землі, яку будь-коли долала людина. Це набагато далі, ніж Місяць. Такі процеси свідчать про те, що почалося вже тренування людей для польотів на далекі відстані, у дальній космос, бо Марс поки вважається далеким космосом. До польоту людей ще буде здійснено два польоти – роботи привезуть туди спорядження, обладнання, будматеріали, й тільки в 2024 році на Марс полетять люди. Таким чином, відбувається цілком серйозна підготовка, та вороття немає, витрачено дуже багато грошей, йде робота над новими скафандрами... Цей проект реальний, він у дії, і, судячи з усього, на початку 20-х років ми побачимо людей, які полетять на сусідню планету.

- Якщо брати ближчі відстані, я маю на увазі масовий космічний туризм. Це перспектива скількох років?

- Власник Amazon, у якого, до речі, як і у Маска, своя космічна компанія Blue Origin, що займається будівництвом ракет і тестуванням нових технологій, мабуть, теж досяг хороших результатів і розголошує свої плани з висадки на Місяць, космічного туризму. Ще одна людина в Англії, яка займається цим протягом понад 15 років – Річард Бренсон, з компанією Virgin Galactic вони вже побудували другий тип корабля і випробували його, а наступного року він вже планує почати перевозити перших космічних туристів. Той же Маск робить доставку вантажів у космос все дешевшою, адже чим дешевше доставити вантаж в космос, тим дешевше буде коштувати квиток для людини. Як тільки ми домоглися дешевої доставки вантажів у космос, щотижня проводиться два-три запуски ракет у космос, вантажів на МКС. Наступним кроком буде масовий космічний туризм, я думаю, що це неминуче.

Доставка вантажів в космос стає все дешевшою Фото: nasa.gov

- Скільки ж буде коштувати квиток?

- Кілограм відправки вантажу в космос у Маска коштує 1287 доларів. Це вже говорить про те, що відправити в космос людину можна не за 20 мільйонів доларів. І саме це і вплине на розвиток космічного туризму, адже чим дешевша ціна, тим більше охочих побувати в космосі. Я ще не бачив людини, яка не хотіла би побувати в космосі.

- Якщо, а точніше – коли космічний туризм стане масовим, чи зміниться саме людство?

- Так це і дасть поштовх нашій цивілізації стати воістину космічною цивілізацією. Це надихне неймовірну кількість людей на досягнення ще більш високих цілей, наприклад, приземлитися вже у зовнішній Сонячній системі, десь на одному зі супутників Сатурна. Усе це, звичайно, потребує часу, але, як ми бачимо, немає ознак того, що наука сповільниться, навпаки, все тільки наростає. Та ж Індія увійшла в цю гонку, Китай нещодавно здійснював запуск своєї найбільшої ракети. На рік відбувається вже не один-два рекорди, а десятки. Зараз ми бачимо розквіт космічної індустрії.

- Яке ж місце в цій індустрії зараз посідає Росія як правонаступниця СРСР – колись лідируючої держави в космосі?

- У Росії не можна, звичайно, забирати того, що вони досі якось продовжують підтримувати свою космічну промисловість. Досі запускаються ракети, хоч і не завжди вдало, але якась робота триває. Присутність російських космонавтів іде постійно в космосі, завжди Росія дає своїх людей, які чергують на МКС та проводять наукові дослідження. Тобто певна активність у російського космосу є, але в той же час у порівнянні з США, які мають космічні апарати по всій Сонячній системі, а біля кожної планети є орбітальна станція, яка видає нам неймовірні знімки, фільми, порівняно з цим космічна промисловість Росії, звичайно, знаходиться в занепаді. І розвитку не передбачається, оскільки економічна ситуація в Росії погіршується, і витрати на космос, я думаю, будуть і далі скорочуватися.

- На ваш погляд, які потенційно грандіозні відкриття в астрономії людство зробить в перспективі 10-20 років?

- Та які 10-20 років? Тут за рік вже буде такий науковий скандал відбуватися практично на щоденній основі. Довго чекати не треба: наступного року призначений запуск найбільшого орбітального телескопа "Джеймс Вебб", який перевершує телескоп "Хаббл" за технологіями в 100 разів. Уже йде велика суперечка між вченими, що ми будемо дивитися у першу чергу, схоже, з перших його знімків ми злякаємося того, що побачимо. Відкриття можуть бути дуже несподіваними, наприклад, ми можемо побачити вогні на нічних сторонах екзопланет і отримати докази існування не просто інопланетного життя, а розумного життя.