RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Оточенню Путіна дали сигнал: що треба знати про Трампа і "російський" Крим

Оглядач про нібито слова Трампа про російський Крим

Оглядач про нібито слова Трампа про російський Крим Дональд Трамп на зустрічі лідерів "Великої сімки", 9 червня 2018 Фото: EPA/UPG

Незабаром після саміту "Великої сімки" в Канаді американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела повідомило, що президент США Дональд Трамп на зустрічі запитав інших лідерів країн G7, чому вони підтримали Україну в її протистоянні з Росією. Також глава Білого дому нібито назвав Крим російським, тому що жителі півострова розмовляють російською. За кілька днів Вашингтон так і не спростував те, що все це дійсно прозвучало в Квебеку. Прес-секретар Білого дому на брифінгу для журналістів не стала відповідати на питання, заявивши, що нічого не знає про такий коментар. Як трактувати ці чутки, "Апострофу" розповів російський політичний оглядач, заступник головного редактора Foreign Affairs Chronicles Дмитро Галкін.

Те, що Трамп нібито сказав, що Крим належить Росії – абсолютно неперевірена інформація: хтось сказав, що Трамп це сказав. Те, що таке повідомлення з'явилося, свідчить, що якісь люди в оточенні Трампа хочуть дати сигнал, який необхідний тим людям в оточенні Путіна, з якими вони спілкуються.

Йде взаємодія між оточенням Путіна й оточенням Трампа (я думаю, що все це відбувається не на дуже високому рівні в оточенні Трампа), це безсумнівно. Ми знаємо, спершу покладалися надії на [екс-держсекретаря США Рекса] Тіллерсона, і він ці російські надії не став виправдовувати, а проводив власну політику, яка не була спрямована ні проти Росії, ні на задоволення її інтересів.

Цілком можливо, що на рівні якихось людей у Держдепі спілкування йде. Тим більше що у Вашингтон постійно приїжджають російські олігархи, так чи інакше пов'язані з російською владою. Ймовірно, що цими каналами подаються якісь сигнали, які повинні сподобатися Путіну – за допомогою цього спілкування і можливих перспектив на майбутнє намагаються керувати його зовнішньополітичними кроками.

Неважливо, хто дав журналістам цю інформацію – важливо, що адміністрація Трампа не стала її спростовувати і не сказала одразу: "Ні, як ви могли подумати, що ми таке сказали?! Захоплення Криму – це грубе порушення міжнародного права, і ми ніколи з ним не погодимося" (про те, що Крим український, у Держдепі заявили вже після розмови, тобто не одразу після появи інформації щодо слів Трампа, - "Апостроф"). Сигнал якраз і полягає в тому, що вони це не спростували.

Читайте також: Трамп придумав для Путіна принизливу роль

Поки що Трамп має дуже високі шанси переобратися на другий термін. Його політика під час другого терміну може бути ще більш непередбачуваною, ніж на першому терміні. Подивимося, як проголосують республіканські виборці на виборах восени. Поки є враження, що республіканські виборці в цілому підтримують зовнішню політику Трампа і вона не є для них перешкодою, щоб голосувати за республіканських кандидатів. Більше того, ми бачили, що республіканські кандидати, які виступають проти політики Трампа, змушені були відмовлятися від участі у виборах. Це по-перше.

По-друге, принципова позиція Трампа полягає в тому, що Америка не пов'язує себе на міжнародній арені будь-якими зобов'язаннями, а діє тільки так, як їй здається вигідним, перш за все з економічної точки зору.

Якщо Трамп вирішить, що складається така ситуація, коли вигідно визнати анексію – де-факто, як це було з країнами Балтії, тому що юридичне визнання просто неможливе (не можна визнати правопорушення законним діянням), – він може це зробити. Правда, я не розумію, яка може скластися ситуація, щоб він дійсно відчув, що йому вигідний такий крок. Поки такого немає – немає ніяких реальних ознак того, що США збираються де-факто визнавати "приєднання" Криму до Росії.

Дуже складно передбачити, що буде робити людина, яка не вважає себе пов'язаною якими-небудь обмеженнями.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним