RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США на порозі: чи допоможе Україні посилення американських військ в Польщі

Агресивність Росії стимулює НАТО до нарощування військових ресурсів

Агресивність Росії стимулює НАТО до нарощування військових ресурсів Фото: Getty Images

У Нью-Йорку президенти США та Польщі підписали довгоочікувану для Варшави декларацію про збільшення американського військового контингенту в Польщі. Невдовзі ще тисяча військових США прибудуть до Польщі, і всього на території наших сусідів буде вже п'ять з половиною тисяч американських солдат. Втім, як з'ясував "Апостроф", для України посилення американської військової присутності поблизу наших кордонів не є позитивним.

Скільки американських військових прибуває до Польщі

Варшава вже довгий час розвиває особливо тісні союзні відносини з США. І польські зусилля не проходять непоміченими у Вашингтоні. А тому польська ініціатива з розміщення американських військ на постійній основі, яка була подана в улесливій для нинішнього очільника Білого дому формі - у вигляді пропозиції побудувати “Форт “Трамп”, отримала добро в США. Однак, далеко не в повній мірі. В той час, як у Варшаві не соромляться говорити про плани розгортання цілої американської дивізії, Вашингтон готовий надіслати в Польщу лише додатковий контингент в кількості до 1000 солдат, що доведе чисельність американського угрупування в цій країні до 5,5 тис. чоловік — менш ніж чверть повноцінної дивізії.

“Про розгортання американської дивізії в Польщі і мови бути не може. Армія США нараховує всього 20 повних дивізій, і зв'язувати себе, розміщуючи одну з них на постійній основі в Польщі, а потім думати, як її перекинути, якщо вона знадобиться, наприклад в Азії або на Близькому Сході, у Вашингтоні не будуть. Насправді цей контингент (5,5 тисяч людей) не додасть безпеки для Польщі чи додаткових можливостей для стримування Росії. Адже, якщо 4,5 тисячі американських солдат не можуть гарантувати безпеку для Польщі, то і 5,5 тисяч ситуацію не змінять. Розміщення цих американських військ варто трактувати як символічний крок, подяку полякам з боку Трампа. В його очах вони — ідеальний союзник, котрий витрачає 2% ВВП на оборону та підтримує зовнішньополітичні ініціативи США. І цей подарунок буде дуже корисним для правлячої в Польщі партії "Право та Справедливість" перед виборами”, - пояснив "Апострофу" військовий експерт, заступник директора Інституту Світової Політики Микола Бєлєсков.

"У поляків є чітка націленість на посилення власної безпеки від загроз з боку Росії. І тому залучення американського контингенту у них в пріоритеті. Адже тих декількох батальйонів країн-членів НАТО, які на ротаційній основі розміщуються в Польщі та країнах Балтії, явно недостатньо. Особливо з урахуванням того, що в своїх західних областях та Білорусі росіяни проводять навчання за участі 250 тисяч солдат. Такого російського контингенту цілком достатньо для широкомасштабної війни, вторгнення в Польщу та Балтію — хоча це й малоймовірно. В такому контексті більш важливим є розміщення американських систем ПРО та ППО в Польщі. А от сам 5-тисячний американський військовий контингент не такий вже й значний та важливий. Втім, він створює певні безпекові гарантії, за схожими принципами, коли присутність американських військових радників на курдських позиціях в Сирії стала підставою для знищення російської військової колони, яка на ті позиції наступала” - повідомив "Апострофу" Ігор Романенко, генерал-лейтенант у відставці, колишній заступник начальника Генштабу ЗС України.

Ігор Романенко: "В своїх Західних областях та Білорусі росіяни проводять навчання за участі 250 тисяч солдат" Фото: Getty Images

“Розміщення американських військ в Польщі дає полякам надію, що російсько-польський конфлікт автоматично стане російсько-американським конфліктом. Поляки хотіли дивізію, а натомість отримали штаб-квартиру та логістичний центр. Але цей логістичний центр є гарною основою для швидкого перекидання американських військ в разі потреби за планом “30-30-30” (здатність НАТО розгорнути протягом 30 днів 30 механізованих батальйонів, 30 повітряних ескадрилій та 30 бойових кораблів, - "Апостроф"). Таке рішення хоч і є компромісним, але в цілому задовольняє польські потреби” - зазначив у розмові з "Апострофом" Павло Фельгенгауер, російський військовий оглядач.

Американці в Польщі, як стимул для російських військових

Таким чином, розміщення американських військ в Польщі — це в більшій мірі справа двосторонніх польсько-американських відносин, аніж наслідок якоїсь чіткої безпекової політики США в регіоні. Але будь-яка зміна силового балансу поблизу кордонів Росії не може не викликати реакції Кремля, і наслідки такої реакції навряд чи можна буде назвати позитивними для України. Росіяни слідують простій логіці: на завершальному етапі Холодної війни були досягнуті неформальні домовленості — Центрально-Східна Європа виходить з радянської сфери впливу, але НАТО не буде здійснювати розширення в цьому регіоні. І хоча Радянського Союзу не існує вже понад чверть століття, інтеграцію країн колишнього соцтабору до НАТО росіяни називають порушенням домовленостей і загрозою для власної безпеки. І реагують симетрично - нарощуючи власні агресивні військові можливості. І розміщення додаткових американських військ в Польщі — просто чудовий приклад для накручування військової істерії в РФ.

“Якщо подивитися з російської сторони — додатковий американський контингент в Польщі — просто подарунок для військових. Тепер можна говорити, що загроза з боку НАТО зростає, і на армію потрібно тратити більше грошей. Потрібно “будувати оборону проти американської агресії. Зараз в Росії йде затвердження військового бюджету на наступні три роки. Шойгу (міністр оборони РФ, Сергій Шойгу, - "Апостроф"), вперше за довгий час, дав велике інтерв'ю, в якому пояснив необхідність великих витрат на оборону в тому числі й американською присутністю біля кордонів. Цей процес — це така собі взаємовиручка військових з обох сторін, як це було в часи Холодної війни. Захід розповідає про загрозу Росії, через що треба витрачати великі гроші на армію, і про те саме говорять й в Росії. Риторика працює в обидві боки. Проблема в тому, що завжди існує загроза того, що хтось заграється і почнеться реальний конфлікт”, - розповів Павло Фельгенгауер.

“Розміщення додаткових американських військових в Польщі не додає ефекту для стримування Росії. Адже розміщуються не бойові підрозділи, а різноманітні тилові служби. Натомість, це в певній мірі навіть піде на користь Росії. Адже росіяни отримують підстави кричати про загрозу власній безпеці, мілітаризацію Центрально-Східної Європи, порушення домовленостей часів Холодної війни і тому подібне. Хоча це і не відповідає дійсності, але тепер вони мають причини посилювати власні військові угрупування на Заході, що є загрозою в першу чергу для України” - зазначив Микола Бєлєсков

“Того ж 250 тисячного угрупування, яке росіяни залучили до навчань начебто для протидії загрозі з боку НАТО, для повноцінного протистояння всьому західному блоку недостатньо. А от вторгнення в Україну такими силами — більш реальне. Крім того, через розгортання військ НАТО в Польщі та Балтії, Росії тепер буде легше добитися розміщення своїх військових баз в Білорусі. Що знову ж в першу чергу є загрозою для нас” - уточнив Ігор Романенко.

Ігор Романенко: "Через розміщення військ НАТО в Польщі та Балтії Росії тепер буде легше добитися розміщення своїх військових баз в Білорусі" Фото: Getty Images

Польща та Україна конкурують за військову увагу США

Розгортання Росією військ на своїх західних кордонах під приводом “оборони від НАТО” є потенційно дуже небезпечними для України, але й розміщення американських військ в Польщі на постійній основі також являє собою проблему.

“Як це не парадоксально, значна військова присутність США в Польщі Україні вилазить боком. Для нас краще, щоб НАТО та американці нарощували присутність в регіоні Чорного моря, в Румунії і Болгарії. Фактично ми конкуруємо з поляками і балтами за американську військову увагу. Те, що пішло в Балтійський регіон, вже не піде в Чорноморський. До того ж і так невелика військова співпраця поляків і балтів з Україною стає все менш актуальною для них. Більш того, якщо подивитися на опубліковані військові плани Польщі, то стає зрозумілим, що вони будують стратегію, виходячи з ситуації, що вся Україна захоплена Росією. Власне, тому їм і потрібна військова підтримка США. А тому, Україні варто більше думати над тим, як американців затягнути в Чорне море. А на цьому напрямку ми з поляками - прямі конкуренти”, - переконаний Ігор Романенко.

Чи не єдиним позитивним моментом, який можна знайти для України у ситуації з посиленням американсько-польської співпраці є те, що логістичні та штабні центри США стануть трохи ближчими до наших кордонів. “Безумовно, військовий персонал США на польських базах буде використовуватися для співпраці з Україною, в тому числі під час організації спільних навчань. До того ж, українські військові за 5 років збройного протистояння силам Росії накопичили унікальний досвід, і в його використанні зацікавлені все ті ж західні союзники" - вважає Романенко.

В цілому ж, Україна не має особливих підстав радіти розміщенню нових американських військ у Польщі. Ситуація стратегічного військового балансу в Східній Європі склалася так, що з одного боку, агресивність РФ стимулює НАТО до нарощення військових ресурсів, а з іншого — це нарощення стимулює подальшу агресивність Росії. Крім того, Україна набагато більше зацікавлена в тому, щоб у фокусі оборонних зусиль Заходу перебував Чорноморський, а не Балтійський регіон. А тому знайти якусь вигоду Україні у розширенні американської військової присутності в Польщі буде важко.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним