RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус вже вбив понад 1000 осіб: що зараз відбувається

Коронавірус продовжує вбивати, але є і позитивна тенденція

Коронавірус продовжує вбивати, але є і позитивна тенденція Фото: Edge

Китайський коронавірус продовжує забирати життя. Згідно зі свіжими даними медиків, за станом на ранок 11 лютого померли вже 1018 людей (за добу ця цифра зросла на 108 осіб). Число заражених складає 43 112 осіб (40 546 днем раніше). З лікарень виписано 4099 людини (3380). При цьому спостерігається позитивна тенденція: число тих, хто видужав, зростає швидше, ніж число загиблих.

"Апостроф" зібрав останні подробиці про те, що відбувається в світі.

За останні кілька діб вірус не поширився на нові країни. Зараз випадки захворювання зафіксовані в 28 країнах.

Онлайн-ресурси з актуальною інформацією

Для відстеження ситуації з прив'язкою до карти світу можна використовувати ряд зручних ресурсів, зокрема два американських.

Геоінформаційна система від університету Джонса Хопкінса (посилання). У ньому використовуються дані Центрів з контролю і профілактиці захворювань США і Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Проект з використанням "штучного інтелекту" Health Map (посилання). Карта відстежує спалахи вірусу із застосуванням "штучного інтелекту", який моніторить повідомлення на новинних сайтах і в соціальних мережах, складаючи за цими даними карту. Вона, на думку авторів, може бути корисна для працівників охорони здоров'я.

Крім цього з початку епідемії запущений окремий сайт (посилання), який відображає основну інформацію про поширення вірусу.

Також існує гугл-карта, яка відображає і постійно оновлює інформацію про коронавірус.

Особливості хвороби

Інкубаційний період коронавируса може становити не 14 днів, як вважалося раніше, а 24 дня. Про це розповів доктор Майкл Райан, який очолює програми Всесвітньої організації охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій.

Виходячи з цього, ВООЗ планує змінити рекомендації по тривалості карантину для людей, які контактували із зараженими.

Коронавірус і українці

Двох громадян України 10 лютого госпіталізували із зараженням коронавірусів з борта Diamond Princess до японської лікарні. Українці працювали на кухні круїзного лайнера.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що на сьогодні в Україні 5 людей звернулися за допомогою через підозри на коронавірус: "У нас з ними постійний телефонний контакт, періодично телефонуємо один одному. Вони знають, які є симптоми і куди треба звертатися. На сьогодні є три таких людини, які повернулися з Китаю і звернулися за допомогою... і ще дві контактні особи. тобто всього п'ятеро осіб, яких ми перевіряємо на наявність коронавирусу".

Медики проводять постійний моніторинг людей, які прилетіли з Китаю.

Відстеження контактів із зараженими

Влада Китаю запустила додаток "Детектор близького контакту", яке допомагає перевірити контакти людини з хворим. Для роботи програми потрібно зареєструватися за номером телефону і отримати ідентифікаційний код. Після цього "детектор" показує, чи контактувала людина з будь-ким із заражених.

Якщо додаток визначає людину як схильну до ризику заразитися, то їй рекомендується залишатися вдома і звернутися до місцевої лікарні. Кожен зареєстрований телефон може перевірити статус трьох інших користувачів.

Під "близькими контактами" розуміється, що людина контактувала з хворим в будь-якій формі без ефективного захисту. Додаток буде корисний для медичного персоналу, який доглядає за хворими.

Вплив епідемії на економіку

  • Спалах хвороби на максимумі обвалив ціни на нафту на 17%. Такого впливу на ресурсні котирування не чинив ні пташиний грип, ні свинячий грип в 2009 році. Сильніше по нафтовим цінам била тільки атипова пневмонія в 2003 році. Знижуються також ціни на промислові метали і енергію.
  • Представники компанії Nissan Motor заявили, що на цьому тижні тимчасово зупинять виробництво автомобілів на своєму заводі в південно-західній частині Японії через перебої з поставками необхідних деталей з Китаю.
  • У Національній хокейній лізі відчувають дефіцит через зрив поставок ключок. 75% гравців ліги користуються ключками, які виробляють в Китаї.
  • Китайські компанії запросили понад $8 млрд кредитних ресурсів у місцевих банків, щоб згладити наслідки спалаху коронавируса. Наприклад, Xiaomi просить кредит на приблизно $716 млн.
  • Російський турбізнес, торгівля і музеї зазнають втрат через скорочення потоку туристів з Китаю. Два місцевих банки стверджують, що витрати китайців в Росії в перші дні лютого скоротилися на 30%.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним