RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніхто не знає, коли закінчиться епідемія коронавіруса, але кількість померлих може вас вразити - Аманда Пол

До карантину та ізоляції треба ставитися серйозно

До карантину та ізоляції треба ставитися серйозно Фото: ukrinform.ua

Наразі світ не знає, як боротися з коронавірусом COVID-19. Ізоляція хоч і довела свою ефективність, люди не зможуть сидіти під замком півроку без роботи. Тож треба знайти якесь усереднене рішення. Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповіла старший політичний аналітик Центру європейської політики АМАНДА ПОЛ.

- На вашу думку, що відбувається у Європі? Це справді епідемія чи все занадто перебільшено?

- Я чітко бачу, що це пандемія коронавірусу на великій частині Європи. Багато країн вражені дуже сильно - це Італія, Іспанія, Франція, Німеччина. Країна, де я живу – Бельгія – теж сильно постраждала, і ситуація буде погіршуватися. Кожна країна - член ЄС займається проблемою коронавірусу, національна компетенція кожної країни полягає у тому, щоб вжити усіх необхідних заходів. У Бельгії, наприклад, зараз повний локдаун (сувора ізоляція, - "Апостроф"), і я сидітиму вдома цілими днями (вийти можна лише в аптеку у випадку крайньої необхідності). Тут, безумовно, складна ситуація. Кожного дня збільшується кількість тих, хто контактував із вірусом. Тримаючи людей вдома, запровадивши локдаун, влада намагається урятувати населення від подальшого зараження. Але в Італії зараз померло більше людей, ніж у Китаї.

- Американський лікар-інфекціоніст Кент Сепковіц вважає, що кількість смертей від коронавірусу залежить від кількості літніх людей у країні. Чим їх більше, тим смертність вища.

- Я думаю, що у більшості європейських країн багато людей похилого віку. Я родом із Великої Британії – і там теж їх багато. Як видно, багато з померлих – це люди похилого віку або ті, які мали інші хвороби. Але, скажімо, у Британії помирають люди віком 45-49 років, тож ми не можемо сказати, що це виключно хвороба старих. Усім потрібно бути дуже пильним.

- Але британський прем’єр Борис Джонсон сказав, що треба бути готовим до втрат.

- Борис Джонсон змінює свою стратегію практично кожного дня. Борис Джонсон – maverick, він робить те, що захоче. То він каже – школи будуть працювати, через два дні – школи закриті. Його підхід повільний і не зовсім зрозумілий. Тож політика Бориса Джонсона дуже "вітряна", і я б не радила слідувати його прикладу будь-якій іншій країні.

- Президент німецького Інституту Роберта Коха Лотар Вілер заявив, що епідемія коронавірусу може тривати ще два роки. Під час неї до 70% населення перехворіють на COVID-19 і отримають імунітет.

- Є багато експертів і багато різних думок. Але що ми маємо на сьогодні – це новий вірус, і ніхто насправді не знає, що станеться найближчим часом і як довго триватиме пандемія. І науковці працюють над тим, щоб винайти вакцину. Можна сказати - поживемо-побачимо. Це зрозуміло, що ще дуже багато людей повинні перехворіти на коронавірус, аби отримати імунітет. Але також дуже багато людей не зможуть сидіти під замком 5, 6, 7 місяців без роботи.

Складається враження, що більшість урядів думають так: через кілька тижнів після соціальної ізоляції ми можемо досягти піку кількості тих, хто контактував із вірусом і помер у лікарнях, так само, як і в Китаї. Там ми бачимо, що люди не контактували один із одним, і кілька днів не було повідомлень про жоден новий випадок захворювання. Тож треба лишатися вдома, бо цей вірус – це дійсно щось нове, і ми не знаємо, що може статися. Але з іншого боку, якщо люди будуть сидіти вдома півроку, економіка і вся соціальна система країн розвалиться.

- Чи бачите ви простий вихід із ситуації?

- Ніхто не знає, що робити. Немає простого виходу. Але ізоляція точно не може бути довготривалою політикою через те, що люди просто не всидять вдома півроку – вони будуть виходити назовні. Тож треба знайти рішення десь посередині.

- Кажуть, після епідемії COVID-19 світ зміниться.

- Він уже змінився.

- На гірше чи на краще?

- Я думаю, що на краще. Я думаю, будуть позитивні зміни в суспільстві, в економіці. Люди краще зрозуміють, як використовувати цифрові технології.

- Як ви вважаєте, чи потрібен карантин при невеликій офіційній кількості хворих?

- Я думаю, українське керівництво має засвоїти те, що сталося у країнах ЄС, і діяти швидко. Тому, на мою думку, карантин та ізоляція – це однозначно те, до чого треба ставитися серйозно. Цей вірус рухається дуже швидко, і кількість померлих може подвоюватися чи потроюватися протягом ночі – і різке погіршення ситуації застигне людей зненацька.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним