RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ослаблення карантину і загроза для нових регіонів: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (хроніка 25 квітня)

Європа поступово послаблює карантинні обмеження

Європа поступово послаблює карантинні обмеження Фото: DPA/PICTURE-ALLIANCE

Смертельний коронавірус COVID-19, який з'явився в Китаї минулого року і швидко поширився по всьому світу, продовжує забирати тисячі життів. Найбільше число людей заразилося і померло в західних країнах. За одним з прогнозів, пандемія коронавірусу після піку на Заході почне поширюватися в Індії, країнах Африки, торкнеться Індонезії і Нігерії.

Ряд європейських країн готується або вже послабили обмеження. Зокрема, в Чехії скасували загальнонаціональний карантин, який був введений в середині березня. Люди знову можуть вільно переміщатися по країні і виїжджати за кордон. Дозволено збиратися групами по 10 чоловік. 27 квітня відкриються магазини з площею менше 2500 метрів, крім розташованих у торгових центрах. Відкриються також фітнес-центри і зоопарки. Відновиться навчання у вишах.

В Україні представили план поетапного виходу з карантину - відкриття для відвідування парків і початку роботи підприємств сфери послуг. Розроблено п'ять етапів. Основний критерій - суттєве зменшення кількості хворих. Крім цього, планують впровадити масове тестування на Covid-19, так зване ІФА-тестування, яке показує наявність імунітету до хвороби. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 25 квітня.

22:50 На Буковині 25 квітня офіційно підтвердили ще 32 випадки зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих в області - 1340 осіб. Видужали від недуги 8 осіб.

22:15 У деяких країнах з'явилися ідеї про те, щоб видавати своєрідні паспорти тим, хто вже перехворів і вилікувався від коронавірусу, нібито саме цих людей можна випускати з карантину в першу чергу. У ВООЗ висловилися різко проти цієї ідеї. На думку експертів, доказів того, що перехворілі коронавірусом не можуть заразитися знову - поки занадто мало, а люди з "паспортом" будуть нехтувати правилами безпеки, що тільки збільшить ризик поширення вірусу.

21:46 Італія, якій одній з перших довелося пережити страшний пік епідемії коронавірусу, збирається відкривати свої музеї і численні пам'ятники, такі як Колізей, вже в травні. Однак вони відкриються для відвідувачів не 4 травня, коли країна починає виходити з карантину, а трохи пізніше. Після 4 травня влада Італії дозволить працювати лише тим об'єктам, які зможуть забезпечити всі заходи безпеки для своїх відвідувачів.

А так виглядав центр Мілану в самий розпал епідемії, в кінці березня:

21:08 У Дніпропетровській області виявлено 54 нових випадків коронавірусу. З них більша частина - в реабілітаційних центрах, розташованих у Дніпровському районі. Розподіл нових випадків по області:

  • Кривий Ріг - 6 випадків;
  • Петропавлівський район - 1 випадок;
  • Павлоград - 1 випадок;
  • Тернівка - 1 випадок;
  • Дніпровський район - 45 випадків.

20:40 У Британії різко зросла кількість смертей від коронавірусу. Після кількох днів спаду, "добове" число смертей знову перевищило 800 осіб. 25 квітня в Великобританії повідомили про 813 померлих в лікарнях (число по країні неповне, тому що не враховує людей, вмираючих в будинках для людей похилого віку, хоспісах і т.д.). Останній раз відмітка в 800 осіб в Британії була перевищена 4 дні тому, 21 квітня. Тоді померло 823 людини.

20:10 У невеликому місті Подільськ, Одеської області, зафіксовано масштабний спалах коронавірусу. Захворіло 88 людей, з них 32 - медпрацівники Подільської райлікарні. Ще сьогодні вранці було 56 випадків і з них 10 медиків. Глава області, Максим Куций, оголосив про екстрений збір комісії з надзвичайних ситуацій.

19:42 Загальна кількість померлих з діагнозом коронавірус по всьому світу досягла позначки в 200 тисяч осіб. Станом на 19:30, за даними сайту Worldometer.info, в світі померло 200 568 осіб. Загальна кількість заражених наближається до 3 мільйонів і становить 2 871 192 осіб.

19:10 Метро в Києві потенційно можуть запустити вже в кінці весни, 31 травня. Принаймні це можливо при "ідеальному" виконанні плану виходу з карантину, поданому Кабінетом Міністрів. При дотриманні всіх умов, 3 етап виходу почнеться через двадцять днів з початку виходу, запланованого на 11 травня. Однак 31 травня метро відкриють не для всіх, а лише для громадян зі спецпропусками. Всіх жителів Києва в метро почнуть пускати вже на 4 етапі, який, знову таки, теоретично, може початися 10 червня.

18:20 У Шрі-Ланці вирішили вжити радикальних заходів по боротьбі з коронавірусом. На вихідні оголошено цілодобову комендантську годину. Людям буде заборонено повністю залишати свої оселі до понеділка, 27 квітня.

17:52 В Іспанії 20 відсотків від загальної кількості хворих на коронавірус - це медики. Такі дані зазначені в звіті Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності. Показник захворюваності серед медиків в Іспанії - найвищий в світі, який можна порівняти тільки з показниками регіону Італії Ломбардія. В цілому в Італії медиків серед хворих - 10%. У США цей показник становить 3%, в Китаї - 3,8%.

17:33 У Литві на час карантину вирішили проводити "автомобільні" концерти під відкритим небом, за прикладом кінотеатрів. Глядачі можуть слухати музику, перебуваючи в автомобілі. Ідею вирішили запустити, щоб підтримати музикантів і розважити занудьгувавших на карантині громадян.

16:58 Прес-служба МОЗ опублікувала відео з графіками зростання захворюваності на коронавірус в областях України, які входять в десятку регіонів з найбільшою кількістю випадків.

16:31 В одному з гуртожитків Запоріжжя зафіксовано масове зараження коронавірусом. Виявлено вже 11 хворих. Місцева влада терміново збирає комісію з надзвичайних ситуацій.

16:00 За останню добу від коронавірусу в Іспанії померли 378 людей. Це незначне зростання, порівняно з показником минулої доби, коли померли 367 людей. До цього кількість летальних випадків знижувалася 6 днів поспіль і не перевищувала 500.

Кількість людей, які одужали, другий день поспіль перевищила кількість нових інфікованих – виявили 2 944 нових хворих, тоді як одужали за добу 3353 осіб.

15:40 В Збройних Силах України за минулу добу 6 нових випадків COVID-19. Загалом зафіксовано 37 хворих. Одужали 18. Померли 2.

15:12 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій заявив, що влада країни, швидше за все, продовжить режим закриття кордону через епідемію коронавірусу.

14:34 22 тисячі поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії стежитимуть за дотриманням карантинних обмежень на цвинтарях під час поминальних днів. Зокрема, поблизу кладовищ будуть чергувати посилені патрулі.

В поліції нагадали, що від 21 квітня 2020 року головам адміністрацій доручено заборонити відвідування кладовищ у традиційні післявеликодні поминальні дні, крім випадків проведення похорону.

14:22 Україна встановила рекорд з кількості пацієнтів, які одужали за добу – 181 людина, у тому числі 19 дітей.

14:01 У селі Зоря Рівненської області люди хворіють коронавірусом цілими сім'ями. Як пише у своєму Facebook заступниця голови сільради Олена Максимчук, усе це результат проведених великодніх святкувань:

"І це тільки результати, які прийшли вчора, а будуть ще результати протягом кількох днів. Хворіють цілими сім'ями! Люди, схаменіться! Нас чекає Поминальна неділя, знову підемо випробовувати силу Божу? Із такими темпами і результатами у нас є всі підстави, щоб село Зоря блокували і зробили закритий режим!".

13:34 У Крижопільському районі Вінницької області через коронавірус на в‘їзд-виїзд закрили два села - Висока Гребля та Андріяшівка тепер на тотальному карантині. В цих селах офіційно підтверджено двох інфікованих коронавірусом.

13:27 У Чернівецькій області священик із симптомами коронавірусу відмовляється від госпіталізації, хоча днями його стан був важким. Чоловік перебуває на самоізоляції та лікується удома.

"Він самоізольований, окремо із жінкою на місці. Там – запалення легенів. Взяли тести, але ще немає результатів. Коли він прийшов з рентгеном, то сатурація в нього була 68. Іншими словами – насиченість крові кисенем була дуже низькою. Розумієте, такий хворий обов’язково має бути госпіталізований. Але він від госпіталізації відмовився і лікується вдома", – повідомила медик.

Священик звернувся до лікарів після свят уже з гострими симптомами. Тож припускають, що встиг провести службу, уже будучи хворим.

12:52 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль опублікував інфографіку, в якій показано, що буде відбуватися в країні після пом'якшення карантину.

12:29 Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелль заявив, що зупинити коронавірус можна або за допомогою ефективної вакцини, або ж при наявності масового імунітету.

"Ні того, ні іншого поки ніде немає. Всі інші заходи, які приймаються сьогодні в світі - це тимчасові рішення. У тому числі і наша шведська стратегія. Мета у цих заходів одна: сповільнити поширення вірусу, уникнути вибухового зростання захворювань, інакше система охорони здоров'я не впорається з навантаженням. Всі країни намагаються скоротити число контактів між людьми, і ми теж", - сказав він.

Тегнелль уточнив, що Швеція не стала закривати суспільство, оскільки не бачать в цьому сенсу.

"Ми не стали закривати суспільство. По-перше, в інших країнах політики не до кінця усвідомлюють, що це означає: намагатися тримати людей в ізоляції протягом багатьох місяців. Пандемія не закінчиться швидко, а ми можемо дотримуватися своєї м'якої стратегії дуже довго. По-друге, як я вже говорив, головне, щоб вірус поширювався плавно, а не стрибками", - підкреслив він.

12:04 Поки хтось сидить на карантині, в Одесі вже відкрили сезон.

11:50 Померлі від коронавірусу в Україні за віком і за статтю:

11:00 Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно пiдтвердили захворювання на коронавірус, збільшилося ще на 37 людей. Четверо з них — медики. Один випадок за минулу добу летальний. Загалом у в столиці вже 1159 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

10:15 В Білорусі новий осередок поширення коронавируса - Стовпці, місто в 65 кілометрах на південний захід від Мінська, з чисельністю населення 17 тисяч. Лікарня на 134 ліжок переповнена пацієнтами з пневмонією і коронавірусом, частину хворих відправляють в інші міста. Померлих ховають в закритих трунах.

10:04 Грета Тунберг придумала, як протестувати в умовах карантину. Екоактівістка взяла табличку і свій одяг, розвісила на мосту і зробила фото.

09:25 В Україні вже зафіксовано 8 125 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. З них 201 летальний, 782 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 478 нових випадків.

  • Вінницька область — 377 випадків;
  • Волинська область — 212 випадки;
  • Дніпропетровська область — 240 випадків;
  • Донецька область — 27 випадків;
  • Житомирська область — 337 випадків;
  • Закарпатська область — 286 випадків;
  • Запорізька область — 171 випадок;
  • Івано-Франківська область — 700 випадків;
  • Кіровоградська область — 306 випадків;
  • м. Київ — 1159 випадків;
  • Київська область — 519 випадків;
  • Львівська область — 317 випадків;
  • Луганська область — 28 випадків;
  • Миколаївська область — 103 випадки;
  • Одеська область — 183 випадки;
  • Полтавська область — 169 випадків;
  • Рівненська область — 483 випадки;
  • Сумська область — 94 випадки;
  • Тернопільська область — 565 випадків;
  • Харківська область — 125 випадків;
  • Херсонська область — 79 випадків;
  • Хмельницька область — 66 випадків;
  • Чернівецька область — 1308 випадків;
  • Черкаська область — 249 випадків;
  • Чернігівська область — 22 випадки.

08:54 Парагвай опублікував план виходу з карантинних заходів (можна порівняти з українським планом) починаючи з 4 травня.

Перша фаза (з 4 по 21 травня) включає відкриття заводів, майстерень, будівельних робіт, дозволяє працювати масажистам, перукарям, садівникам, адвокатам, водопровідникам і іншим. Також можна буде почати займатися спортом.

Друга фаза (з 25 травня по 11 червня) дозволить відкритися магазинах площею до 800 квадратних метрів, але не тим, що розташовані в торгових центрах і галереях. Почнуться культурні заходи, але без глядачів.

Протягом третьої фази (з 15 червня по 2 липня) запрацюють магазини понад 800 квадратних метрів, але без ігрових кімнат і ресторанів.

Четверта фаза - це вже робота барів, ресторанів, готелів, проведення заходів.

08:43 У США вже зареєстровано понад 925 000 інфікованих коронавірусом. За минулу добу безпрецедентний стрибок - майже 40 000 нових випадків. Померли за добу понад 1 900 людей.

08:28 Президент США Дональд Трамп підписав закон, яким виділяється 484 мільярдів доларів допомоги в зв'язку з кризою через коронавірус.

Пакет допомоги включає $321 мільярд на програму кредитування малого бізнесу і $60 мільярдів для екстреного кредитування малих підприємств. Ще $75 мільярдів підуть лікарням. Також $25 мільярдів попрямують на розширення тестування на коронавірус.

07:56 Вчені припинили займатися дослідженням препарату хлорохіну проти малярії, який вважали потенційним лікарським засобом в боротьбі з COVID-19, після того, як він спричинив смерть 20 осіб.

У пацієнтів, які почали приймати препарат, згодом діагностували аритмію, а загалом смертність серед таких пацієнтів збільшилася до 28%. При цьому серед людей, які відмовилися приймати препарат, смертність склала 11%. Хлорохін може також викликати аномальні серцеві ритми та підвищене серцебиття.

07:35 На Дніпропетровщині пізно ввечері підтвердили 17 нових випадків зараження, усього в області – 241. COVID-19 підтвердили у 7 жителів Дніпра, по 4 – Кривого Рогу та Апостолівського району. Також по одному хворому виявили у Дніпровському та П’ятихатському районах.

07:18 Франція заборонила онлайн-продаж продуктів з нікотину і обмежила їх продаж в аптеках після того, як дослідники припустили, що нікотин може сприяти захисту від коронавірусу. Мета заборони в тому, щоб не дати людям споживати занадто багато нікотину в надії захистити себе від коронавірусу, а також в тому, щоб захистити людей, які його потребують.

Теорія про те, що нікотин може грати роль в блокуванні вірусу, повинна бути перевірена в Парижі в ході клінічних випробувань.

06:55 Уряд Ізраїлю затвердив подальше пом'якшення з 26 квітня карантинних заходів, введених через пандемію коронавірусу. Дозволяється торгівля на винос у ресторанах, робота перукарень та салонів краси, відкриття магазинів за винятком тих, що розташовані в критих торгових центрах. Це вже другий етап ослаблення карантину. Перший почався 19 квітня.

Одночасно з послабленнями карантинних заходів для бізнесу посилюється політика штрафів за відсутність маски. Уряд наказав поліції штрафувати за вихід з будинку без маски без попередження. Маску зобов'язані носити і діти, починаючи з семи років.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих в світі від інфекції становить 195 920 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 51 017 осіб, в Італії - 25 969 осіб, в Іспанії - 22 524, Франції - 22 278 і Великій Британії - 19 566. У Китаї в цілому - 4 636, за останні 7 днів змін немає.

Всього в світі 2 790 986 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавируса залишаються США (890 524), Іспанія (219 764), Італія (192 994), Франція (159 495), Німеччина (154 545) Велика Британія (144 635) і Туреччина (104 912).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося