RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус "підбирається" до Путіна: як змінюється ситуація в Україні і світі (хроніка 1 травня)

COVID-19 в Росії захворіли понад 100 тисяч осіб

COVID-19 в Росії захворіли понад 100 тисяч осіб Фото: з відкритих джерел

Смертельний коронавірус продовжує поширюватися по планеті - хворіють як прості громадяни, так і впливові політики. Число померлих за добу в світі перевищує 4 тисячі осіб. У Росії епідемія досягла лякаючих масштабів. Дійшло до того, що хворобу підчепив прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін. У зв'язку з цим Володимир Путін змушений був екстрено знайти йому заміну.

В Україні поступово пом'якшують карантин після численних звернень від підприємців, які опинилися на межі виживання. У той же час ситуація в лікарнях, де б'ються з коронавірусом, залишається далекою від ідеальної. Лікарі протестують через незадовільний рівень зарплати. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 1 травня.

22:53 У ВООЗ заявили, що темпи поширення коронавірусу в Білорусі є одними з найшвидших в Європі. Представник організації Батир Бердикличев заявив, що за показником кількості випадків на 1 мільйон населення Білорусь випереджає всі сусідні країни.

"Але при такому порівнянні важливо враховувати потенціал країн по проведенню лабораторної діагностики для виявлення інфікованих. Чим вище цей потенціал, тим краще і повніше країна може виявляти інфікованих. У Білорусі цей показник послідовно поліпшується", - зазначив представник ВООЗ.

22:24 Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що двомісячний карантин врятував Україну від італійського сценарію поширення коронавірусу:

"Ми прагнули не допустити повторення ситуації Італії, якій довелося впроваджувати сортування людей, кому надавати медичну допомогу, а кому не надавати. І нам це вдалось. 2 місяці карантину дали результат", - написав Ляшко в Facebook.

21:52 А ось у Великобританії число померлих знову зростає. 1 травня повідомили про смерть 739 осіб з діагнозом коронавірус. Загальна кількість летальних випадків в країні таким чином досягла 27 510. Варто відзначити, що в останні кілька днів статистика по померлих в Британії зростає, оскільки в дані почали включати не тільки померлих в лікарнях, як раніше, а й у будинках для людей похилого віку, хоспісах і так далі.

21:10 В Італії за останню добу зафіксовано 1965 нових випадків зараження коронавірусом і 269 смертей. 2349 осіб видужало, а кількість людей у відділеннях інтенсивної терапії продовжує знижуватися і становить 1578 осіб. На тлі того, що відбувалося в країні на піку епідемії, така динаміка не може не радувати, хоча кількість померлих все ще залишається високою.

20:36 У Польщі, не дивлячись на карантин і коронавірус, вирішили все ж проводити вибори президента 10 травня. Подобається це далеко не всім. Колишні президенти і прем'єри виступили з відкритим листом, в якому назвали голосування "псевдовиборами":

"Процедура голосування поштою в такій формі і в такий час, як пропонує правляча партія, є псевдовиборами. Ми не будемо брати участь в них. Ми сподіваємося, що кандидати і виборці, які поділяють наше занепокоєння щодо демократичного майбутнього Польщі, вчинять так само".

20:01 Зеленський виступив з регулярним відеозверненням до українців. У ньому він традиційно розповів про заплановані заходи з підтримки економіки і постраждалих від карантинних заходів українців, а крім того передав "полум'яний привіт" меру Черкас через рішення про часткове зняття карантину. Президент особливо підкреслив, що "привіт" передається не тільки від нього, а й від МВС з СБУ.

19:32 Голова лікарні в підмосковній Комунарці Денис Проценко,розповів про новий симптом захворювання. За його словами, у більшості заражених відзначаються висипання на руках і животі.

18:50 Українка Анастасія Зінченко, яка стала популярною в кінці лютого через відмову залишати тодішній епіцентр коронавірусу, Ухань, нарешті повернулася додому. У своєму Instagram вона опублікувала фото з рідного Херсона. Собачка, через яку дівчина-модель і відмовилася виїжджати, на фото також присутня.

"Я вдома. Коли прийде час і я зберуся думками і відпочину, я розповім вам історію про те, як ми повернулися додому. А зараз я насолоджуюся олів'є, шашликами, пловом і оселедцем під шубою. Всім хороших травневих свят. Мир. Праця. Травень", - написала Зінченко.

18:23 У Чернівецькій області коронавірусом заразилося півторамісячне немовля. Всього в області за 30 квітня виявлено 96 нових випадків. Найстаршому хворому - 83 роки.

17:58 У Хмельницькій області кількість підтверджених випадків коронавірусу наближається до 100. За даними обласної адміністрації, на 1 травня в області виявлено 98 випадків зараження, в тому числі 5 нових випадків, всі в Красилівському районі. Всього по області від коронавірусу вже видужали 26 осіб, померло 5.

17:27 У ще одній країні Європи вирішили відмовитися від деяких коронавірусних обмежень. У Болгарії влада скасувала обов'язкове носіння масок в громадських місцях. Радикальний крок в епоху пандемії.

16:43 Перше травня в епоху пандемії. Профспілки в Греції проводять мітинги з дотриманням дистанції. Напередодні організатори розмістили дорожню розмітку, яка вказує на правильні відстані, яких повинні дотримуватися учасники протесту.

16:01 У розвідувальних службах США переважає думка, що COVID-19 не створений людиною, а є природним коронавірусом, ендемічним для деяких видів кажанів, виявлених в Китаї, повідомило американське оборонне видання Military.

За їхніми даними, ймовірно, що вірус не призначався для військових цілей. Дослідження в Уханьскому інституті були частиною більш широких зусиль, які частково фінансуються урядами США і Канади, з вивчення патогенних мікроорганізмів коронавірусу, в яких брали участь кілька науково-дослідних інститутів.

15:32 Міністр юстиції Бельгії мабуть вперше взяв у руки маску:

14:58 Спеціальні пасажирські авіарейси з Бейрута (Ліван), Софії (Болгарія) і Ларнаки (Кіпр) доставили в Україну 400 пасажирів. Всі літаки прибули до міжнародного аеропорту "Бориспіль". Серед прибулих ні у кого не виявлено підвищеної температури тіла або скарг на наявність симптомів коронавірусу. Пасажири вирушили на двотижневу самоізоляцію.

14:30 Кількість жертв коронавірусу в Іспанії становить 24 824 людей, за минулу добу померла 281 людина. Вже другий день поспіль кількість загиблих залишається нижче 300.

13:52 На Мальдівах застрягли близько 500 туристів. За словами міністра туризму Алі Вахіда, з усіх туристів близько сотні застрягли в аеропорту Мале.

Уряд островів оплачує перебування частини туристів, які не можуть дозволити собі залишатися на Мальдівах.

13:11 Глава бюро ВООЗ в Білорусі Батир Бердикличев наполягає на терміновому посилення фізичного дистанціювання в країні, оскільки приріст нових випадків інфікування COVID-19 є одним з найвищих в Європі:

"При збереженні існуючої ситуації ми, швидше за все, будемо змушені спостерігати подальше зростання нових випадків".

За добу в Білорусі зафіксовано 846 випадків заражень. Загальна кількість інфікованих - 14 027 осіб.

12:48 Ізраїльські яхтсмени відзначили парадом анонсоване зняття "морського карантину". Вони вийшли у відкрите море, щоб пройти вздовж узбережжя від Хайфи до Ашкелона і назад.

Як правило, морський парад влаштовується в День незалежності Ізраїлю. У цьому році він відзначався 29 квітня, коли проходив малий повітряний парад, але морського параду не було.

12:22 Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов засудив пом’якшення карантину, ініційоване Черкаською міською радою:

"Рішення відкрити магазини і торгові центри, а також тераси в закладах громадського харчування може звести нанівець роботу, проведену протягом останніх 1,5 міс. Діям влади буде надана оцінка, в тому числі правоохоронних органів. Я засуджую такі дії, бо вони ставлять під загрозу життя і здоров’я людей".

11:55 Число заражень коронавірусів в Росії за останній день досягло 7 933. Всього COVID-19 діагностований у 114 431 жителя країни. За весь період пандемії від захворювання померли 1 169 росіян, а одужали 13 220.

7933 випадки - рекордний добовий темп приросла числа виявлених випадків коронавірусу в Росії. Попередній рекорд був встановлений лише напередодні - кількість нових заражень 30 квітня вперше переступила позначку в 7 000 випадків за день.

11:32 У ПАР люди вишикувалися в 4-кілометрову чергу за їжею через голод, викликаний пандемією.

11:07 У Києві за минулу добу у 52 людей лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус. 11 із них - медики.

На сьогодні в столиці вже 1453 підтверджених випадки COVID-19. Захворіли 33 жінки віком від 20 до 88 років, 14 чоловікiв від 20 до 60 років ,2 дівчинки 4 та 7 років та 3 хлопчики - від 7 до 16 років.

Також столиці виявили осередки захворювання та закрили на карантин 2 гуртожитки. Один - на вулиці Бажова, де виявили 1 хворого та 60 осіб, з якими він контактував. Другий - на вулиці Бойчука. Там 5 хворих і серед контактних осіб- усі мешканці гуртожитку.

10:44 За останню добу в Росії підтверджено 7933 нових випадки коронавірусу в 85 регіонах. З них 44,5% не мали клінічних проявів хвороби. Зафіксовано 96 летальних випадків. За добу в Росії повністю одужали +1601 осіб.

10:31 Карта з даними по областях:

10:06 За добу в Україні приріст +455 хворих. Всього у нас 10 861 підтверджених діагнозів. +11 смертей і +175 видужань за останню добу.

09:47 Кіпр з 9 червня відновить роботу аеропортів та дозволить посадку пасажирських літаків. Разом з аеропортами запрацюють на прийняття круїзних суден також і порти. Повноцінну роботу відновлять також готелі, ресторани та кафе.

Завершальна четверта стадія скасування обмежень запланована у країні на 14 липня, коли запрацюють кінотеатри та казино, а також будуть дозволені концерти й фестивалі.

09:19 Розробка вакцини проти трьох відомих типів коронавірусу може зайняти від одного до півтора року та потребуватиме додатково $2 млрд. Про це йдеться у заяві керівництва Світового банку:

"Для розробки трьох вакцин проти коронавірусу протягом наступних 12-18 місяців знадобиться $2 млрд додаткового фінансування. Ця сума не включає витрати на виготовлення та доставку вакцини".

Водночас, самого додаткового фінансування недостатньо для того, щоби вакцину можна було ефективно використати.

"Нам потрібно створити справедливу глобальну систему розподілу, щоби гарантувати, що всі країни, включаючи найбідніші, матимуть рівний доступ до вакцин після її виготовлення", - підкреслили у Світовому банку.

08:56 Союз Коморських Островів (держава в Індійському океані між Мадагаскаром і східним узбережжям Африки) підтвердив перший випадок зараження коронавірусом на території країни.

Таким чином на африканському континенті залишилася тільки одна держава, де немає підтверджених хворих COVID-19 - це Лесото.

08:35 Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков запевняє, що на коронавірус захворіли максимум 10-15 народних депутатів. При цьому він підкреслив, що називає ці цифри "з запасом, навіть з урахуванням тих, хто, можливо, захворів, але про це не так публічно заявив".

08:12 У Швеції влада міста Лунд вирішила розкидати курячий послід у головному парку, щоб уникнути поширення COVID-19 через скупчення людей. За словами міського голови Лунда Філіпа Сендберга, у містечку розкидають 1 тонну посліду.

"Ми не хочемо стати епіцентром коронавірусу, тому робимо все можливе, щоб підживити газон та зберегти здоров'я людей", - сказав він.

За останніми даними, у Швеції зафіксували 21 092 випадки зараження коронавірусом, з них 2 586 людей померли.

07:47 В Німеччині, де уряд планував послабити карантин з 4 травня, четвертий день поспіль показники захворюваності продовжують зростати. За останню добу COVID-19 заразилося 1 478 німців. Однак в цілому вже близько 75% осіб, що складають статистику захворюваності, вилікувалися від коронавірусу.

07:40 Китайська влада не допустили експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я до участі в розслідуванні розслідуванні про походження COVID-19. Про це заявив представник ВООЗ в КНР Гауден Галеа. За його словами, в Китаї вже ведеться національне розслідування.

"Ми знаємо, що національне розслідування (Китаю, - ред.) вже ведеться, але на цій стадії ми не були запрошені до участі. ВООЗ продовжує здійснювати запити до структур охорони здоров'я та органи влади Китаю", - сказав Галеа.

Він також додав, що китайські власті не надали ВООЗ доступ до документації двох вірусологічних лабораторій в Ухані.

07:17 На Буковині за минулу добу офіційно підтверджено ще 96 випадків зараження на коронавірус, із них 28 – у Чернівцях. Лабораторний центр дослідив 470 нових зразків. Загальна кількість інфікованих в області складає 1667 осіб.

06:55 Рада директорів Світового банку 30 квітня затвердила додаткове фінансування у розмірі 150 мільйонів доларів США з метою розширення та вдосконалення соціальної допомоги в Україні сім’ям з низьким рівнем доходу.

У рамках додаткового фінансування 50 мільйонів доларів буде направлено на заходи боротьби з поширенням пандемії COVID-19. Ці кошти допоможуть збільшити розмір та пришвидшити виплату допомоги в рамках програми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та програми житлових субсидій. Одноразові виплати будуть також надаватися літнім людям та одержувачам соціальної допомоги у зв'язку з інвалідністю.

06:30 Станом на цей час загальна кількість померлих в світі від коронавірусу складає 233 388 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 62 996 осіб, в Італії - 27 967 осіб, Великій Британії - 26 771, Іспанії - 24 543 і у Франції - 24 376. У Китаї в цілому - 4 637. Всього в світі 3 256 846 інфікованих.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 069 434), Іспанія (213 435), Італія (205 463), Велика Британія (172 481), Франція (167 299), Німеччина (163 009), Туреччина (120 204) і Росія (106 498).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося