RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Через рік після перемоги: чому за океаном валиться Байден

Довіра до президента США впала. І на це є чимало причин

Довіра до президента США впала. І на це є чимало причин Фото:

4 листопада 2020 року в США відбулися президентські вибори, на яких Байден набрав 51,3% голосів. Рівно через рік - 4 листопада 2021 року - за повідомлення агенства Reuters, рейтинг схвалення дій Байдена становив 48%. Проти його дій виступили 47% опитаних американців. Авторитетний у США агрегатор електоральних опитувань FiveThirtyEight дає ще більш сумну картину - 50,4% американців не схвалюють політику Байдена. Американський Інститут дослідження громадської думки Ґеллапа, посилаючись на власні опитування, відзначає, що найнижчий рейтинг у Байдена був у жовтні цього року - 42%, а найвищий - 57% - ще наприкінці січня і початку лютого. Хоча Байдену вдалося уникнути різкого провалу рейтингів, які були в перший рік каденції Білла Клінтона і різких перепадів, як у Буша-старшого чи Рональда Рейгана, і все ж рейтинг у нинішнього президента за перший рік - найнижчий серед попередників, за виключенням Дональда Трампа, рейтинг якого усі роки тримався на рівні приблизно 40%, і Джеральда Форда, котрий "відзначився" 34,8 "пунктами" на початку президентства. Про причини повільного але впевненого падіння рейтингів Байдена "Апостроф" поспілкувався із експертами із США та України.

Позитиви є

Першою найбільш помітною перемогою Байдена став успіх вакцинації в перші місяці його президентства, кажуть експерти. На день його інавгурації 20 січня тільки 1% американців були вакциновані. За перші сто днів було введено більше 200 мільйонів вакцин і 30% американців були вакциновані повністю. Зараз повністю вакциновані близько 60% американців.

Зараз адміністрація Байдена планує прийняти рішення, щоб у із наступного року в компаніях, де понад 100 співробітників, усі були щеплені або тестовані. Американський професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті Ґрант Ріхер вважає, що успіхів у вакцинації вдалося домогтися завдяки економічним стимулам.

Щоправда, за його словами, переконати все населення вакцинуватися Адміністрації Байдена все рівно не вдалося. "Ми все ще нація людей, вражених "ковідом". Нам далеко до повернення до нормальності. Люди виснажені, налякані, їм тривожно і некомфортно", - відзначає політолог.

Магістр політології Католицького інституту в Парижі Ульріх Буна вважає, що ще один успіх Байдена полягає у тому, що він позбувся негативних наслідків роботи свого попередника Дональда Трампа як усередині США, так і на міжнародній арені.

"У перші дні роботи Байден видавав розпорядження в шаленому темпі – він повернувся до Паризької кліматичної угоди, ВООЗ, спробував посилити зв’язки з головними союзниками через альянси QUAD (Чотирьохсторонній діалог з безпеки - входять США, Індія, Австралія та Японія - "Апостроф") і AUKUS (тристоронній оборонний пакт, утворений Австралією, Великою Британією і США - "Апостроф"). Байден прибрав заборону для мусульман на в’їзд у США, практику розділення батьків-нелегалів і їх дітей, дозволив трансгендерам ставати військовими", - відзначає Буна.

"Головним позитивним результатом першого року перебування Байдена при владі стало зниження емоційного напруження в американській політиці. Стосунки між демократами та республіканцями, як і раніше, сповнені ненависті, але відносна стриманість Байдена має значення, - особливо в порівнянні з напруженістю, викликаною постійними твітами Трампа", - говорить ад'юнкт-професор університету Джона Хопкінса, колишній кореспондент FinancialTimes в Москві Девід Саттер.

Одним із позитивних результатів є приняття інфраструктурного проекту, який Палата представників ухвалила 5 листопада. Для його реалізації планують виділити 1 трильйон доларів.

Інфраструктурний проект варто було прийняти і він може стати найбільш успіхом Байдена за весь перший рік, оскільки він передбачає будівництво доріг, залізниць, водогонів, які дійсно потрібні американцям, вважає колишня радниця американського президента Джорджа Буша-молодшого і дипломат Держдепу США з часів президентства Рональда Рейгана Дебра Кейган. Однак є інший документ – "Закон соціального благополуччя", написаний, як вважає Кейган, прогресивістами і соціалістом Берні Сандерсом, головним конкурентом Байдена на праймеріз минулого року - і його вона вважає недостатньо якісним.

Буна хоч і жартує, що апетити у цього закону, як у велетня Ґарґантюа, персонажа сатирико-філософського роману французького письменника XVI ст. Франсуа Рабле, але відзначає - інфраструктурні зміни уже давно назріли. Проте, каже французький експерт, це не реформа на майбутнє - це просто вирішення поточних питань.

Але негативів - більше

Зараз демократи мають більшість в обох палатах Конгресу – у Сенаті їх перевага, правда, висить на волосині, а ось у Палаті представників перевага значно більша. Але просувати свої ідеї демократи не можуть не лише через протистояння з республіканцями, а й через конфлікти між різними угрупуваннями всередині партії. "Байден не доклав зусиль, аби поговорити зі своєю партією із раціональної точки зору – і це найбільша його невдача", - вважає Саттер.

"Багато прогресивістів із лівого крила Демпартії очікували, що президентство Байдена стане запорукою змін і соціального прогресу, особливо для найбідніших та нацменшин. Але, на жаль, "Нового курсу" чи "Великого суспільства" (революційні політичні програми президентів США Франкліна Рузвельта і Ліндона Джонсона відповідно, - "Апостроф") у Байдена не вийшло", - констатує Буна.

Це - одна з підвалин до падіння довіри до Байдена.

"Ліве крило Демпартії розчароване через відсутність успіху в питаннях зміни клімату, виборчих прав і доступу до голосування, реформи поліції, регулювання зброї, підвищення податків для людей із вищими заробітками та соціальних витрат, які допомогли б бідним і робітничому класу. Республіканців злить те, що в своїй риториці Байден погоджується з лівим крилом Демпартії. Також вони дратуються через історичний рівень бюджетних витрат, а також підвищення деяких податків", - пояснює Ріхер.

Запропонований Байденом план законопроекту Build Back Better, який закладає 1,75 трильйони доларів на розширення соціальних прав і "зеленого" господарювання, застряг у Сенаті через консервативну частину Демократичної партії, а інший - інфраструктурний проект - також довго "провисів" у Палаті представників. Там ліберальні демократи заявили, що не дадуть йому ходу, поки "ВВВ"-план не отримає "зелене" світло у Сенаті.

"Цей внутрішній конфлікт між демократами повністю зв’язує руки Байдену. І це пояснює, чому рейтинг підтримки Байдена падає постійно і прямує до найнижчого серед усіх президентів США після першого року президентства, за виключенням Трампа", - каже Буна.

Найбільш вражаючий провал

Найбільш вражаючою невдачею Байдена став катастрофічний відступ із Афганістану, вважає Буна.

"Кадри того, як Талібан захоплює цілу країну після відступу американців, і того, як натовпи біженців роблять усе можливе, щоб потрапити на борт американських літаків – це величезна удар по американському авторитетну на світовій арені. І хоча США відновляться, фото із Кабула залишаться в підручниках із історії, як і фото падіння в’єтнамського Сайгону в 1975 році", - говорить французький експерт.

З ним погоджується і Саттер. "Байден зміцнив позиції ісламських фанатиків у всьому світі. Президент зробив те, що ніколи не повинен робити – віддав перемогу ідеологічному противнику", - говорить журналіст.

"Афганістан - це помилка не лише Байдена. Афганістан – результат тривалих та систематичних помилок п'яти американських президентів. Мені важко уявити ситуацію, в якій виведення військ США з Афганістану пройшло б гладко і США змогли б продовжити стримувати Талібан. Але те, наскільки швидко впав Кабул і наскільки сильно помилилася у своїх розрахунках розвідка - це і є найбільший провал", - підкреслює експертка із зовнішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Мія Віллард.

Загалом, розчарування в американському суспільстві посилюється через високі очікування.

"Джо Байдена обрали через його обіцянки, що демократія і свобода будуть в центрі його політики. Але в більшості випадків це були лише слова", - говорить Буна.

Як приклади, французький експерт називає брутальні репресії щодо мігрантів на кордоні із Мексикою, які нагадують часи адміністрації Трампа. "Офіс Байдена не змінив курс щодо Куби і продовжує підтримувати режими як у Єгипті. Навіть повернення до Іранської ядерної угоди стає все більш і більш складним", - говорить Буна.

"Проблемна міграційна політика – це одна із нинішніх проблем. У серпні прикордонники зупинили 200 тис. мігрантів – вони йдуть із Гватемали, Сальвадора тощо. Я розумію, чому це стається – через корупцію і слабку економіку в їх країні. Але з ними треба щось вирішувати, бо вони впливають на нашу економіку", - бідкається Кейган.

"Байдена обрали завдяки підтримці прогресивістів. Але більшість американців – центристи, вони не крайні праві і не крайні ліві. Те, що відбувається у Нью-Йорку чи Каліфорнії не відображає загальний погляд американців. Порядок денний Байдена викрали крайні ліві, які не говорять за все населення", - говорить Кейган.

Зокрема, у ліберальних штатах Нью-Йорку та Каліфорнія пропонують ввести податок на дохід у розмірі 61%, а рівень насилля у Нью-Йорку із застосуванням вогнепальної зброї зріс удвічі порівняно з минулим роком.

Разом з тим, популярність демократів на фоні їх "лівих" ідей починає падати. Мія Віллард згадала, що недавно представник демократів програв губернаторські перегони в одному із найбільш ліберальних штатів – Вірджинії. А рік тому Байден переміг там із відривом у 10%. До речі, саме в цьому штаті точилися чи не найзапекліші баталії щодо "критичної расової теорії", яку почали викладати дітям у школі.

"Байден говорить правильні речі про забруднення довкілля. Він говорив цього року правильні речі на кліматичному саміті СОР 26. Але проблема в тому, що клімат не має кордонів. На жаль, все що зробив уряд Байдена – це підвищив податки для американських енергетичних, нафто-газових компаній. Байден зробив прекрасну промову про забруднення навколишнього середовища метаном – воно приблизно у 80 разів отруйніше для атмосфери, ніж вуглекислий газ. А через три хвилини під час прес-конференції він закликав Росію і країни ОПЕК видобувати більше нафти і газу! Ніби кліматичні зміни стаються лише в США! І більше того, головний метановий забруднювач – це Росія! Її газові труби протікають від 3 до 15 разів частіше, ніж у інших країн. Тож проблема адміністрації Байдена в тому, що з одного боку вони кричать про зміни клімату на кожному кроці, а з іншого – знімають санкції із "Північного потоку-2" і хочуть дати Росії можливість бути ще більшим забруднювачем. Китай минулого тижня відкрив 7 нових вугільних електростанцій – ви в Україні розумієте, що це таке. І з боку адміністрації Байдена нема жодної відповіді! Тож заяви Байдена дуже сильно відрізняються від його дій", - розповідає Кейган.

Слогани Байдена і Трампа - різні, політика - одна

Коли Джо Байден заявив про бажання балотуватися, більшість вбачали у ньому транзитного президента - без реформістського порядку денного і з основною метою заспокоїти політичні процеси після "ери Трампа", говорить Ульріх Буна. Його приємно вразив дійсно реформаторський підхід президента до багатьох питань.

"Схоже, що Байден хотів би, аби його пам’ятали як Ліндона Джонсона, котрий прийшов після убивства Кеннеді і зміг провести деякі неочікувані реформи в громадських правах, охороні здоров’я й освіті. Шкода, що реалізація реформістського порядку денного застрягла, в тому числі в його власному таборі", - каже французький експерт.

Ріхер разом з тим відзначає, що для нього сюрпризом є економічна стабільність у США.

"Судячи з усього, фондові ринки люблять Байдена. Незважаючи на ковід, проблеми з поставками товарів і сировини і безробіття", - відзначає політолог.

Але міжнародна спільнота очікувала на повернення сильної адекватної Америки, яка поважає старі угоди і на яку можна покластися.

"Хоча Байден і не принижує своїх партнерів, як Трамп, США самостійно вирішили вийти із Афганістану. Також вони не надто потурбувалися про союзників в Центральній Європі, коли вирішили зняти санкції і "Північного потоку-2". Схоже, що слоган Байдена America is Back не сильно відрізняється від America First Трампа", - вважає Буна.

Ріхер відзначає, що Байдену все менше довіряють всередині США, зокрема щодо питання обігу зброї. Під час кампанії він чітко говорив, що буде домагатися додаткових обмежень на володіння зброєю, але натомість лише створив проблеми законослухняним громадянам, вважає експерт.

А Саттер просто констатує, що багато хто ідеалізував Байдена, бо вбачав в ньому альтернативу Трампу – і тепер ці люди розчаровуються.

"Я б рекомендував йому більш агресивно та позитивно формулювати та захищати більш центристський підхід. Нехай кине виклик лівим ще трохи! Місцеві вибори на початку листопада свідчать про те, що багато громадян відчужуються від деяких політичних ініціатив лівих і їх поглядів", - радить Ріхер.

"Байден має показати, що лідер – він, а не якісь двадцять чи тридцять прогресивістів", - дотримується тієї ж думки Кейган.

"У Байдена є рік на те, щоб провести реформи, інакше він буде приречений через бездіяльність", - підсумовує Буна.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів