RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Альтернатива ЄС: чого добивається від України Борис Джонсон

Британський прем'єр пропонує Україні взаємовигідний формат співробітництва

Британський прем'єр пропонує Україні взаємовигідний формат співробітництва Фото:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон запропонував президентові України Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та стане альтернативою ЄС. Новий альянс збере країни, об'єднані недовірою до Брюселя, а також незадоволених відповіддю Німеччини на агресію Росії. Про те, навіщо Великій Британії та особисто Борису Джонсону знадобився новий союз з Україною, чи потрібен він Києву і чи реальна альтернатива ЄС для України, "Апострофу" розповів експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

До новини про "Співдружність", яку нібито хоче створити Джонсон багато питань, бо британці на офіційному рівні підтримують вступ України до Євросоюзу. Тому робити офіційне протиставлення ЄС нелогічно. Ми вже мали союз Лондон-Варшава-Київ, і тоді всі говорили, що він стане альтернативою для ЄС, але він себе так не позиціонував. Також я не впевнений, що у фінальній версії таке об'єднання позиціонуватиме себе як альтернатива ЄС. Швидше це буде щось на кшталт Вишеградської четвірки, де леймотивом був девіз "ми хочемо, щоб одна з наших країн вступила до ЄС і ми їй у цьому допоможемо". Крім того, слід розуміти, що ми вже маємо згадану вище вісь Лондон-Варшава-Київ, тоді чому ми говоримо про новий союз, якщо ми могли б розширити старий? Тобто тут є дуже багато нестиковок.

Проте й певна логіка у такому проекті є. Навіщо ця ініціатива Джонсону? Він зараз входить у новий етап конфлікту з ЄС, причому у досить жорстку фазу. Це стосується як питання з ірландським кордоном, яке так і не було вирішено, так і торговельної домовленості з ЄС, яка так і не була створена, та пакту про рибальство. По суті зараз Великобританія хоче вийти з Північноірландського протоколу, на що ЄС відповідає, що це означатиме вихід із договору про Брекзіт. Тобто, є повний розрив всього, що було підписано за останні 5 років на цю тему. І тут постає питання про те, що такі кроки знищать повністю всі відносини між ЄС та Великою Британією, а значить їм треба якось домовлятися. Звідси випливає, що Джонсону потрібно зібрати "колоду" для нової партії, тобто набрати своїх прихильників та союзників по всій Європі, щоб у нього була підтримка та команда, з якою можна протистояти Брюсселю. Тому що й у Польщі є питання з Брюсселем, наприклад, питання з Конституційним судом та розмежуванням національного та європейсого права, і так далі. У нас до Брюселя питання: де наш кандидатський статус і де наше членство в ЄС? Тобто бачимо, що проект Джонсону вигідний, оскільки це вписується в його геополітику.

Водночас слід розуміти, що зараз у Великій Британії зовнішня політика — це єдине, за що хвалять Джонсона всі. Навіть опозиція не може йому сказати, що він неправий на цьому треку. Тому ще одна ініціатива – плюс один пункт у політичну скарбничку Джонсона. Справа в тому, що британському прем'єру вже чітко сказали його однопартійці, а саме лідер шотландських консерваторів, що як тільки Україна переможе, Джонсон має піти у відставку. Це не означає, що Джонсон відтягуватиме перемогу, бо британці трохи по-іншому оцінюють успіх. Для них успіх це звільнення території, санкції та тиск на Росію, нові союзники. Джонсон розуміє, що якщо перемоги не буде — він ще швидше піде у відставку. і Джонсон чудово це розуміє.

Для нас пропозиція Британії теж вигідна, бо йдеться про об'єднання країн, які найсильніше нам допомагають, адже всі країни, які озвучуються як учасники цієї ініціативи, перебувають у п'ятірці лідерів за допомогою України у відсотковому співвідношенні до свого ВВП. Тобто ми отримаємо ще більшу допомогу, яка буде більш скоординованою, що дуже важливо. Ну і звичайно, це буде показник того, що Росії є комусь протистояти. Тобто тут уже не буде такої історії як із ЄС, коли заявляється, що 6-й пакет санкцій є, але ухвалити його не можуть. В даному випадку мова буде про те, що є низка країн, які протягом декількох годин можуть прийняти певні обмеження. Тобто і для нас, і для британців, поляків і балтійців — це досить вигідна ініціатива.

Окрім іншого, ця ініціатива цілком життєздатна. Якщо ми, знову ж таки, згадаємо формат Лондон-Варшава-Київ, який заснували перед війною, то можемо відзначити заяви Анджея Дуди, що в рамках цього формату вже збільшився товарообіг, а Джонсон заявляв, що це політичний форпост Великобританії. Життєздатне це об'єднання з однієї простої причини є прагматичною політичною зацікавленістю всіх сторін. Британці вбачають у цьому геополітику, поляки вбачають у цьому числі протистояння з ЄС, а українці – перспективи членства в ЄС. І ось тут криється відповідь на запитання, чи ця ініціатива стане альтернативою Євросоюзу. Справа в тому, що британці з іншими передбачуваними учасниками ініціативи підписали декларацію, що вони підтримують вступ України до ЄС, а Британія заявила, що незважаючи на Брекзит, вони не проти членства України в ЄС. Іншими словами, для України це теж крок у ЄС. По суті, нова британська ініціатива буде швидше за фасилітатором нашого членства в ЄС, а не його замінником.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів