RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Яструб" Трасс проти обережного Сунака: хто стане наступником Джонсона

До 5 вересня стане зрозуміло, хто із двох британських топ-політиків стане прем'єром

До 5 вересня стане зрозуміло, хто із двох британських топ-політиків стане прем'єром Фото:

Поки опальний голова британського уряду цілить в крісло генсека НАТО, прем'єрська гонка в Британії набирає обертів. В ній залишились лише двоє кандидатів - міністр закордонних справ Ліз Трасс та міністр фінансів Ріші Сунак. Кілька раундів теледебатів поки не виявили очевидного фаворита. Про "козирі" та слабкі місця кандидатів, їх шанси очолити уряд Її Величності, а також про українське питання у їхній риториці – читайте в матеріалі "Апострофа".

Після оголошення про відставку друга України Боріса Джонсона між представниками правлячої Консервативної партії розпочалась гонка за посаду голови уряду, що врешті визначила двох фаворитів. Атмосфера суперництва між Ліз Трасс та Ріші Сунаком, загострюється все більше. Доходить до містики, як на останніх дебатах: тільки-но Трасс почала говорити про Путіна та його підступні дії - знепритомніла і впала ведуча шоу, дебати довелося перервати. То з чим підійдуть суперники до фіналу гонки, результати якої оголосять 5 вересня?

Внутрішні проблеми та зовнішні комбінації

На думку кандидата історичних наук, експерта-міжнародника Єгора Брайляна, основна інтрига полягає в тому, скільки людей зможе мобілізувати кожен з кандидатів, адже криза в британському політикумі дуже серйозна: російсько-українська війна лише поглибила наслідки пандемії коронавірусу та виходу з ЄС, тому кожен з кандидатів у прем'єри має не обіцяти, а щось робити.

"Думаю, Трасс буде грати на зовнішньополітичному порядку денному, а Сунак буде грати на питаннях економіки, адже його основний меседж і риторика зводиться до того, що під час коронавірусу саме він був ефективним менеджером. Разом з тим, до нього є багато питань - наприклад, у нього була грін-карта США, проблеми з податками дружини і так далі. Загалом за Сунака виступає помірковане крило консерваторів, а праве крило, жорсткі "брекзитери" - виступають за Трасс", - каже "Апострофу" Брайлян.

Він додає, що Трасс поки що обіцяє знизити податки, але одна ця обіцянка усіх серйозних питань не вирішить. Тут варто звернути увагу хоча б на дуже серйозну проблему з житлом: його будівництво надто дороге, а "комуналка" - надвисока.

Говорячи про різницю між Сунаком і Трасс треба відділити їх зовнішньополітичну та внутрішньополітичну позицію, хоча в останній відмінності в риториці будуть меншими, каже експерт Ради зовнішньої політики "Українська Призма" Олександр Краєв.

"Якщо говорити про внутрішньополітичну позицію, - Трасс відноситься до правого крила консерваторів. Фактично вона залишилась єдиним лідером "джонсонівців", тобто тих, хто виводив його на вищі щаблі влади. Вона залишалася з прем'єром до кінця. Їй нелогічно було б змінювати свою позицію, тим більше це приносить їй позитивні результати. Коли Трасс питали про економічну та соціальну політику, вона робила наголос на доступності. Тобто доступність роботи, кредитів, можливостей, житла. Трасс апелює до "консервативних консерваторів", щоб показати, що раніше було краще, і вона це "раніше" поверне. Тобто політика Трасс не дуже відрізняється від того, що пропонує Сунак, просто це подається під іншим інформаційним соусом", - каже експерт.

Що ж стосується Сунака, то він постійно презентує себе як вивірений і повний центрист. Його ставка зводиться до того, що після внутрішньополітичних баталій усередині консерваторів та зовнішніх битв з лейбористами, ліберальними демократами та шотландськими націоналістами його фігура стане об'єднавчою та дозволить уникнути можливої політичної кризи в подальшому. Тому Сунак грає від позиції "все для всіх буде добре", ніяких вибриків вправ чи вліво. Так він пробує взяти більше голосів. На перших етапах це дійсно допомагало, він тоді набрав голоси або молодих консерваторів, або тих, хто не визначився, або яскравих опонентів Джонсона, зазначає Олександр Краєв.

"Якщо говорити про внутрішньополітичну програму Сунака, то він робитиме ставку на продовження кампанії по створенню робочих місць, дешевих кредитах для малого та середнього бізнесу, реставрації житла, відновленню великих комунальних програм, які почались ще за першого року прем'єрства Джонсона. По суті, це продовження політики, яку він вів на посаді міністра фінансів в уряді Джонсона", - додає експерт.

Говорячи про зовнішньополітичну позицію кандидатів, варто згадати і їх ставлення до України. Так, Сунак різко висловлювався проти Росії, активно підтримував лінію Джонсона по підтримці України, але з огляду на свою посаду міністра фінансів мало висловлювався про Україну, бо це не входило в його повноваження. Проте асигнації Україні затверджувались без жодних заперечень казначейства, і Сунак деякі з ним сам лобіював і просував.

Що стосується Трасс, то зовнішньополітична сфера це її козир, тому що вона стала відома саме завдяки зовнішній політиці, була активним спікером, ініціювала величезну кількість проектів не лише з Україною, а й іншими країнами. Наприклад, новий договір з країнами Співдружності, рамкова оборонна угода з Японією, AUKUS - всі ці великі проекти втілювала саме вона. Також Трасс багато працювала у відновленні тісних відносин зі США. Усі ці "козирі" вона активно використовувала під час дебатів.

Єгор Брайлян відзначає, що українська тема присутня на виборах голови уряду, але вона практично не впливає на хід голосування, тобто міжнародні теми незначно можуть змінити позиції кандидатів на відміну від внутрішніх викликів. Хоча вони й спричинені міжнародними факторами.

Шанси рівні?

На перший погляд, наразі позиції Трасс та Сунака рівнозначні, бо одні опитування дають результати 62% на 38% з перевагою Сунака, а інші віддають таку ж перевагу Трасс, каже Єгор Брайлян.

Він звертає увагу на те, що в разі перемоги Трасс допомога Україні може стати більш інтенсивною, якщо ж в гонці переможе Ріші Сунак – допомога, скоріше за все, залишиться на тому ж рівні, що є зараз, хоча з певністю про це прогнозувати важко: справа в тому, що Сунак про міжнародні теми не говорить взагалі.

З головним фінансистом королівства, до речі, пов'язаний шлейф скандалів, один з яких стосується зовнішньої політики. Справа в тому, що його жінка володіє 400-мільйонним пакетом акцій в ІТ фірмі, власником якої є її батько. Це індійська компанія, в якої офіс знаходиться... в Москві. Сунака багато питали, чи не буде ця обставина перепоною для адекватної позиції щодо Росії, і поки що він від цих питань буквально втікав, не надаючи адекватної відповіді. І це насторожує, адже демонструє його слабину. На якій його за найменшої нагоди зможуть ловити в Кремлі.

За словами Олександра Краєва, Сунак поки що має більше голосів, ніж у Трасс, просто в силу своїх центристських позицій, але зараз букмекери кажуть, що в прямому протистоянні у нього шансів менше, адже центризм перестає працювати.

Окрім сімейного бізнесу в Росії проти Сунака можуть зіграти скандали стосовно його податкового резидентства США. Адже виходить, що він - найбагатший міністр в нинішньому уряді - платить податки у бюджет США. До того ж його дружина - громадянка Штатів.

До того ж він брав участь у всіх ковідних вечірках Джонсона, при цьому настроївши проти себе всіх, хто підтримував прем'єра, в якого загалом в партії досить непогана підтримка навіть зараз.

"Тому шанси Сунака доволі примарні, але Трасс треба боротися, тримати лінію і продовжувати бути максимально медійною – тоді кращий для України варіант зможе перемогти", - підсумовує експерт. Часу для того, щоб остаточно переважити шальки терезів на свою користь, у пані Трасс достатньо. Ім'я нового прем'єр-міністра Великобританії мають назвати 5 вересня.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів