RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підрив Кримського мосту: росіянам передали важливий сигнал

Підірваний міст – гарний аргумент для Заходу аби надати Україні більше зброї та підтримки

Підірваний міст – гарний аргумент для Заходу аби надати Україні більше зброї та підтримки Фото:

У суботу вранці, 8 жовтня, країну-агресора позбавили одного з ключових символу її експансійної політики - Кримського мосту. Про те, які міжнародні наслідки матиме ця святкова для українців подія, "Апостроф" поспілкувався з політичним експертом Віталієм Балою.

Підрив моста - дуже символічна подія, так як і сам Кримський міст був символом. В Україні дуже довго чекали на цю новину. На мою думку, це суперважлива подія саме з моральної точки зору: вона ще більше переконує громадян України в тому, що наша держава здобуде в цій війні перемогу. Це і сигнал для зовнішнього світу в контексті можливостей ЗСУ та наших спецслужб, які здатні провести таку операцію. Тому чим швидше нам даватимуть необхідну кількість і номенклатуру зброї, яку ми просимо - тим швидше ми переможемо.

Стосовно бурхливої реакції російської верхівки на підрив моста, то треба враховувати, що там ситуація вже була непроста в контексті контрнаступу України на Сході и Півдні. Але ця подія більш символічна для простих громадян Росії. Все більша їх кількість буде розуміти, що йде реальна війна, а ніяка не "спецоперація", і Збройні сили України здатні не лише оборонятися, а й активно відвойовувати українські землі. Тобто, з точки зору деморалізації та демотивації росіян підрив моста – дуже хороша річ. Їм же кричали, що "візьмуть Україну за три дні". Натомість наше суспільство ця новина навпаки сильно мобілізує.

Росія повсякчас лякала, що якщо станеться щось схоже на підрив моста – вони будуть робити якісь "страшні речі" у відповідь, дехто навіть "Судний день" обіцяв. Але вони і так чинили звірства, жахливі речі проти мирного населення, ракетні обстріли, запуски безпілотників-камікадзе. А тепер вони всі отримали чіткий сигнал: дивіться, ми і до вас можемо добратися.

Читайте: Акела промахнувся: що чекає на Путіна після підриву Кримського мосту

Звісно, росіяни можуть посилити тиск на мирну інфраструктуру України та на населення, але за великим рахунком навряд чи відбудеться щось неочікуване, щось гірше, ніж було. Звісно, вони знову можуть почати погрози ядерною, хімічною чи біологічною зброєю. Але про якісь чергове перетинання "червоних ліній" в російському розумінні говорити немає сенсу після 24 лютого: це все було "взяття на понт", шантаж та блеф. І в той час, коли вони творять реальні звірства, знову говорити про якісь лінії – нісенітниця. Чи зроблений підрив нашими спецслужбами, чи якимись представниками відповідних служб Заходу – не важливо: він став аргументом, щоб підтримка України посилилась, щоб нам нарешті давали танки і літаки, а також засоби ППО – тобто позиція тих партнерів, друзів та союзників України, хто промотував нам надання саме цих видів зброї, посилилась.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів