RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велика двійка: з чим Трамп приймає Сі Цзіньпіна

Лідери США та Китаю обговорять Північну Корею і взаємну торгівлю

Лідери США та Китаю обговорять Північну Корею і взаємну торгівлю Президент США Дональд Трампа і голова КНР Сі Цзіньпін. Фото: Facebook President Donald J. Trump

На першій зустрічі з лідером Китаю президент США спробує підштовхнути КНР до більш рішучих кроків щодо Північної Кореї. КНДР розвиває свою ядерну програму і, на думку Вашингтона, являє собою велику небезпеку. Тому перед зустріччю Трамп своєю риторикою підвищує ставки. Крім того, лідери "великої двійки" напевно обговорять двосторонню торгівлю, адже Пекін все ще побоюється, що США розв'яжуть проти Китаю торгову війну.

6-7 квітня у Флориді відбудеться одна з найважливіших на цей час зустрічей президента США Дональда Трампа — дводенний саміт з головою КНР Сі Цзіньпіном. Їй передували візити на більш низькому рівні. У кінці лютого Трамп прийняв у Білому домі члена Держради КНР Ян Цзечі, зазначивши, що країни повинні зміцнити контакти на вищому рівні і взаємодіяти в міжнародних справах. Держсекретар США Тіллерсон відвідав Китай у ході свого азіатського турне в березні (крім Китаю, у програмі були Японія і Південна Корея), провів спільну прес-конференцію зі своїм китайським колегою, міністром закордонних справ КНР Ван І, а потім і зустріч з Сі Цзіньпіном.

Тоді Тіллерсон заявив, що США і Китай відчувають нагальну необхідність вирішення проблеми Північної Кореї, яка перед цим провела випробування ракетного двигуна високої тяги, назвавши його "новим народженням" ракетної промисловості КНДР, а також випустила чотири балістичні ракети, які впали в межах виключної економічної зони Японії в Японському морі. Проте вже незабаром Трамп в характерному для себе стилі заявив, що США здатні вирішити північнокорейську проблему і без Китаю. Про це він сказав в інтерв'ю Financial Times: "Китай має великий вплив на Північну Корею. І Китай або допоможе нам з Північною Кореєю, або ні. Якщо китайці будуть допомагати, то це буде дуже добре для Китаю, а якщо вони не будуть, то на добре від цього не буде нікому. [...] Ну, якщо Китай не вирішить проблему Північної Кореї, то це зробимо ми. Саме це я вам і кажу". За словами Трампа, проблему КНДР він буде обговорювати на першій зустрічі з китайським лідером у своїй резиденції у Флориді.

Підібрати ключі до КНДР

Вашингтон вважає Північну Корею головною загрозою національній безпеці США. У окремому інтерв'ю FT заступник радника з нацбезпеки Кетлін Макфарленд допустила, що вже до 2021 року КНДР може набути здатність завдати ядерного удару по території США. Втім, навряд чи хтось прийняв за чисту монету сміливе твердження американського президента. Раніше всі спроби США покінчити з ядерними амбіціями Північної Кореї провалилися. Але, словами Тіллерсона, американська "політика стратегічного терпіння закінчилася".

У Сеулі держсекретар США заявив, що розглядаються всі можливі варіанти вирішення проблеми, в тому числі військові, якщо з'явиться загроза американським або південнокорейським військовослужбовцям або загроза від програми перевищить допустимий рівень. Нещодавно попередній міністр оборони США Ештон Картер розповів, що США розробили план превентивного удару по північнокорейському дослідному комплексу в Йонбені ще при президенті Біллі Клінтоні, в 1994 році. І хоча такий варіант ніколи не слід відкидати повністю, він може спричинити за собою масштабний конфлікт. Картер припустив, що за американським превентивним ударом може послідувати вторгнення КНДР до Республіки Корея, столиця якої — Сеул — знаходиться зовсім близько до Демілітаризованої зони між двома корейськими державами. Немає сумнівів, що в такому конфлікті переможе Південна Корея, але це буде супроводжуватися "настільки інтенсивним насильством, якого ми не бачили з часів останньої Корейської війни".

За словами екс-глави Пентагону, Китай знає, що фіаско КНДР призведе до створення єдиної Кореї, яка буде союзником США. І Пекін не поспішає слідувати американським закликам. "Вони повинні показати нам, наскільки вони стурбовані. Їм потрібно чинити тиск на Північну Корею. Єдина країна, яка може зупинити Північну Корею, — це Китай", — заявила нещодавно журналістам постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі. Поки КНР вирішила обмежитися відмовою від імпорту вугілля з КНДР. Пекін дотримується позиції про необхідність забезпечення режиму санкцій і відновлення діалогу. Міністр закордонних справ Ван І в березні закликав Пхеньян зупинити ракетну і ядерну програми, а США — припинити маневри, які дратують Північну Корею.

Якщо Китай і надалі буде проявляти непоступливість, США можуть зважитися на санкції стосовно китайських громадян і компаній, які співпрацюють з КНДР, вважають деякі американські фахівці. У арсеналі у США, наприклад, застосування кіберзброї проти Пхеньяну.

На думку Юлії Курнишової, американіста з центру "Українська призма", тема КНДР дійсно буде головною на саміті, оскільки вже зараз вимагає формування підходу. А оскільки Трамп і Тіллерсон вже заявили, що курс адміністрації Обами — так звана доктрина стратегічного терпіння — довів свою неефективність, варто очікувати більш активних кроків.

"З іншого боку, є системні обмеження, які навряд чи дозволять команді Трампа серйозно розглядати на даному етапі більш агресивні або навіть військові кроки щодо Північної Кореї. Судячи з усього, Трамп спробує домовитися з Сі Цзіньпіном, щоб той ще більше натиснув на дружній режим. Але якщо говорити про економічні санкції, то вони малодійові. Китай час від часу їх вводив, а потім відміняв під приводом того, що в Північній Кореї гуманітарна катастрофа. Крім того, нещодавнє припинення поставок вугілля теж можна пояснити тим, що в минулому році вони досягли рекордних показників", — прокоментувала Курнишова.

На її думку, цікавіше, що Пекін може попросити в обмін на тиск на Пхеньян. Серед варіантів — припинення поставок американських систем протиракетної оборони THAAD в Південну Корею, надання гарантій поваги, як Пекін це називає, прав Китаю в його ексклюзивних зонах в Південно-Китайському морі і деякі домовленості в торговельній сфері. Хоча навряд чи, додає Курнишова, Трамп здатний відмовитися від планів розміщення елементів ПРО в Південній Кореї, оскільки це серйозно зашкодить відносинам США з їх азіатськими союзниками.

"Трамп анонсував у своєму улюбленому стилі бравади, що вирішить проблему Північної Кореї і без Китаю. Насправді, це неможливо, якщо мати на увазі як активну, так і пасивну роль Китаю — якщо домовляться, що Пекін просто не буде заважати. Тому це просто риторика і бажання Трампа максимально підвищити ставки перед зустріччю. У ході переговорів він буде демонструвати, що він начебто йде на компроміси", — впевнена американіст. На її думку, Трамп не буде вдаватися до демаршів, ризикуючи настільки важливими відносинами.

Глава Української асоціації китаєзнавців і старший науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського Віктор Кіктенко сказав "Апострофу", що США сприймають Китай як відповідального за події в Північній Кореї. І Китай, ввівши санкції, вже спробував вплинути на Пхеньян.

"Але ми також знаємо, що є різка реакція Пекіна щодо розміщення систем ПРО в Південній Кореї. Швидше за все, буде спроба досягти компромісу", — додав він.

Торгові війни і конкуренція

Немає сумнівів, що торгівля, як і КНДР, буде однією з головних тем зустрічі Трампа з Сі Цзіньпіном. Трамп критикував не тільки пасивність Пекіна відносно його комуністичного сусіда, але і китайську політику обмінного курсу: американський президент вважає, що КНР штучно занижує курс юаня. Раніше Трамп погрожував встановити мита на китайський імпорт. Фахівцям вірилося в це насилу. Але Трампу, по всій видимості, вдалося заплутати Китай: напередодні зустрічі китайське керівництво зібрало дослідників і радників для консультацій — на той випадок, якщо Вашингтон дійсно розв'яже торгову війну. Політичні радники, за інформацією Reuters, впевнені, що Білий дім введе підвищені тарифи для окремих секторів, де у Китаю великий профіцит торгового балансу, в порівнянні з США. Наприклад, сталеливарної промисловості або меблевому виробництві.

На це Пекін може відповісти введенням податку або інших обмежень щодо великих американських компаній в Китаї, обмеженням доступу до сектору послуг КНР, пошуком альтернативних постачальників або зниженням експорту споживчих товарів з США. Глава мінфіну США Стівен Мнучин в березні заявив, що Вашингтон не бажає вести торговельні війни, але деякі аспекти двосторонньої торгівлі потребують перегляду для більшої справедливості для американських робітників. Серед улюблених передвиборних висловлювань Трампа — те, що Китай "краде" у Америки робочі місця.

"Торгової війни між двома країнами, швидше за все, не буде, тому що це, насправді, вкрай небажано для США", — вважає Віктор Кіктенко. За його словами, на зустрічі, крім торгівлі, двосторонніх домовленостей та ядерної програми КНДР, лідери можуть обговорити питання безпеки в Південно-Китайському морі і з деякою часткою ймовірності – порушення прав людини в Китаї.

"Головне, що за останні місяці відбулася зміна позиції двох країн. Якщо США послабили свою позицію щодо глобального розвитку, то Китай фактично взяв на себе цю роль, коли Сі Цзіньпін сказав в Давосі, що він зацікавлений, щоб світ залишався глобальним. Ми бачимо певний розподіл функцій між двома країнами, які фактично являють собою "велику двійку", — вважає китаєзнавець.

Нові китайсько-американські контакти також покликані знизити градус загальної напруги між Пекіном і Вашингтоном, викликаної різкою риторикою Трампа (меншою мірою — вже як президента, а не кандидата). Напруженість американська і китайська влада ховає за фразами про зміцнення співробітництва, спільні інтереси і взаємну вигоду. "Я з великою повагою ставлюся до Китаю. Не буде великою несподіванкою, якщо ми зробимо щось, що буде дуже важливим і добрим для обох наших країн, і я на це сподіваюся", — повідав Трамп журналістам FT.

Кіктенко відзначив значне пом'якшення риторики американського президента. "Лідери двох країн налаштовані на те, щоб будувати ефективні, прагматичні для кожної сторони відносини. Напругу буде знято, але не зникне конкуренція. Відносини між Китаєм і США — це постійна конкуренція, і вона стає все більш жорстокою. Але це не війна. Ці відносини дуже важливі для обох країн", — підкреслює китаєзнавець.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною