RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тіллерсон в Кремлі: Вашингтон забув поставити Росії ультиматум

США все ще не розкрили свою стратегію стосовно Росії та Сирії

США все ще не розкрили свою стратегію стосовно Росії та Сирії Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров і держсекретар США Рекс Тіллерсон Фото: EPA/UPG

Усього через тиждень після ракетного удару США по сирійській військовій базі американський держсекретар Рекс Тіллерсон прибув з візитом до Москви. Дні перед візитом були відзначені жорсткою взаємною критикою США і Росії. На зустрічі Лаврова і Тіллерсона ті ж слова вимовлені не були. Це можна пояснити і дипломатичним протоколом, і значенням зустрічі з Путіним. Проте досягнення цілей Вашингтону ускладнить не тільки те, що Росії при всьому бажанні важко буде виконати вимоги американців, але і те, що Білий дім, судячи з усього, усе ще не має чіткої стратегії.

Ознайомчий візит

Москва 11-12 квітня приймала держсекретаря США Рекса Тіллерсона. Це перша зустріч високопоставлених чиновників з Кремля і Білого дому не на нейтральній території при новій адміністрації — раніше Лавров і Тіллерсон зустрічалися в Німеччині на з'їзді міністрів "Великої двадцятки". Фоном, що очевидно, було загострення у відносинах між двома країнами на сирійському фронті. У США багато хто вважали, що за рахунок ракетного удару в Сирії Вашингтону вдалося отримати тактичну перевагу в діалозі з Москвою. Для Кремля ж, навпаки, це явно був не найкращий час для такого візиту. Ніхто б не здивувався, якщо б він в кінцевому підсумку так і не відбувся.

Якщо ж говорити про зміст тригодинної зустрічі міністрів, то Москва в особі Лаврова продовжила критикувати Вашингтон. Глава МЗС РФ назвав дії США грою м'язами, закликавши не повторювати ракетні удари. Тіллерсон говорив більш стримано, ніж днем раніше, на зустрічі глав МЗС G7 в Італії, коли американські оглядачі не без подиву констатували надзвичайну жорсткість формулювань глави американської дипломатії. Тіллерсон "забув" повторити ультиматум про вибір між західними країнами і Асадом, Іраном, "Хезболлою", а в Білому домі візит назвали ознайомчим.

Держсекретар акцентував увагу на бажанні зрозуміти і подолати розбіжності. Лавров, погодившись з цим, назвав візит Тіллерсона дуже своєчасним. А зробивши акцент на необхідності формування "широкого антитерористичного фронту", Лавров повернувся до улюбленої теми РФ в її відносинах з США. Після вимог Вашингтона до Москви, що лунали днем раніше, усе це звучало ледь не як взаємні люб'язності. Тим не менш агентство Reuters відзначило, що зустріч міністрів відбулася в "крижаний" атмосфері.

Деякі тези держсекретаря США були позитивними для України. Зокрема, заявив Тіллерсон, без повного виконання Мінських домовленостей ситуація в Україні буде перешкодою для поліпшення відносин між США і РФ. Незмінна і позиція Білого дому щодо санкцій: вони залишаться в силі, поки Москва не виконає свою частину роботи в межах "Мінська" і не поверне Україні окупований Крим. Представники США і Росії домовилися створити платформу або хоча б канали для діалогу з проблемних питань двосторонніх відносин.

Зберегти обличчя Путіна

До останнього моменту не було відомо, чи зустрінеться Тіллерсон з російським президентом. А оскільки зустріч все-таки відбулася, можна припустити, що Москва навмисно зберігала інтригу, намагаючись створити видимість, що Кремль не приділяє цій зустрічі достатньої уваги — коли США дозволяють собі таке! Не тільки критикувати Росію за потурання у використанні урядовими силами хімічної зброї, але й вимагати відмови від підтримки сирійського режиму.

Москва на першій значимій зустрічі явно хотіла б почути більш дружні тези. Білий дім на загострення з РФ очевидно штовхає внутрішньополітична ситуація і все ще актуальні підозри у зв'язках команди Трампа з РФ. Попереду зустріч президентів країн, але абсолютно немає ясності, коли вона відбудеться і з яким настроєм до неї підійдуть лідери країн. До того часу напруга може трохи знизитися, так і досягти граничного рівня.

Те, що представник Білого дому в Москві пом'якшив формулювання, пояснюється і дипломатичним протоколом, і тим, що в інтересах Тіллерсона було зустрітися з російським президентом, вважає американський політолог Пітер Залмаєв, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива".

"Володимир Путін у своїх традиціях змусив американського дипломата чекати увесь день. Можливо, щоб зберегти своє обличчя теж, показати, що ось, змусив чекати американського держсекретаря", — прокоментував Залмаєв.

Сформувати стратегію

Після перемоги Трампа протягом декількох місяців російсько-американський дискурс обертався навколо перспективи "великої угоди", нового переділу сфер впливу і здачі Вашингтоном інтересів своїх традиційних партнерів. Тепер значно більше говорять про непереборні суперечності США і Росії: Трампу, якщо він збирався зламати американську політичну систему, це не вдалося. Тепер і в Росії не соромляться визнати, що XXI століття — не час для угод повоєнних часів між великими державами.

З одного боку, можна констатувати, що Білий дім все ще не має чіткої особи і виразної стратегії. З іншого боку, можна згадати, як ще в ході кампанії Трамп говорив про переваги непередбачуваних політиків. Тепер він перевіряє це твердження на собі.

"Не до кінця зрозуміла позиція Білого дому: є абсолютно очевидний хаос, що стосується зовнішньої політики, — погодився Залмаєв. — Сам Дональд Трамп до останнього уникав жорстких формулювань і давав їх висловити членам своєї команди. І тільки вчора на зустрічі з генсеком НАТО вперше висловився досить жорстко щодо Росії. Тим не менш висловив надію, що країни будуть кооперувати". Саме тому, додає він, усе ще неясно, як Вашингтон буде вирішувати з Росією проблеми Сирії і України та чого Трамп хоче домогтися від Путіна.

Те, що Трамп анонсував спільну з Росією боротьбу з тероризмом, вразив ракетами аеродром урядових військ і продовжує стверджувати, що метою США не є зміна режиму в Дамаску, Залмаєв називає парадоксальним: "Його передвиборча обіцянка [про боротьбу з ІД] відкладається на невизначений термін".

"Усе, що стосується Трампа, відзначається хаотичністю", — додав він.

І хоча стратегія Трампа стосовно Росії і Сирії дійсно не зовсім зрозуміла, тактична ситуація абсолютно зрозуміла, вважає дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. Переговорам передував ракетний удар по сирійській базі і абсолютно чіткі ультиматуми на адресу Кремля. Тому абсолютно неважливо, що в Москві Тіллерсон не повторив їх, принаймні публічно.

"На самих переговорах американці вели себе по-джентльменськи, не переходили до відкритих ультиматумів і хамства, розуміючи, що російська дипломатія досить професійна, щоб розуміти: ракетний удар і озвучені після нього вимоги у Вашингтоні – ось на це слід звернути увагу. А далі вони будуть ввічливо говорити. Усі меседжі отримані", — упевнений Яременко.

"Це лише питання часу, коли буде більш категорично озвучена проблема Асада. Думаю, що вона обговорювалася на зустрічі. Я переконаний, що це одне з центральних питань. Після ракетного удару по сирійській армії США будуть виглядати вкрай непослідовно, якщо вони з Асадом почнуть якісь переговори. Проблема Асада так чи інакше буде вирішуватися", — підсумував дипломат.

Читайте також

Жертва основного інстинкту: що буде з Трампом після вердикту суду

Незважаючи на рішення суду, Трамп і надалі може спокійно вести президентську кампанію

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від виборів у США

У поглядах щодо українського питання обох претендентів на крісло президента США є нюанси

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні