RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Політика Байдена надзвичайно важлива для України, але є одне ключове питання - аналітик

Валерій Кравченко розповів, як Байден міняє зовнішню політику США

Валерій Кравченко розповів, як Байден міняє зовнішню політику США Джо Байден Фото: Getty images

Політика США щодо України за часів президента Джо Байдена безумовно зазнає змін. У США вже відбувається повернення до певної комерційної багатосторонньої дипломатії, чого не було за часів президента Дональда Трампа. Для України дуже важливим буде повернення посади спецпредставника по Донбасу і, зрештою, повноправне долучення США як гаранта Будапештського меморандуму до нормандського формату. Такі думки в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV висловив аналітик відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень ВАЛЕРІЙ КРАВЧЕНКО.

- Напередодні Джо Байден озвучив список імен претендентів на керівні посади США. Як ці люди можуть вплинути на політику щодо України?

- По-перше, йде повернення до певної комерційної дипломатії, американської дипломатії, багатосторонньої дипломатії, чого не було за часів президента Трампа. Загалом Трамп дуже перетягував на себе певні зовнішньо-політичні функції. А в Байдена зовнішня політика буде дуже відрізнятися від Трампа, від ізоляціонізму. Це таке збочене бачення Трампа щодо лідерства США – яким воно має бути через ізоляціонізм і певні конфлікти з іншими країнами ліберального Заходу, що зовсім не відповідає поняттю лідерства.

США будуть повертатися до певних витоків, до того, до чого всі у постбіполярну добу призвичаїлися. Тобто це політика періоду президенства Клінтона, Обами, Буша-молодшого. Це власне лідерство через багатостороннє співробітництво, через альянси, через присутність, зокрема й військову, Сполучених Штатів Америки у різних регіонах світу.

Ну і є дуже позитивне для України – намагання стримувати Росію. Байден дуже чітко розуміє, хто є агресор в цьому регіоні, і куди веде ця ревізіоністська та реваншистська політика Росії.

- Яких конкретних кроків нам чекати у найближчий час, наприклад, від Джейка Саллівана, Евріл Хейнс, Ентоні Блінкіна? Заяв, кроків – чого нам чекати?

- Я би хотів вірити, що повернеться посада спецпредставника по Донбасу.

- Хто ним може бути? Джон Керрі?

- Я сподіваюся, що ні, чесно кажучи. Джон Керрі – це не найліпша кандидатура на цю посаду.

Читайте: Байден допоможе Україні не солдатами, у нього є дуже потужна "зброя" проти Путіна - Андрій Піонтковський

- Але він має досвід переговорів з Росією.

- Це так. Але, крім нього є багато інших кадрових дипломатів, які мають подібний профайл. Давайте дочекаємося певних прізвищ по цих напрямках. Крім власне позиції спецпредставника в Держдепі, я дуже хотів би вірити, що та ініціатива, яку проштовхувала Польща, коли була тимчасовим членом Радбезу у 2018 році, а саме - створення посади спеціального представника по врегулюванню конфлікту на Донбасі при ООН, при Радбезі ООН, знову вийде на порядок денний. Тим паче, ми знаємо, що є призначення нового посла в ООН вже за часів Байдена.

Тобто активізація багатосторонньої дипломатії США надзвичайно важлива для України. Як і зрештою повноправне долучення США як гаранта Будапештського меморандуму до нормандського формату. Це теж ще один нюанс, адже, давайте скажемо чесно, Волкер працював фактично за власною ініціативою, це ініціатива Держдепу. Фактично без мандату він спілкувався про Донбас, про Україну, захищаючи наші позиції у переговорах з Сурковим. Але треба формалізувати участь США у нормандському форматі, щоб все це було законно, і щоб ми теж активно брали участь у формуванні позиції щодо України за участі України.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною