RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трампа підвели під статтю: що загрожує колишньому президентові США

Ситуація для Трампа склалася хоч і не катастрофічна, але вкрай неприємна

Ситуація для Трампа склалася хоч і не катастрофічна, але вкрай неприємна Фото:

4 квітня суд Манхеттена таки оголосив кримінальні звинувачення 45-му президенту США Дональду Трампу. Таким чином, Трамп став першим в історії країни колишнім чи чинним главою держави, офіційно звинуваченим у суді. Після засідання суду Трамп, як і передбачали експерти, зробив низку скандальних заяв. Про те, як пройшло звинувачення Трампу і що на нього чекає далі, читайте в матеріалі "Апострофа".

З ранку 4 квітня колишній президент США прибув до офісу окружного прокурора Манхеттена, де його одразу взяли під арешт. Наручників, щоправда, на Трампа не вдягали. Подібна процедура в США є простою формальністю, яка потрібна на проходження стандартних юридичних дій.

Вирушаючи до суду, Трамп написав у своїй соцмережі Truth Social: "Це здається таким сюрреалістичним - вау, вони збираються заарештувати мене. Не можу повірити, що це відбувається в Америці".

Перед будинком суду зібралися численні прихильники та противники 45-го президента. Але при цьому обійшлося без надзвичайних подій. У Білому домі до можливих протестів у зв'язку з арештом Трампа були готові, про що напередодні і було заявлено.

Читайте також: Трамп потрапив у власну пастку, на нього чекає ще один суд - журналіст зі США

Після прибуття в офіс прокурора Трампа зняли відбитки пальців. У суді Трампу зачитали 34 пункти звинувачення. Колишній президент одразу ж заявив, що не визнає своєї провини за жодним із них. Суддя не став обирати запобіжний захід для Трампа, після чого той залишив будинок суду. З журналістами спілкуватися не став.

Пізніше прокуратура Манхеттена опублікувала обвинувальний висновок, пред'явлений Трампу. Згідно з документом, Дональд Трамп причетний до змови з метою "підірвати чесність президентських виборів 2016 року". За версією прокуратури, він був співучасником незаконного плану щодо приховування інформації, яка могла зашкодити його виборчій кампанії.

Трампу також звинувачують у виплаті 130 тисяч доларів порноакторці Стормі Деніелс, яка погодилася не розкривати перед виборами компрометуючу інформацію про свій сексуальний зв'язок з кандидатом у президенти. Гроші актрисі передав адвокат Трампа Майкл Коен, а згодом отримав відшкодування від компанії Trump Organization та її голови. У 2018 році Коена вже засудили до трьох років в'язниці у цій справі.

Цікаво, що Трамп збирався, говорячи кримінальною мовою, "кинути" Деніелс. У обвинувальному висновку йдеться, що кандидат у президенти США нібито давав вказівку своєму адвокату якнайдовше затягувати з виплатою Деніелс і постаратися дочекатися закінчення виборів, щоб взагалі не платити, оскільки після них історія перестане мати значення, навіть якщо стане надбанням громадськості.

Звинувачення стосуються і фінансової документації Trump Organization за 2017 рік. За версією прокурорів, Трамп неодноразово робив неправдиві записи у ділових документах своєї компанії.

"Кожен чек був оброблений Trump Organization, і кожен чек був замаскований під оплату юридичних послуг, наданих у визначеному місяці 2017 року відповідно до угоди. Записи про платежі були фальшивими. Насправді не було жодної угоди та адвокату не платили за юридичні послуги, надані у 2017 році", - йдеться у висновку.

Адвокат Трампа Тодд Бланш, як і очікувалося, після засідання заявив, що його клієнт зазнає політичного переслідування.

Як пояснив "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, доктора політичних наук Сергія Галака, пред'явлені Трампу звинувачення не є серйозними.

"Там вся справа поки крутиться навколо порноакторки. Але це тільки початок. Далі Трампу висунуть звинувачення серйозніші. Наприклад, зі спроби фальсифікації документів у штаті Джорджія", - каже експерт.

Повернувшись до своєї резиденції до Флориди, Трамп також зробив кілька заяв. Зокрема він сказав, що порушена проти нього кримінальна справа є масштабним втручанням у вибори.

"Я ніколи не думав, що подібне може статися в Америці - ніколи не думав, що це може статися. Єдиний злочин, який я вчинив, - це безстрашний захист нашої нації від тих, хто прагне її знищити", - пафосно сказав 45-й президент.

Трамп заявив, що прокурор Манхеттена Елвін Брег пропонував врегулювати справу до суду. "Але я не хочу в цьому брати участь", - додав 45 президент США.

Під час виступу у Флориді він також висловив думку, що економіка США "руйнується, інфляція вийшла з-під контролю" і що незабаром долар перестане бути стандартом під час розрахунків.

Пізніше Трамп написав у своїй соцмережі: "Слухання було шокуючим для багатьох тим, що вони не мали жодних "сюрпризів", а отже, і ніякої справи. Практично кожен експерт у галузі права сказав, що жодної справи немає. Не було нічого незаконного!".

Наступне очне слухання у справі призначено на 4 грудня у Нью-Йорку.

"Ця дата для Трампа теж не дуже хороша. В Америці проходитиме вже виборча кампанія, а Трамп відволікатиметься на суди, - зазначає Сергій Галака, - Але, як я вже казав, далеко не факт, що Трамп братиме участь у виборах" .

Як зазначають експерти, незабаром 45-му президенту США буде пред'явлено й інші, більш тяжкі звинувачення. Розслаблятися Трампу не варто, адже схоже, що його виборча кампанія супроводжуватиметься цілою низкою судових позовів, які серйозно вплинуть на його результати.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів