RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Америка на роздоріжжі: чи зможе Трамп зірвати допомогу Україні

Трампісти загнали США у кризу, якої давно не було

Трампісти загнали США у кризу, якої давно не було Трамп заганяє США у глибоку кризу Фото: aussiedlerbote.de

Група конгресменів-республіканців, які є затятими прихильниками колишнього президента США Дональда Трампа, намагається загнати американську політику у глибоку кризу. Трампісти фактично блокують процес обрання нового спікера Палати представників Конгресу. Це може призвести до того, що американці увійдуть в 2024 рік без бюджету. Чим завершиться ця політична криза і чи вплине вона на надання військової допомоги Україні та Ізраїлю - в етері Апостроф TV пояснив політолог Петро Олещук.

Візит Блінкена в Ізраїль

Ізраїль традиційно є важливим союзником США на Близькому Сході. І останні дії американців - заяви Байдена, візит Блінкена, американський флот поблизу ізраїльського узбережжя - це достатньо чіткі сигнали підтримки Ізраїлю. Ці сигнали насамперед спрямовані не стільки щодо поведінки ХАМАСу чи "Хезболли", скільки щодо тих держав, які за ними стоять, насамперед Ірану.

Читайте: Буде велика ядерна війна? В Конгресі США зробили тривожну заяву

Візит того ж Блінкена до Тель-Авіву є важливим з точки зору долання тренду на ізоляціонізм, який останнім часом зусиллями того ж Трампа і трампістського крила "республіканців" набуває поширення в американській політиці.

Треба розуміти, що криза у Конгресі і неможливість обрання нового спікера - теж пов'язані з частиною Республіканської партії, яка не дає це зробити. Трампівське крило протягом тривалого часу апелює до ізоляціоністської риторики. Зокрема вони виступали проти надання допомоги Україні. А ситуація, пов'язана з війною в Ізраїлі, буде дуже серйозним викликом для ізоляціонізму і спровокує чергову внутрішньо американську політичну битву між глобалістами та ізоляціоністами. Глобалісти одержують сильний аргумент щодо того, що США повинні демонструвати лідерство у світі, не можуть відгородитися від усіх стіною, як це пропонує Трамп.

Хто очолить Палату представників?

Щодо зняття кандидатури Стіва Скаліза на пост спікера - це теж дуже серйозна проблема. Він не просто так зняв свою кандидатуру. Щоб не було купи голосувань, вони вирішили провести попереднє голосування, на якому більшістю голосів переміг Скаліз. Виходячи з логіки, його мала б підтримати партія, яка демократично його вирішила номінувати. Але трампістське крило сказало - ми за нього не будемо голосувати, а підтримаємо того, хто представляє виключно наші інтереси. І це дуже серйозна криза.

Читайте: Конгрес обговорює виділення Україні рекордної військової допомоги: пакет можуть об'єднати з Ізраїлем

Трампісти не підтримають жодного поміркованого кандидата, окрім представників своєї меншості. І таким чином республіканці нікого обрати спікером не зможуть. Не будуть же голосувати за якогось абсолютно відбитого трампіста, бо для поміркованих республіканців подібна кандидатура буде неприйнятною.

Чи зміниться допомога Україні?

Не лише Україні, але й Ізраїлю. Американці це питання розглядають в комплексі, їм треба проголосувати бюджет. Так, вони ухвалили тимчасовий бюджет на 45 днів. Але скоро цей термін завершиться, і Конгрес має ухвалити бюджет на наступний рік. Якщо ж бюджет не ухвалюють, то згідно до вимог американського законодавства, припиняються будь-які виплати з бюджету. Зокрема американським військовим, держслужбовцям тощо. Це те, що тривалий час у ЗМІ називали шатдаун. І це ще більш серйозне поглиблення кризи.

Тобто для того, щоби проголосувати бюджет, треба обрати спікера - а значить, щось з цим робити. Голосувати разом з демократами республіканці не хочуть, в рамках Республіканської партії - теж не хочуть. На сьогодні трампістське крило республіканців загнало американську політику в таку кризу, якої вони не знали дуже давно.

Читайте: Глава Пентагона зробив важливу заяву щодо допомоги Ізраїлю та Україні

Читайте також

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від виборів у США

У поглядах щодо українського питання обох претендентів на крісло президента США є нюанси

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго