RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Ключове питання зараз полягає у тому, чи пропустить спікер Палати представників законопроєкт до зали

Ключове питання зараз полягає у тому, чи пропустить спікер Палати представників законопроєкт до зали Фото:

Попри передвиборчу кампанію та політичну кризу у США не полишають спроб розблокувати допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також вирішити питання стримування нелегальної міграції. Як відомо, в американській внутрішній політиці всі чотири питання тісно пов'язані, однак трампістському крилу республіканців вигідно зберігати тему нелегальної міграції актуальною протягом тривалого часу. Це дозволяє Дональду Трампу використовувати її для підігрівання власного електорату. З іншого боку, всьому є межа. Так, у Верхній Палаті Конгресу США – Сенаті – уже відбулися зрушення. Що за ними стоїть та як розвиваються події в Конгресі, читайте у матеріалі "Апострофа".

Чому проголосував Сенат

У вівторок, 13 лютого, Верхня палата американського Конгресу підтримала законопроект. 70 сенаторів віддали свій голос "за", 29 - проти.

"Двохпартійна підтримка України насправді нікуди не поділася. Тим більше, насправді сенатори-республіканці – це політики, які є більш системними і відповідальними. Можливо, ті хто і радий був не голосувати і не підтримувати, віддали голос у підтримку через сподівання, що законопроект буде заблоковано Палатою представників. Комбінація цих чинників і спрацювала", - каже "Апострофу" політолог Дмитро Левусь.

Другий фактор щодо не надто райдужних перспектив у Палаті представників дійсно викликає занепокоєння. Спікер Майк Джонсон раніше дав зрозуміти, що не винесе законопроєкт на голосування у Палаті представників.

Читайте: Сенат проголосував: Україна стала на крок ближче до $60 мільярдів

"За відсутності жодних змін у прикордонній політиці від Сенату, Палаті представників доведеться продовжувати працювати над цими важливими питаннями на власний розсуд. Америка заслуговує на краще, ніж статус-кво Сенату", – зазначив він.

Як пише американське видання Politico, спікер Джонсон може "відмахнутися" від пакету іноземної допомоги. Натомість, він схильний зосередитися на другій спробі ухвалити окремий план допомоги Ізраїлю, який він намагався і не зміг проштовхнути на двопартійній основі минулого тижня.

"Але важко уявити, що подібна реакція вгамує прагнення істеблішменту та центристських республіканців все одно проголосувати за закон", - зазначають автори матеріалу Даніела Діас та Ніколас Ву.

Тож, тут важливою є позиція так званих центристських республіканців. Чим голосніше вони наполягатимуть на новій допомозі Україні після того, як Сенат прийме додатковий пакет фінансування, тим більша ймовірність, що Джонсон підтримає цей законопроєкт у тій чи іншій формі.

Обійти Джонсона

В американських реаліях спікер Палати представників має дещо більше влади, ніж очільник парламенту в інших парламентах світу. Ключова відмінність: він на власний розсуд може ставити або не ставити на голосування законопроекти. В нинішній ситуації це надзвичайно важливо. Представник республіканців активно використовує трибуну, аби перешкоджати ініціативам "демократичного" Білого дому.

Та засоби обійти Майка Джонсона є. Зокрема, це так звана Discharge petition. Це засіб винесення законопроекту з комітету на розгляд без звіту. Одна дрібниця – для цього потрібно 218 голосів.

Як зазначає видання The Hill, у демократів Палати представників є "заготовлена" Discharge petition, що залишилася з минулого року, коли обидві партії довго не могли дійти згоди щодо ліміту на державний борг. Вона уже включає 213 підписів – залишилося зібрати ще п'ять.

Однак, якщо петиція буде використана для пакету іноземної допомоги Сенату, низка "прогресистських" конгресменів у Демократичної партії (її ліве крило, що виступає за більшу підтримку палестинців та критикує Ізраїль – "Апостроф"), ймовірно, відкличе свої підписи на знак протесту проти включення військової допомоги Ізраїлю. Це, у свою чергу, означає, що буде потрібно більше підписів республіканців.

Знов таки, переконати хоча б частину республіканців підписатися буде непросто, адже приєднання до Discharge petition від демократів означатиме серйозний "наїзд" на керівництво партії. Проте, деякі сенатори-республіканці вже розпочали лобістську роботу зі своїми колегами у Палаті представників.

"Іншим варіантом було б, щоб лідери Республіканської партії додали положення про іноземну допомогу до обов’язкових для ухвалення законопроектів про державні витрати, які Конгрес повинен буде розглянути на початку березня", - підкреслюють Майк Лілліс та Майкл Шнел із The Hill.

Але це виглядає менш імовірним, зважаючи на знов-таки зацикленість Джонсона на питанні кордону. У цьому блоці законопроектів міграційне питання також буде головним.

Ізолювати радикалів, згуртувати поміркованих

Для Джонсона залишається ще одна опція – піти на поступки демократам та центристським республіканцям і таки поставити законопроект на голосування. Але це потребує домовленостей з демократами. Адже трампістські республіканці вже погрожують Джонсону відставкою.

За подібною схемою, начебто, через підігрування демократам у жовтні минулого року посадою поплатився попередник Джонсона – Маккарті. Тоді демократи проголосували за його відставку, аби показати неадекватність опонентів.

Однак зараз ситуація інша. Джонсон до певної міри вигідний центристським республіканцям і відносно прийнятний для демократів. Якщо з останніми вдасться домовитись про "ненапад", це принаймні на деякий час дозволить вийти з глухого кута. За даними американських ЗМІ, наразі такі перемовини тривають. Ба більше, окремі демократи уже відкрито висловили свою підтримку Джонсону. Зокрема, її озвучив конгресмен від Демократичної партії Адам Сміт.

"Якщо ми отримаємо голосування за законопроекти про асигнування, буде достатньо демократів, щоб Джонсона не було знято з посади спікера. Це лише моя точка зору", - зазначив Адам Сміт ще минулого року.

Утім, не варто забувати і про інший момент: Джонсон орієнтується на майбутні вибори президента. І враховуючи досить високі шанси Трампа, який зараз усіляко блокує допомогу Україні, спікер Палати представників цілком може зіграти на його користь з прицілом на власну майбутню політичну кар’єру.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів